SINIŠA MALI OTKRIVA PLANOVE: 1.500 stanova, akvatik centar i Nacionalni stadion - šta nas očekuje na Ekspu 2027?

Autor:

Vesti

20.01.2024

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija 2027 - Skok u budućnost

SINIŠA MALI OTKRIVA PLANOVE: 1.500 stanova, akvatik centar i Nacionalni stadion - šta nas očekuje na Ekspu 2027?

Foto: ST/Dragan Kadić


Ministar finansija Siniša Mali obratio se okupljenima i javnosti na panelu "Srbija 2027 - Skok u budućnost" gde je govorio o planovima za održavanje EXPO 2027. On je istakao da je Srbija uspela da pobedi u teškim pregovorima kako bi bila domaćin ove prestižne manifestacije, nadmašivši konkurenciju poput Amerike, Tajlanda, Španije i Argentine. Istakao je da je to velika odgovornost, ali i privilegija za zemlju.

- Svi ovi objekti će doprineti našem rastu. Upravo 2027. godine mi smo centar sveta, bićemo domaćini najveće manifestacije koja će se održati u svetu. Nakon teških pregovora mi smo pobedili jednu Ameriku, Tajland, Španiju, Argentinu... To je velika odgovornost i velika privilegija - rekao je on.

Republika

Foto: Republika

 

 


Infrastruktura za budućnost

Mali je istakao da su već u julu mesecu počeli pripremni radovi na infrastrukturi, uključujući izgradnju novih petlji, bulevara i puteva. Poseban akcenat stavljen je na izgradnju sajamskog kompleksa, rezidencijalnog kompleksa sa 1.500 stanova, akvatik centra i Nacionalnog stadiona. Nacionalni stadion, koji će imati kapacitet od 52.000 sedišta, biće izgrađen do kraja 2026. godine i zadovoljavaće sve standarde UEFA.

- 1. decembra 2026. godine mi moramo da predamo ključeve. Konrektno, gradićemo sajamski kompleks, zatim rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova, akvatik centar i Nacionalni stadion - rekao je Mali.

Foto: Printscreen/Pink

 

 

 


Uticaj na turizam i sport

Ministar Mali istakao je da se očekuje dolazak čak tri miliona posetilaca u Srbiju tokom održavanja EXPO-a, što će imati značajan uticaj na turizam zemlje. Takođe, Nacionalni stadion koji se gradi za potrebe ove manifestacije, predstavljaće pravo remek delo i postaće centar sportskih dešavanja.

- Imaće čak 52.000 sedišta, radimo ga po svim standardima UEFA. Biće gotov do kraja 2026. godine. Gradimo i 1.500 stanova, a posle Ekspa videćemo da li ćemo ih prodavati ili ćemo ponuditi određenim kategorijama. Gradimo i Akvatik centar, novi centar vodenih sportova. I konačno povezujemo centar grada, Prokop, preko Zemun Polja sa Ekspom, i nastavljamo dalje do Obrenovca. To je nekih 18 km pruge - kaže ministar.

Novi centar vodenih sportova

Pored Nacionalnog stadiona, Mali je naglasio i izgradnju Akvatik centra, koji će postati novi centar vodenih sportova. Ovo će predstavljati značajan doprinos razvoju sportske infrastrukture u zemlji.

Povezivanje gradova

Kao deo priprema za održavanje EXPO 2027, planirano je povezivanje centra grada, Prokopa, preko Zemun Polja sa Ekspom, sa daljim proširenjem pruge do Obrenovca. Ova inicijativa ima za cilj da olakša pristup manifestaciji i unapredi povezanost gradova u okolini Beograda.

- Ono što je meni važno je to što ovaj veliki projekat gura nove investicije. Radimo i na velikom istorijskom projektu, to je Beogradski metro. Prve dve linije biće gotove do 2030. godine. Prokop smo otvorili, konačno je Beograd dobio glavnu železničku stanicu. Ipak, radovi se i dalje nastavljaju, tamo se gradi veliki poslovni park. U jednoj od tih zgrada biće i Beogradska berza i komisija za hartije od vrednosti - istakao je on.

Siniša Mali zaključio je svoje obraćanje ističući da su ovi projekti deo šire strategije za unapređenje infrastrukture i stvaranje povoljnog okruženja za razvoj Srbije, te da se s nestrpljenjem očekuje održavanje EXPO 2027.

- To je veliki infrastrukturni projekat koji će pojačati mobilnost. Sve mora da bude spremno za milione posetilaca koji stižu. Gradimo i novi tunel kod Ekonomskog fakulteta, to će biti nastavak velikog novog mosta koji gradimo u Beogradu. Taj most će biti gotov do 2027. godine. I moram da pomenem Beograd na vodi, projekat u koji je malo ko verovao, ali smo i taj san dosanjali - rekao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (15)

Loading
Milana

20.01.2024 20:04

Prelepe vesti nova mesta za stanovanje

Tanja

20.01.2024 20:04

EXPO je za Srbiju ogroman uspeh i biti domaćin ovakvom velikom događaju je od velikog značaja za Srbiju.

Mima

20.01.2024 20:07

Expo 2027 najbolja prilika da pokažemo kakvi smo domaćini.

Nebojša

20.01.2024 20:10

Srbija će realizacijom ovih projekata dobiti potpuno novi sjaj, koji je čekala vekovima.