ZAŠTO SE I DALJE ĆUTI O "ŽUTOJ KUĆI"? Odlazak Dik Martija ponovo otvorio pitanje o predmetu JEZIVIH zločina nad Srbima

Autor: D.B.

Vesti

30.12.2023

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marti je za sobom ostavio nasleđe istine i pravde.

ZAŠTO SE I DALJE ĆUTI O "ŽUTOJ KUĆI"? Odlazak Dik Martija ponovo otvorio pitanje o predmetu JEZIVIH zločina nad Srbima

Foto: RTS/printscreen

Nekadašnji izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, preminuo pre dva dana, ostavio je za sobom izveštaj koji je šokirao svet. Prema Martijevim otkrićima, period neposredno nakon oružanog sukoba na Kosovu obeležen je stravičnim zločinima nad Srbima.

Navodno, neki zarobljenici su bili žrtve vađenja organa, koji su potom ilegalno transportovani u inostranstvo radi transplantacije. Ovo odstranjivanje organa, prema Martijevim tvrdnjama, odvijalo se na teritoriji Albanije, tačnije u blizini mesta Fushe-Kruje.

Zločin u "žutoj kući" u mestu Ripe

Marti je u svom izveštaju opisao dešavanja u "žutoj kući" u mestu Ripe tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih. U toj improvizovanoj klinici, oteti Srbi su bili podvrgnuti testovima pre nego što su ubijeni, a njihovi organi završavali su na crnom tržištu u inostranstvu. Ova strašna saznanja dovela su do osnivanja Specijalizovanog suda za zločine na Kosovu i Metohiji.

Specijalizovani sud za zločine na Kosovu i Metohiji

Prema Martijevim otkrićima, nekadašnji lideri tzv. OVK, koje je on pominjao kao vođe kriminala na Kosovu, sada se nalaze na optuženičkoj klupi. Ipak, i pored brojnih dokaza koje je Marti izneo, "žuta kuća" se ne pominje u optužnicama.

Iako je Radna grupa formirana 2018. godine napravila dosije o "žutoj kući" i predala ga tužiocima u Hagu, pitanje je da li će ova strašna zlodela biti uvrštena u optužnice. Advokat Zoran Živanović smatra da postoji mogućnost podizanja nove optužnice, ali ostaje da se vidi da li će to zaista biti ishod celog ovog procesa.

Marti je takođe istakao da i pored brojnih dokaza o trgovini ljudskim organima, međunarodne snage nisu u potpunosti istražile ove okolnosti, ili su to učinile površno. On je kritikovao i Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju, tvrdeći da je inicijalna istraga prekinuta, dok su predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu favorizovali pragmatični politički pristup, žrtvujući pritom važna načela pravde.

U zaključku, Marti je ostavio za sobom nasleđe istine i pravde, ali ostaje da se vidi da li će optužnice i sudski postupci dovesti do konačne satisfakcije za žrtve ovih strašnih zločina.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

30.12.2023 09:59

Svi zlocini protiv Srba se zataskavaju, zasto nema pravde za Srbe, zasto svi ignorisu ubijanje Srba, kome smo mi krivi, ako smo konkretno krivi za nesto kaznite pocinioce, nemojte non stop ignorisati nase vrijednosti time sto napravite da smo sve mi krivi, dokazite to😪😪😪