UMRLA TOKOM VANTELESNE OPLODNJE: Zbog komplikacije lekari obustavili zahvat, ali je bilo prekasno

Autor:

Svet

25.10.2022

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka koja je prolazila kroz proceduru vantelesne oplodnje umrla je usled retke komplikacije, koja je dovela do zastoja njenog srca.

UMRLA TOKOM VANTELESNE OPLODNJE: Zbog komplikacije lekari obustavili zahvat, ali je bilo prekasno

Foto: Shutterstock

Vantelesna oplodnja

Mlada žena (23) iz Delhija u Indiji, umrla je prilikom zahvata vantelesne oplodnje kom je bila podvrgnuta.

Kako javljaju tamošnji mediji, ona je bila dobrog zdravstvenog stanja, i imala je četvorogodišnju ćerku koju je rodila prirodnim putem, ali je odlazak u bolnicu na naizgled rutinski zahvat koštao života.

Naime, ovoj Indijki je srce prestalo da kuca kada su lekari krenuli da joj vade jajne ćelije kako bi ih oplodili. Tada je dobila sindrom hiperstimulacije jajnika, kompikacije koja pogađa jednu od tri žene koje se podvrgnu vantelesnoj oplodnji, piše Indeks.

ODMAH OBUSTAVILI ZADATAK

Kada su videli da joj brzo pada krvni pritisak, kao i broj otkucaja srca i nivo kiseonika u krvi, lekari su reagovali i prekinuli zahvat.

Međutim, njeno srce je stalo, pa su je krenuli reanimirati, ali ni tu nije bilo pomoći, iako je u ovom slučaju, statistički, rizik od smrtnog ishoda manji od jedan odsto.

Foto: Shutterstock

 

Procedura koja obično traje od 15 do 20 minuta ovog puta je pošla po zlu.

SINDROM HIPERSTIMULACIJE JAJNIKA

Lekari su zbog iznenadne prirode nene smrti obavili obdukciju. Pokazalo se da su njeni jajnici, obično veličine oko 3 cm, bili tri puta veći.

Imala je devet do deset povećanih folikula na svakom jajniku, kao i vodu oko pluća i u stomaku, što je znak pomenutog sindroma, koji kod većine žena uzrokuje kratkotrajno blago oticanje trbuha, nelagodu i mučninu, piše Indeks.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Kod jedne od sto pacijentkinja koje se podvrgnu vantelesnoj oplodnji dolazi do sindroma hiperstimulacije jajnika, koji izaziva bolno oticanje u abdomenu, kao i poteškoće s mokrenjem i disanjem.

U najtežim slučajevima, može doći do stvaranja krvnih ugrušaka u nogama ili plućima.

Kada se to dogodi, voda iz krvnih žila može iscuriti u abdomen i prostor oko srca i pluća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading