PREDSEDNIK SE OGLASIO IZ DUBAIJA: Moramo mnogo da radimo, da upetostručimo nivo zelene energije u našoj zemlji - VEČERAS SASTANAK SA BIN ZAJEDOM! (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.12.2023

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Dubaiju, gde je danas počeo godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatiji kao COP28.

PREDSEDNIK SE OGLASIO IZ DUBAIJA: Moramo mnogo da radimo, da upetostručimo nivo zelene energije u našoj zemlji - VEČERAS SASTANAK SA BIN ZAJEDOM! (VIDEO)

Foto: Pink

Domaćini skupa su šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Obraćanje predsednika

- Bez obzira što je reč o izuzetno važnoj temi, rekao bih da se više govorio o odnosu Izraelaca, Arapa, Ukrajini, Rusiji, Kini, Americi. Na samom Samitu mi imamo kratko vreme da se obratimo, kao i svi drugi, pa ćemo pokušati da kažemo o ne velikoj ulozi Srbije jer je naša zemlja i po veličini i po znazi, nije značajan doprinosilac zagađenju. Moraćemo mnogo toga da menjamo, da upetostručimo nivo zelene energije u našoj zemlji, da se borimo protiv fosilnih goriva, mnogo novca da ulažemo. To je dobro, važno za ljude u Srbiji - rekao je predsednik.

- Imali smo važne sastanke, dugo sam razgovarao, više od pola sata sa Šarlom Mišelom, mađarskom prestonicom, ljudima iz MMF, beloruskim predsednikom i mnogim drugim svetskim liderima. Mnogi naši prijatelji iz Afrike sa različitih strana, Ruande, Kenije, Gane, su tu. Predsedniku Kube i mnogim drugim prijateljskim zemljama sam zahvalio na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije - dodao je.

- Razgovarao sam i sa mnogim liderima iz regiona. Verujem da ćemo do večeras imati mnogo sastanaka, kada se očekuje bilateralni sastanak sa šeikom bin Zajedom.

O razgovoru sa Lukašenkom

- Razgovarao sam sa njim, naše zemlje su prijateljske zemlje. Kada prođu izbori, tokom sledeće godine da pronađemo vremena za susret. Govorili smo o našim bilateralnim odnosima, o situaciji u Ukrajini, da čujem i naučim nešto jer on to bolje poznaje.

Susret sa premijerkom Italije

- Dolazi u Beograd za dva dana. Sretao sam se sa skoro svakim premijerom Italije, ne znam gde smo se sve sretali, ali to je bilo po nekoliko puta. Meloni je osoba koja će duže biti uspešna na njihovoj političkoj sceni, biće duže na čelu italijanske vlasti. To je važna poseta za nas, oni su treći najznačajniji partner Srbije, pomagali su na našem evrospkom putu. Verujem da će njena poseta mnogo da znači i za naše odnose i za dovođenje investitora - kazao je predsednik.

Predsednik je otkrio da će u naredna dva dana i predsednica Meloni doći u Srbiju.

O izborima na KiM

- Mi moramo da priznamo Kosovo da bi Srbi mogli da učestvuju na izborima, ništa više niti išta manje. Znaju to svi u Evropi, dobro je da će da reaguju, ali mi nećemo mnogo toga da imamo. Neće biti izbora u srpskim sredinama na KiM, Kurti ne želi da dozvoli Srbima ono pravo koje je prirodno, da mogu da ostvaruju, a Zapad će uvek reći da nema mogućnosti da izvrši pritisak na Kurtija.

Predsednik se osvrnuo i na hrvatske reakcije da će on opet pobediti na izborima.

- A zašto? Zašto kukaju? Nije mi jasno, možda zato što sam posetio Jasenovac. Možda zato što smo napravili film o Jasenovcu, pa znate šta, možda bih i ja isto uradio da sam na njihovom mestu, neka samo nastave - kazao je predsednik.

- Ja glasove ne tražim u Zagrebu, već u Srbiji, Pirotu, Kosovskoj Mitrovici, Novom Sadu, Beogradu. Koje god pitanje da dobiju, isto odgovaraju. Nema razlike između Obradovića, Jovanović, Aleksića. To predstavljanje na RTS našeg kandidata dosta je bolje bilo nego njihovog kandidata. verujem u Srbiju i ljude, oni jesu naša snaga - kazao je Vučić.

O opoziciji

O ideji opozicije da pregovore iz EU vrate u UN, predsednik kaže:

- Sve laži i besmislice. A to da ne može da se živi, vidimo kako dobro žive od poslaničke plate. Videćemo kako da pomažemo onima kojima je potrebno, ali ne i onima koji su besni od bogatstva.

- Naša stopa javnog duga je mnogo manja nego 2012., a dvaput niža nego 2014. godine - istakao je.

Očekuje se da će obuzdavanje fosilnih goriva i emisija ugljenika biti na vrhu dnevnog reda samita, a razgovaraće se i o ubrzanoj energetskoj tranziciji, popravljanju klimatskih finansijskih sredstava, o tome kako zaštititi prirodu i kako se zaštititi od ekstremnih vremenskih pojava, ali i kako pospešiti inkluzivnost u upravljanju klimom.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Maja

01.12.2023 13:23

Predsednik Vučić u Dubaiju na COP28 pokazuje predanost Srbije u suočavanju s globalnim izazovima klimatskih promena.

Mitarpavlovic

01.12.2023 13:24

Verujemo da će večerašnji sastanak sa Bin Zaidom proći odlično.

Daca

01.12.2023 13:24

Boravak predsednika Vučića na samitu UN o klimatskim promenama u Dubaiju naglašava važnost međunarodne saradnje u rešavanju ekoloških problema.

Sara

01.12.2023 13:24

Srbija aktivno učestvuje u globalnim naporima za smanjenje emisija gasova staklene bašte, što potvrđuje predsednikov angažman na COP28.