SKANDAL OKO SLOVA U NA PLAKATU U VUKOVARU NE PRESTAJE DA TRESE HRVATSKU: "Kome smeta U, neka ne dolazi"!

Autor:

Vesti

29.10.2023

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Vukovara, bivši HDZ-ovac i aktuelni lider opozicionog Domovinskog pokreta Ivan Penava najavio je danas da će ove godine Kolonu sećanja prevoditi pripadnici HOS-a i poručio "svima onima koji imaju nešto protiv" da ne treba da dolaze 18. novembra na obeležavanje Dana sećanja.

SKANDAL OKO SLOVA U NA PLAKATU U VUKOVARU NE PRESTAJE DA TRESE HRVATSKU: "Kome smeta U, neka ne dolazi"!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Vukovar, tabla na ulasku u grad

Hrvatska javnost pita se i ko je autor skandaloznog plakata, ali gradska uprava odbija da otkrije njegov identitet.

Dizajnerska struka prilično je zgrožena i plakatom na kojem se ističe slovo U, koji je u petak predstavio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Za sada se ne zna ko je njen autor, nigde se ne pominje njegovo ili njeno ime, a na pitanje Jutarnjeg lista iz Grada Vukovara odgovorili su da njegovo ime ne mogu otkriti „jer ne želi da biti otkriven“.

Međutim, dizajnerima se čini da to baš i ne liči na delo profesionalca, već da izgleda „kao da ga je sastavio neko ko zna da radi na računaru, a dobio je zadatak od klijenta". Istog je mišljenja i poznati dizajner Ira Paier.

Taj plakat ne govori jezikom dizajna, već jezikom toksične politike - smatra on.

- O dizajnu nema šta da se kaže. Plakat je kakofono amatersko delo, a jedino što se nekako provlači je slovo U i jeftin pokušaj slavljenja ustaške istorije i ideologije. Čak bih rekao da je bio nezreo i tužan pokušaj, da nismo svi znali da je u Vukovaru uništenje je zvanična politika grada. Gradska uprava očigledno ne želi dobro svom gradu i na to odgovara tako što nastavlja da ga traumatizuje svim sredstvima, pa i plakatima. Tužno je - zaključuje on.

Plakat je, inače, napravljen od fotografija iz Domovinskog rata i poginulih "branitelja",  kao i natpisa "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu" kako glasi slogan ovogodišnje Kolone sećanja prema poslednjim rečima francuskog dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika HOS-a Žan Mišel Nikolijera.

Slogan je na plakatu prikazan u dva dela tako da asocira na krst, gdje je pritom ime grada Vukovara ispisano vertikalno, a "Moj izbor u dobru i zlu" horizontalno na način da se preklapaju u istaknutom slovu u. U cijeli je "dizajn" umetnuta još i skraćenica za Hrvatski obrambeni savez HOS koji će predvoditi, kako je najavljeno, ovogodišnju Kolonu sećanja.

- Taj je plakat perfidna i razorna klopka za celo društvo koja izgleda kao da su je smislile strane, neprijateljski nastrojene tajne službe - kaže dizajner Davor Bruketa o ovom plakatu o kojem će se još puno, kako se čini, raspravljati.

I majka poginulog Francuza koji se našao na plakatu rekla je da joj slika sina smeta, jer on nije "ni glumac", "ni zvezda".

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading