SINIŠA MALI O PROJEKTU "EXPO 2027": Nema razloga da ne uradimo sve što smo ZAMISLILI: Imamo dobre radnike, inženjere, građevince - OVAJ PROJEKAT JE OTVOREN SVIMA (VIDEO)

Autor: D.B.

Vesti

21.01.2024

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Mali je, govoreći za portal Republika.rs istakao da, kada podižemo nivo zemlje, dajemo svakom pojedincu u Srbiji šansu da se na najbolji mogući način razvija.

SINIŠA MALI O PROJEKTU "EXPO 2027": Nema razloga da ne uradimo sve što smo ZAMISLILI: Imamo dobre radnike, inženjere, građevince - OVAJ PROJEKAT JE OTVOREN SVIMA  (VIDEO)

Foto: ST/Nemanja Pančić

Podpredsednik u Vladi Srbije i ministar finansija Siniša Mali, danas je na teritoriji Surčina, gde će biti izgrađen projekat "Expo 2027" održao prezentaciju, gde je detaljnije i podrobnije govorio o projektima koji se planiraju do 2027. godine, o čemu je sinoć, takođe govorio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

Na pitanje novinarke Republike.rs, šta će biti najveći izazov kada je rad na ovako velikom projektu u pitanju, ministar kaže da se najpre pribojavao da će finansije biti problem, što na kraju ipak nije bio slučaj. 

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

 

"FINANSIJE SU NAM STABILNE I JAKE"

- Ja sam mislio da će to biti finansije, ali nisu. Mi smo i prošle nedelje imali još jednu emisiju obveznica za "EXPO", dakle, tri puta je veća tražnja nego što je trebalo. Nama su finansije stabilne, jake, nama je javni dug u odnosu na BDP 52,3 odsto, daleko od tog nivoa mastrikta, ispod proseka EU. Kada pogledate građevinske radove, sve je to izazov. Koliko vode, nasipanja... Ali ni to ne doživljavamo kao problem, imamo dobre inženjere, radnike, građevince. Nema razloga da ne uradimo sve što smo zamislili, sve je to izazov, koji ćemo prevazići - rekao je ministar finansija. 

"BRINE ME SAMO GEOPOLITIKA"

- Razni su pogledi na to šta će se dešavati. Kriza je krenula od 2020. godine, sa koronom, pa energetska kriza, konflikt u Ukrajini, pa sukob pored obala Jemena. Sve to utiče na stabilnost, ravnotežu... Svaki taj negativan šok utiče na rawst, razvoj, planirane investicije. I dozu optimizma moramo imati, da bi svet išao napred. Nadam se da će razum preovladati, jer samo mir doprinosi stabilnosti. Srbija nije izolovano ostrvo, neću to da kažem kao neki neodgovorni 2008. i 2009. godine... Kada je krenula kriza, oni su mislili da je to šansa, pa smo zamalo završili u bankrotu. Sa projektima kao što je "Expo", mi se trudimo da umanjimo negativne posledice kriza ako imamo novca da naši inženjeri odrade ovo, da budemo lepo predstavljeni 2027. godine. I verujem da ćemo ići iznad 100 milijardi evra - rekao je Ministar Mali. 

"DEO OPOZICIJE SVAKI USPEH SRBIJE - SMATRA SVOJIM LIČNIM NEUSPEHOM"

- Uvek ima ljudi koji misle da je uspeh Srbije, njihov lični neuspeh. To govori o njima. I u kampanji koju smo vodili odgovorno, predano, šta smo videli od njih? Videli smo ništa od opozicije. Ništa osim mržnje prema Vučiću, njegovom majci, ocu, deci... Nikakav konkretan predlog nismo videli od njh, dok smo sa druge strane, mi išli na povećanje plata, penzija, minimalne zarade... Nismo sa ovim programom izašli ni pre izbora, već nakon. A za sve što smo rekli, od građana smo dobili puno poverenje, a na nama je da sve ispunimo - naveo je ministar Mali. 

Kako kaže, njihove reči mržnje govore o njima, a Srbija će nastaviti da se bavi opozicijom, ali samo u smislu da i njima bude bolje.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

 

- Siguran sam da je bar deo njih bio u Beogradu na vodi. Govorili su da će to biti maketa, kafana... Kada gradimo škole, njihova deca ići će u njih, kada gradimo pruge, i oni će ih koristiti. Ovaj projekat je otvoren svima. Ako poglwdate, stepen razvijenosti jednog društva oslikava se u tome, da vidite kako da pomognete najsiromašnijima. Da im damo šansu, da ostvare snove. Ovakvi projekti to omogućavaju. Kada dižete nivo zemlje, dajete mogućnost svakom da se razvija - priča ministar. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading