SRBIMA CRKVA PO RECEPTU PAVELIĆA! Pakleni plan iz vremena NDH dobio podršku Zagreba!

Autor: M. J. - B. B.

Vesti

08.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na božićnjem prijemu centra koji zagovara stvaranje hrvatske pravoslavne crkve bili i izaslanici predsednika Milanovića i Sabora

SRBIMA CRKVA PO RECEPTU PAVELIĆA! Pakleni plan iz vremena NDH dobio podršku Zagreba!

Foto: www.profimedia.rs

Predrag Mišić Peđa

U restoranu "Kamen" u hrvatskom mestu Dicmu održan je prijem povodom Badnjeg dana i Božića, koji je organizovao opskurno udruženje Hrvatski pravoslavni centar iz Vukovara, kojem je cilj osnivanje hrvatske pravoslavne crkve, ali je zabrinjavajuće što su prijemu prisustvovali gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i izaslanik hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, general Marijan Mareković i Ante Sanader, potpredsednik Hrvatskog sabora.

OTPADNIK NA ČELU

Predsednik udruženja Predrag Mišić Peđa, koji se predstavlja da je po nacionalnosti Hrvat, po narodnosti Srbin i pravoslavne vere, kaže da je sam nacrtao grb udruženja koji podseća na grb Hrvatske pravoslavne crkve iz 1942. i vremena NDH.

- Ako može da postoji bugarska, rumunska, makedonska, grčka i sve ostale autokefalne pravoslavne crkve, onda i u Hrvatskoj treba da postoji upravo takva pravoslavna crkva. Na ovaj način mi u principu želimo da se odvojimo od Srpske pravoslavne crkve jer ne pripadamo toj crkvi niti svetosavlju, a razlozi su vrlo dobro poznati - izjavio je Mišić, osuđujući SPC da je "širila mržnju, naročito prema hrvatskom narodu".

Republika

Foto: printscreen/laudato tv

Predrag Mišić Peđa

On je priznao da je svesno dao provokativan naziv svom udruženju:

- U ovoj udruzi mogu biti samo ljudi koji nemaju nikakve dileme o tome ko je u Domovinskom ratu bio agresor. Jasno, očekujem da članovi postanu pravoslavci koji dosad nisu imali alternativu i koji su morali birati između SPC i hrvatske pravoslavne crkve. Očekujem pravoslavce koji shvataju da nam je Hrvatska sve što imamo.

Planirali "patrijarha" iz Crne Gore

Dmitrović podseća da je hrvatska pravoslavna crkva, kakvu je 1942. osnovao Ante Pavelić, obnovljena još 2010. u Zadru, ali nikada nije upisana u registar verskih organizacija:

- Njen osnivač bio je izvesni Ivo Matanović, ustaški vojnik iz vremena NDH, u međuvremenu je umro, a planirani patrijarh Jelisej Lalatović, raščinjeni sveštenik SPC, vratio se u rodnu Crnu Goru. Oni tada nisu mogli ni da sanjaju podršku koju je, nedvosmisleno, pre neki dan, od političkog vrha Hrvatske dobio Predrag Mišić. Da li je ovo nagoveštaj povratka Hrvatska na staze "verske tolerancije" Ante Pavelića? Zoran Milanović i Andrej Planković i dalje ćute o ovom slučaju.

DOŠLI I GENERALI

Ratko Dmitrović, pisac, novinar i bivši ministar u Vladi Srbije, upozorio je da stvar nije nimalo naivna.

- Da je u pitanju inicijativa grupe nekakvih hrvatskih socijalnih ili nacionalnih gubitnika, političkih marginalaca, moglo bi se odmahnuti rukom. Ali skupu Hrvatskog pravoslavnog centra, koji vodi "nacionalni Hrvat, narodni Srbin" Predrag Mišić, hrvatski dragovoljac, a s kojeg je potekla inicijativa za još jedno osnivanje hrvatske pravoslavne crkve, prisustvovali su predstavnici političkog vrha Republike Hrvatske. Tamo su svoje specijalne predstavnike imali Zoran Milanović, Andrej Plenković, potpredsednik Sabora Hrvatske Ante Sanader došao je lično, kao i šef Domovinskog pokreta, jake opozicione, a inače proustaške partije, i gradonačelnik Vukovara Jozo Penava. Bilo je i nekoliko generala Hrvatske vojske, bivših komandanata HVO sa Markom Skejom na čelu, zvanim Za dom spremni. Nimalo naivno - kaže Dmitrović za Republiku.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ratko Dmitrović

Novi skandal: Vraćaju pare zločincima

Hrvatska vlada je najavila da će osuđenim ratnim zločincima vratiti sav novac koji je naplatila na ime namirenja odštete žrtvama njihovih zločina. Da bi nekako pokrila ovu skandaloznu odluku, navedeno je da će novac za sudske troškove biti vraćen i porodicama žrtava koje su izgubile spor, a procenjuje se da bi za realizaciju ove dve odluke bilo potrebno oko 700.000 evra.

Među najpoznatijim slučajevima ovakvih regresivnih tužbi koji su još u toku su postupci koje je Hrvatska vodila protiv bivšeg specijalca MUP Miljenka Hrastova, osuđenog za ratni zločin nad zarobljenicima na Koranskom mostu, i Vladimira Milankovića, ratnog komandira policije u Sisku, osuđenog po komandnoj odgovornosti za zločine protiv civilnog stanovništva u Sisku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading