"SNS JE IMAO RAZUMEVANJA ZA BORBU SRPSKOG NARODA U CRNOJ GORI!" Mandić: Ja želim da i Srbija bude stabilna

Autor: Tanjug

Vesti

23.12.2023

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pitanje o redefinisanju pozicije srpskog jezika u crnogorskom zakonodavstvu, Mandić ističe da je to pitanje otvoreno još od izglasavanja Ustava 2007. godine.

"SNS JE IMAO RAZUMEVANJA ZA BORBU SRPSKOG NARODA U CRNOJ GORI!" Mandić: Ja želim da i Srbija bude stabilna

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić izjavio je večeras da je bio u štabu Srpske napredne stranke (SNS) kada su se proslavljali rezultati izbora jer je imao potrebu da bude sa ljudima koji su, kako je rekao, godinama imali razumevanja i bratske osećaje za borbu srpskog naroda u Crnoj Gori. 

- Ja sam predsednik NSD, ja sam državljanin Srbije. Ja nisam glasao na izborima u Srbiji jer nemam ni ličnu kartu, niti sam upisan u birački spisak, ali smo mi iz NSD partneri sa SNS, od njegog osnivanja. I to oni partneri koji su imali tako dobru saradnju, poštujući sve što je uradila SNS za nas, u borbi za srpska prava u Crnoj Gori - rekao je Mandić za Tanjug. 

Dodao je da je to opozicija u Crnoj Gori pokušala da iskoristi za sticanje političkih poena i istakao da on u predizbornoj kampanji nije dao nijednu javnu izjavu povodom izbora u Srbiji.

- Mi, Srbi iz Crne Gore, prosto želimo da čuvamo te dobre odnose koje imamo sa političkim organizacijama u Srbiji. Crna Gora je više puta u svojoj prošlosti služila kao platforma za smenjivanje vlasti u Srbiji. Naša državna politika, politika nove parlamentarne većine je da izgradimo najbolje moguće odnose sa Srbijom. I u građenju tih odnosa prosto treba poslati poruku da mi više nikada nećemo biti ona platforma sa kojom će se lansirati štetni uticaj prema Srbiji - poručio je Mandić.

Na pitanje da li njegov boravak u izbornom štabu SNS može da mu oteža poziciju predsednika Skupštine, Mandić je odgovorio da je novi saziv uradio za par meseci više nego prethodni za decenuju, jer su uspeli da izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda, Sudski savet, guvernerku Centralne banke, a na dobrom su putu da izaberu i vrhovnog državnog tužioca. 

- Dakle, Skupština Crne Gore predano radi. Ja se trudim da vodim politiku pomirenja iz jednog jednostavnog razloga jer je interes ne samo srpskog naroda kojeg predstavljam, nego svakog građanina Crne Gore da Crna Gora bude stabilna. Ja želim da i Srbija bude stabilna,  da mi pošaljemo jednu poruku iz regiona da ovde stabilnost treba da bude ono što će biti osnovna pretpostavka za građanje budućnosti - kaže Mandić.

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade Crne Gore, Mandić je odgovorio da u koaliciji imaju potpisan sporazum, da bi ona trebalo da usledi i da su vrlo precizno određena ministarstva koja treba da dobije Koalicija za budućnost Crne Gore.

- Mi treba da završimo auto-put prema Beogradu, mi treba da izvršimo rekonstrukciju naše pruge, mi želimo da se umrežimo sa Srbijom ekonomski. Srbija je, i pored tih loših političkih odnosa Srbije i Crne Gore, naš najveći spoljnotrgovinski partner - istakao je Mandić.

Što se tiče inicijative NSD za izmenu Zakona o državljanstvu, Mandić je rekao da smatra da je neophodno da Crna Gora nema tako restriktivne odluke kao što je to uspostavljeno Ustavom i zakonima koji su proistekli iz tog Ustava 2007. godine. 

Istakao je da nijedan od srpskih poslanika, ali i od tadašnjih albanskih poslanika u Crnoj Gori, nije glasao za taj Ustav. 

- Nismo glasali za Ustav zato što je on nametao neka rešenja gde se nije uvažavalo da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, a on nije normiran kao službeni jezik, nego kao jezik u službenoj upotrebi, jezik drugog reda. Tada smo govorili da treba omogućiti našim ljudima koji žive izvan Crne Gore, našoj dijaspori, da imaju državljanstvo Crne Gore - naveo je Mandić.

Na pitanje o redefinisanju pozicije srpskog jezika u crnogorskom zakonodavstvu, Mandić ističe da je to pitanje otvoreno još od izglasavanja Ustava 2007. godine. 

Kako je rekao, i tada se vodila velika rasprava u parlamentu, kako se oduzima pravo najbrojnijoj jezičkoj zajednici da srpski jezik ne bude službeni jezik, a u prethodnom Ustavu je pisalo da se u Crnoj Gori govori srpskim jezikom i jekavskim narečjima. 

- Zašto je to rađeno, nije teško zaključiti. Bivši režim Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića, prosto je procenjivao da nakon proglašenja nezavisne Crne Gore, može se nasilnom asimilacijom srpski narod prevesti u neki drugi narod, i evo ta proba vremena od 2007. do danas 2023. je pokazala da tu nema nikakvih pomeranja. Crna Gora većinski govori srpskim jezikom, a Ustav i zakoni treba da prate život. Taj život će na ovom popisu vrlo precizno odrediti svaku poziciju - poručio je Mandić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading