Irena Vujović za Vojvodinu uživo: Kapitalna ulaganja u životnu sredinu u Vojvodini, najveća do sad (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.11.2023

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Upravljanje otpadom prouzrokuje najveće probleme u životnoj sredini, jer iziskuje velika finansijska ulaganja i poštovanje unapred postavljenih, uglavnom evropskih, standarda.

Irena Vujović za Vojvodinu uživo: Kapitalna ulaganja u životnu sredinu u Vojvodini, najveća do sad (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo

Republika Srbija, zahvaljujući stabilnim i dobrim finansijama u stanju je da ulaže velika sredstva u zaštitu životne sredine u Srbiji i na taj način učini boljim životni standard građana. Tokom sledeće godine budžet Ministarstva zaštite životne sredine biće 18 puta veći u odnosu na bužet (istog ministarstva) iz 2010. godine i iznosiće neverovatnih 92.25 milijardi dinara, rekla je Irena Vujović za portal Vojvodina uživo.

Šta je do sada urađeno, gde, koliko i u šta će se ulagati u narednom periodu, kako vidi Srbiju za pet godina, poslušajte u intervjuu koji je dat za portal:

Upravljanje otpadom prouzrokuje najveće probleme u životnoj sredini,  jer iziskuje velika finansijska ulaganja i poštovanje unapred postavljenih, uglavnom evropskih, standarda. Trenutno su u Vojvodini u funkciji 4 sanitarne deponije Kikinda, Pančevo, Sremska Mitrovica i Subotica. Količina odloženog otpada na sanitarnim deponijama u Vojvodini u 2022. godini je 168.608 t.

Da bi se izborili sa velikim količinama otpada koje se stvara na teritoriji Vojvodine, planirana je izgradnja osam regionalnih centara.

U Regionalnoj deponiji Subotica trenutno se prerađuje oko 32.000 tona otpada koji se sakupi u Subotici i još šest opština na severu Bačke.

Prosečna godišnja produkcija otpada u Vojvodini je 572.000 t. Od toga, oko 14% komunalnog otpada završava na divljim deponijama kojih prema zvaničnim podacima ima oko 400 u Vojvodini. Prema morfološkom sastavu, organski otpad (baštenski otpad i ostali biorazgradivi otpad) zauzima 45,6% u ukupnoj masi komunalnog otpada. Ukupni otpad od plastike čini 9,8%, dok ukupna količina papira i kartona iznosi 6,6%, zatim slede metal (6,1%), PET ambalaža 4,6%, staklo (3,4%), tekstil (3,6%), kompozirni materijali (3,1%) i ostalo (ukupno 17%).

Preduslov za podizanje kapaciteta reciklaže i iskorišćenje energetskih i materijalnih potencijala otpada je uspostavljanje sistema primarne i sekundarne separacije komunalnog otpada u lokalnim samoupravama što je u početnoj fazi, nakon decenija zanemarivanja ovog problema, kako je i napomenula Irena Vujović u intervjuu portalu Vojvodina uživo.

U Vojvodini je organizovanim sakupljanjem otpada obuhvaćeno 86% stanovništva, uglavnom urbanog što je nešto više od 500.000 domaćinstava.

Sa ulaganjem u zaštitu životne sredine ne sme da se stane, to je jedan od osnovnih parametara dobrog životnog standarda građana, a država Srbija teži da svojim ulaganjima i aktivnostima na terenu poboljša sve aspekte života njenih građana zaključila je Irena Vujović za portal Vojvodina uživo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading