DAVOS VELIKA ŠANSA SRBIJE! Zašto je važno biti na čuvenom forumu

Autor: B. KAŠANSKI - T. BUJIŠIĆ

Vesti

11.01.2024

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sagovornici Republike o ekonomskom i političkom značaju odlaska predsednika Vučića u Švajcarsku

DAVOS VELIKA ŠANSA SRBIJE! Zašto je važno biti na čuvenom forumu

Foto: Tanjug/AP

 

Učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na predstojećem godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom mondenskom zimskom centru Davosu biće od višestruke koristi za našu zemlju, ocenjuju sagovornici Republiku.

Počev od razgovora s potencijalnim investitorima koji obrću milijarde dolara preko susreta s moćnim političkim figurama do činjenice da je i ovog puta na indirektan način pokazano da Kosovo nije država jer se uz ime premijera privremenih prištinskih institucija jasno nalazi zvezdica.

Vučić će na skupu koji se održava od 15. do 19. januara biti jedan od tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti tamo. Učesnici, inače, dolaze iz 120 zemalja i biće ih više od 300.

OGROMNO ISKUSTVO

Kako za Republiku kaže Nemanja Starović, istoričar i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Svetski ekonomski forum u Davosu tradicionalno okuplja ključne donosioce odluka na globalnom nivou i veoma je važno biti prisutan na takvom skupu, ali i adekvatno predstavljen.

- To što je predsednik Aleksandar Vučić istaknut od organizatora kao jedan od najvažnijih gostiju ovogodišnjeg skupa u Davosu predstavlja izraz velikog poštovanja prema njegovom autoritetu, koji proističe iz akumuliranog državničkog iskustva, ali to je i priznanje za čitavu našu zemlju. Nemam nikakve sumnje u to da će predsednik Vučić i ove godine u Davosu na pravi način, umešno i dostojanstveno, predstaviti ključne prioritete naše spoljne politike, kao i sva dostignuća naše države u sferi ekonomije i privrednog razvoja - navodi Starović i zaključuje:

Neki od učesnika

- Li Ćijang, premijer Kine
- Emanuel Makron, francuski predsednik
- Entoni Blinken, državni sekretar SAD
- Džejk Saliven, savetnik SAD za državnu bezbednost
- Antonio Guteres, generalni sekretar UN
- Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije
- Aleksander de Kro, premijer Belgije
- Pedro Sančez, premijer Španije
- Kirijakos Micotakis, grčki premijer
- Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik *
- Havijer Milej, predsednik Argentine
- Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO
- Tedros Gebrejesus, generalni direktor SZO
* putem video-linka

- Dolazak predsednika vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbina Kurtija u Davos, zaogrnutog fusnotom, predstavlja nesumnjivi neuspeh tzv. države Kosovo u nameri da afirmiše svoju jednostrano proglašenu nezavisnost, a što je isključiva posledica neodustajne borbe državnog rukovodstva Srbije s Aleksandrom Vučićem na čelu od odbrane naših vitalnih nacionalnih interesa.

Republika

Foto: Tanjug/STA/DANIEL NOVAKOVIC

Nemanja Starović

Profesor FEFA Nebojša Savić ističe da samo prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića forumu u Davosu obezbeđuje visok status naše zemlje na tom skupu i u tim kontaktima, koji budu prisutni s vodećim svetskim liderima, otvara se prostor za afirmisanje Srbije.

- Druga važna stvar koju Srbija može da iskoristi za svoju promociju na forumu u Davosu jeste ekonomski aspekt, gde bi moglo da se razgovara sa stranim investitorima o novim projektima koji mogu da se razvijaju u Srbiji. Osnovna orijentacija ovogodišnjeg foruma biće uspostavljanje nekog dijaloga, smanjivanje tenzija u uslovima kad imamo dva rata i preti nam treći, između Kine i Amerike, u uslovima kada imamo problem sa zaštitom životne okoline i uslovima kada postoji veliki manjak robe na tržištu. Okupiće se ljudi iz ekonomije, biznisa, investitori, političari, novinari, pokušaće da nađu način kako da se izađe iz ove situacije, koja je veoma komplikovana - naveo je profesor.

Savić smatra da će suština razgovora foruma u Davosu biti da se traži rešenje koje će voditi ovu civilizaciju u bolju budućnost.

Veoma važan skup za ceo svet

Biljana Obradović iz Centar za stratešku analizu iznela je za naš list sledeći stav:

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Biljana Obradović

- Davos je najprestižniji ekonomski forum, od velike važnosti za ceo svet. Predsednik Vučić, da tako kažem, lovac je na strane direktne investicije i to će biti prava prilika za sijaset ekonomsko-političkih sastanaka koji mogu uticati na dalji razvoj Srbije. Učešće Aljbina Kurtija je manje bitno jer on nema šta tamo da ponudi i biće gost drugog reda, s jeftinim ulaznicama.

SEDAM GODINA

Finansijski konsultant Vladimir Vasić ocenio je da je dobro da je Srbija učesnica.

- Mi smo negde na polovini društvenog proizvoda proseka EU. U narednih od pet do sedam godina mogli bismo da sustignemo prosek EU, ali je potrebno mnogo investicija - rekao je Vasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (14)

Loading
Jovana

11.01.2024 18:51

To je odlična prilika za susrete sa važnim političkim figurama.

Una

11.01.2024 18:54

Srbija zna da iskoristi svoju šansu.

Sandra

11.01.2024 18:54

Biće to dobra prilika za kontakte sa važnim ljudima, kako iz sveta politike tako i ekonomije.

Maja

11.01.2024 18:56

Davos je sjajna prilika za Srbiju jer su na jednom mestu svi koji nešto znače u svetskoj ekonomiji.