ALBANCI POKUŠALI DA NAM UKRADU CRKVU? Nečuveno! Pokušaj sramne otimačine, i to na Božić: OGLASILI SE VISOKI DEČANI (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

09.01.2024

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tekst koji je objavljen, izazvao je burne reakcije javnosti.

ALBANCI POKUŠALI DA NAM UKRADU CRKVU? Nečuveno! Pokušaj sramne otimačine, i to na Božić: OGLASILI SE VISOKI DEČANI  (FOTO)

Foto: Wikipedia/Vladimir Vukotic

Portal "Koha", nekada cenjen po kvalitetnom novinarstvu, danas privlači pažnju objavljivanjem jednostranih i pseudoistorijskih tekstova koji podstiču etničku i versku netrpeljivost, posebno prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Nedavno objavljen tekst na Božić izazvao je reakciju iz manastira Visoki Dečani, koji su oštro kritikovali navode o Crkvi Presvete Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Foto: Youtube/ Kaleidoskop Media

Prizren

 

Manastir Visoki Dečani Protiv Pseudoistorijskih Tvrdnji

Iz manastira Visoki Dečani ističu da nema konkretnih pisanih dokaza koji bi potvrdili tvrdnje o crkvi izgrađenoj na "temeljima paganskog dardanskog svetilišta". Istorijske činjenice ukazuju na to da su Dardanija i Mezija, pominjane u rimskim hrišćanskim izvorima, bile administrativne regije Rimskog carstva, a ne entiteti povezani isključivo sa modernim etničkim identitetima. Crkva Presvete Bogorodice Ljeviške, rekonstruisana u 14. veku od strane kralja Stefana Milutina, ima bogatu istoriju dokumentovanu u srednjovekovnoj i modernoj istorijskoj i umetničkoj literaturi.

- Dardanija i kasnije Mezija, koje se pominju u rimskim hrišćanskim izvorima, bile su administrativne regije Rimskog carstva i nisu povezane isključivo sa modernim etničkim identitetima. Nekadašnju crkvu Panagije Eleouse - Bogorodice Ljeviške rekonstruisao u 14. veku kralj Stefan Milutin, koji joj je dodao značajne karakteristike, dajući sadašnju strukturu sa pet kupola. To je opširno dokumentovano u srednjovekovnoj i modernoj istorijskoj i umetničkoj literaturi.

Kompleksna Istorija Crkve Presvete Bogorodice Ljeviške

U saopštenju manastira naglašava se da je ova crkva tokom istorije imala različite namene, uključujući period kada je pretvorena u džamiju, poznatu kao Petka džamija. Nakon oslobođenja od osmanske vlasti, crkva je ponovo postala pravoslavna i nastavila da funkcioniše kao istorijsko sedište srpsko-pravoslavnih episkopa na Kosovu.

Uneskova Svetska Baština i Identitet Crkve

Složena vizantijska i srpska istorija Crkve Presvete Bogorodice Ljeviške neopravdava poricanje njenog sadašnjeg identiteta kao Uneskove svetske baštine koja pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, registrovana pod istorijskim imenom Presveta Bogorodica Ljeviška. Ovo saopštenje manastira Visoki Dečani naglašava važnost poštovanja istorijske i kulturne baštine kao i izbegavanje politizacije istorijskih činjenica u cilju očuvanja mira i međuetničkog suživota.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading