PREMIJERKA BRNABIĆ ULOŽILA REZERVACIJU NA DEKLARACIJU EU! Postavljene JASNE CRVENE LINIJE u zaštiti interesa Srbije!

Autor:

Vesti

14.12.2023

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju Evropske unije 'Samit EU-Zapadni Balkan' i postavila jasne crvene linije u zaštiti interesa Republike Srbije.

PREMIJERKA BRNABIĆ ULOŽILA REZERVACIJU NA DEKLARACIJU EU! Postavljene JASNE CRVENE LINIJE u zaštiti interesa Srbije!

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Jasne crvene linije Srbije su, kako se navodi, nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje Kosova i Metohije kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu organizacija i agencija Ujedinjenih nacija.

Republika Srbija je u tekstu jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

U tekstu rezerve na deklaraciju navodi se da se Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom 'Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023.' kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom. 

Dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje tzv. “Kosova”. 

Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva tzv. “Kosova” u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta tzv. “Kosova”.

Dokument, navodi se, ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu, a usklađivanje sa Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

14.12.2023 14:32

Tako je samo oprezno i odlučno.