GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ O DIREKTNIM STRANIM INVESTICIJAMA: U Novi Sad ušlo 330 miliona evra, otvoreno 8.500 radnih mesta

Autor: D.B.

Vesti

13.01.2024

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Skupština Grada donela je odluku o izradi izmena i dopuna Prostornog plana Grada Novog Sada, odnosno lokaliteta Radne zone u Kaću, južno od Zrenjaninskog puta. To je lokalitet u kom već posluju neka od velikih imena, a naš cilj je da površinu u ovoj radnoj zoni popunimo do poslednjeg kvadrata- rekao je u razgovoru za - rekao je Đurić.

GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ O DIREKTNIM STRANIM INVESTICIJAMA: U Novi Sad ušlo 330 miliona evra, otvoreno  8.500 radnih mesta

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@Gradskeinfo

- Moram istaći da Radna zona u Kaću predstavlja značajan prostorni potencijal za razvoj poslovnih sadržaja značajnih ne samo za Kać, nego za čitav Novi Sad, ali i šire. Primarni cilj jeste definisanje novih površina namenjenih poslovanju, a u skladu sa potrebama korisnika i strateškim opredeljenjem Grada za razvoj ovih sadržaja na predmetnom lokalitetu.  Uključujući i zone planirane za poslovanje sa severne strane Državnog puta IB-12 koje su delimično realizovane, područje obuhvaćeno ovom odlukom čini jedan značajan prostor planirane radne zone koja se logično nastavlja na zone poslovanja ulaznih pravaca u severnom delu građevinskog područja Novog Sada -  rekao je u razgovoru za „Dnevnik” gradonačelnik Novog sada Milan Đurić.

Prostor koji je obuhvaćen odlukom predstavlja površinu od čak 129,47 hektara. Ovo je zona sa velikim potencijalom i vlada zaista veliko interesovanje kompanija, koje će, uveren sam, i odlučiti se da svoje proizvodne pogone i skladišta grade baš u ovoj zoni- ističe gradonačelnik nasjvećeg vojvođanskog grada.

Od 2012. do 2023. godine za infrastrukturno opremanje radnih zona grad Novi Sad uložio je preko 5,7 milijardi dinara, a zaposleno je 46.000 više građana

„Ukupna površina Radne zone Kać iznosi 190,47 hektara, a u ovoj zoni, pored drugih velikih imena, posluje i čuveni nemački gigant Kontinental automotiv Srbija u fabrici površine čak 30.000 m2”, ističe Đurić i dodaje da je neposredno pored već izgrađene fabrike, Kontinental je kupio dodatne površine zemljišta radi budućeg planiranog proširenja”.

Do kraja februara ove godine očekujemo da u ovoj zoni svoje poslovanje i proizvodnju započne i velika kineska kompanija Lianbo. 


Odgovarajući na pitanje koliko je Grad Novi Sad do sada uložio u infrastrukturu kako bi privukao investitore Đurić ističe da je  uloženo mnogo, ali da se ne radi samo o  izdvojenimmfinansijskimsredstvima.


- Daleko teže i vrednije bilo je da potpuno promenite sliku zemlje, sliku grada, da uredite i podignete nivo privrednog i poslovnog ambijenta. Zemlja, a i naš grad u velikoj meri, do 2012. godine, objavljivao je samo imena zatvorenih fabrika, a ne novootvorenih. Najvećim gigantima koji su poslovali decenijama, u tom periodu stavljani su katanci na kapiju fabrika. Mi smo od 2012. godine, a tu naravno mislim pre svega na mog prethodnika, prijatelja i kolegu, sadašnjeg ministra Miloša Vučevića, uložili mnogo, mnogo napora da bi danas naš grad bio jedan od najrazvijenih gradova kada je u pitanju investiciona mapa sveta. Dani i noći rada, pregovora, lobiranja, stvaranja poslovnog i privrednog ambijenta, da bi se razvili industrijsku zonu po zonu, da bi otvorili fabriku po fabriku. Počeli smo od Severa 4, gde danas posluje nekoliko fabrika poput japanskog “Nideka”, austrijskog “BMTS”, američkog “Lear”-a, švajcarskog “Barry Callebaut”. Britanski Aptiv posluje u radnoj zoni Sever 2, a kako sam već rekao, u radnu zonu Kać uskoro nam stiže i kineski gigant Lianbo. Prema preliminarnim podacima, dosadašnja investiciona ulaganja stranih direktnih investicija iznose 331.420.598,44 evra, sa brojem zaposlenih od 8.440 radnika,  a u planu za naredni period su ulaganja u iznosu od još oko 369.000.000 evra i otvaranje 1235 novih radnih mesta- kaže Đurić.

U planu su ulaganja od još oko 369.000.000 evra i otvaranje 1.235 novih radnih mesta

Grad Novi Sad ulaže značajna sredstva za infrastrukturno opremanje industrijskih zona, radi stvaranja povoljnog investicionog ambijenta za domaće i strane direktne investicije.

Širi se radna zona

- U prethodnih nekoliko godina Grad Novi Sad je iz gradskog budžeta izdvojio značajna sredstva za izgradnju komunalne i saobraćajne infrastrukture, što je i predstavljalo prvi preduslov za razvoj industrijske zone. Do sada je uloženo čak 1,4 milijardi dinara, a imamo i velike planove za budućnost. Kako bi nastavili dalje širenje radne zone, Grad će nužno morati da izdvaja sredstva i ulaže u dalje opremanje ovog prostora. Bez komunalne i saobraćajne infrastrukture nema ni razvoja industrijske zone, tako da nam je to jedan od primarnih ciljeva kada su u pitanju naša dalja ulaganja. Razvoj zona u kojima posluju giganti, koji zapošljavaju veliki broj radnika, Gradu znači daleko više u odnosu na uložena sredstva- kaže gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.  

- U tom smislu, u periodu od 2012. do 2023. godine za infrastrukturno opremanje radnih zona uloženo je preko 5,7 milijardi dinara. Trend ulaganja u industrijske zone nastaviće se i u narednom periodu. Činjenica da je u budžetu Grada za 2024. godinu prihod od poreza na zarade predviđen u iznosu od 16,6 milijardi dinara, a da je 2012. godine ovaj porez ostvaren u visini od 6,9 milijardi dinara, kao i činjenica da je u odnosu na isti period, danas u našem gradu zaposleno oko 46.000 više građana, jasno potvrđuju napor koji je uložen prethodnih godina i koliko je danas naš grad, pored toga što je jedno od najvećih gradilišta u ovom delu Evrope, jedan i od najprepoznatljivijih gradova na investicionoj mapi sveta- kaže Đurić i naglašava„ Nastavićemo da se borimo za svako novo radno mesto, za svaku novu investiciju i uveren sam da ćemo i u ovoj godini, baš kako smo prethodne godine zabeležili otvaranje tri nove fabrike, imati lepih vesti i novih investicija”.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading