SKANDALOZNO! VLAST U VUKOVARU UKINULA UPOTREBU ĆIRILICE: Izbrisana odredba o zvaničnom korišćenju srpskog jezika i pisma!

Autor:

Vesti

25.10.2022

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ubuduće na nijednoj zgradi u Vukovaru neće biti table na latinici i ćirilici, jer je popis pokazao da u Vukovaru danas ne živi 33 odsto Srba.

SKANDALOZNO! VLAST U VUKOVARU UKINULA UPOTREBU ĆIRILICE: Izbrisana odredba o zvaničnom korišćenju srpskog jezika i pisma!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Vukovar, tabla na ulasku u grad

Odmah posle objavljivanja zvaničnih rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj, gradske vlasti u Vukovaru ekspresno su promenile statut grada i ukinule pravo srpskoj manjini na korištenje ćirilice.

To znači da ubuduće na nijednoj zgradi u Vukovaru neće biti table na latinici i ćirilici, jer je popis pokazao da u Vukovaru danas ne živi 33 odsto Srba.

Gradsko veće Vukovara je odnose Hrvata i Srba procenilo na nivo koji omogućuje saradnju i suživot, uz napomenu da nisu stvoreni uslovi za proširivanje prava Srba u tom gradu.

Tako je iz gradskog statuta izbrisana odredba o zvaničnom korišćenju srpskog jezika i pisma na području Vukovara.

Predstavnici SDSS-a, najbrojnije srpske stranke u Hrvatskoj izrazili su razočaranje odlukom koju je progurao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Srđan Milaković iz DSS-a raspravu na Gradskom veću prozvao je lakrdijom i kao povod da se vođstvo grada obračuna sa srpskom zajednicom.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading