POSLEDNJE ISTRAŽIVANJE REJTINGA POLITIČKIH STRANAKA PRED IZBORNU ĆUTNJU! Ovo su rezultati koji se očekuju u nedelju!

Autor:

Vesti

14.12.2023

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija Ipsos stratedžik marketing objavila je večeras procene rezultata parlamentarnih izbora.

POSLEDNJE ISTRAŽIVANJE REJTINGA POLITIČKIH STRANAKA PRED IZBORNU ĆUTNJU! Ovo su rezultati koji se očekuju u nedelju!

Foto: shutterstock

Istraživanje opredeljenja birača je sprovedeno na uzorku veličine 3712 ispitanika, u periodu od 12. do 14. decembra 2023. godine. Uzorak je reprezentativan za punoletnu populaciju Srbije bez Kosova i Metohije.

U anketu nisu uključeni građani s pravom glasa koji žive na Kosovu i Metohiji, kao ni oni koji žive u inostranstvu. Prikupljanje podataka obavljeno je kombinovanjem telefonske ankete (fiksni i mobilni telefoni), sprovedene metodom slučajnog uzorka i online ankete, sprovedene na uzorku ispitanika iz Ipsosovog online panela. Telefonske ankete čine 75% uzorka, a online ankete 25%. Rezultati ankete odnose se na građane sa pravom glasa prisutne u Srbiji bez Kosova i Metohije.

Procena izlaznosti napravljena je na celom uzorku, dok je procena izbornih rezultata lista na parlamentarnim izborima rađena na poduzorku opredeljenih ispitanika, odnosno onih ispitanika koji su u anketi rekli za koga će glasati. U procenu su uračunati i nevažeći listići, za koje je Ipsos, na osnovu rezultata prethodnih izbora, postavio hipotezu da će ih biti 3%.

Kako se radi o anketi završenoj tri dana pre održavanja izbora, podaci predstavljaju procenu rezultata izbora agencije Ipsos Strategic Marketing.

Naručilac istraživanja je lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane.

Izlaznost: Očekivana izlaznost iznosi 56.4%, odnosno očekuje se da bude u intervalu od 54.6% do 58.2% u odnosu na broj upisnih birača.

Parlamentarni izbori: Prema ovoj anketi, lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane će osvojiti najveći broj mandata, budući da tri dana pred izbore imaju podršku 44.6% birača.

Sledeća po snazi je lista Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić sa 23.6%, a trećeplasirana lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 8.7%.

Na osnovu ankete cenzus prelaze lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju, zatim lista Mi, glas iz Naroda – prof. dr Branimir Nestorović, kao i lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga. Treba napomenuti da postoji verovatnoća da lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga ostane ispod cenzusa, budući da se donja granica intervala poverenja nalazi ispod granične vrednosti od 3%. Za manjinske stranke mandati se računaju po posebnoj formuli.

Važna napomena: Postizborna istraživanja pokazuju da jedan broj glasača odlučuje za koga će glasati u poslednjih nekoliko dana pred izbore. Iz tog razloga, kao i zbog niske lojalnosti birača određenih stranaka, moguće je da u poslednjem trentuku dođe do prelivanja glasova unutar blokova sličnih stranka.

Republika

Foto: IPSOS PRINTSCREEN

Rejting lista političkih stranaka

Detaljni prikaz rezultata ankete Ipsosa sprovedene tokom prethodna tri dana, u okviru koje su procenjeni rezultati parlamentarnih izbora, prikazani su u tabeli 1. Sve procene su date sa statističkim intervalima poverenja, koji, sa 95% sigurnosti, daju gornju i donju granicu u kojoj bi se kretali konačni izborni rezultati.

Kladionice su danas objavile poslednje kvote za izbore.

Vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori 2023 održavaju se 17. decembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (59)

Loading
Nenad

14.12.2023 23:51

Lepo i dobro sve po pravilu.

Ana

15.12.2023 00:31

Sad je na svima nama da razmišljamo ko će koliku izlaznost imati. Ajte molim vas, o tome nek se mediji bave. Naše je da obavimo građansku dužnost i glasamo.

Ivan

15.12.2023 08:33

Idemo da ih sve pobedimo jel Srbija ne sme da stane

Petkoni983

15.12.2023 09:03

SNS ce sa manjinskim strankama imati dovoljan broj poslanika da formira vladu koja ce Srbiju nastaviti da vodi u svetlu buducnost...