I USTAŠE U KAMPANJI PROTIV ALEKSANDRA VUČIĆA! Jalova srpska NATO opozicija dobila novog saveznika - Zagreb! (VIDEO)

Autor:

Vesti

17.11.2023

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proustaško glasilo Dnevno.hr objavilo je tekst pod naslovom "Šef SOA-e najavio zaoštravanje odnosa sa Srbijom, a ni na Bosnu ne gleda s mirom", u kome se napada predsednik Aleksandar Vučić i njegova politika.

I USTAŠE U KAMPANJI PROTIV ALEKSANDRA VUČIĆA! Jalova srpska NATO opozicija dobila novog saveznika - Zagreb! (VIDEO)

Foto: FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/ bs

Jasno je da srpska NATO opozicija, koja se suočava sa mogućim debaklom na predstojećim izborima, pronalazi saveznike van granica Srbije. Posle Aljbina Kurtija, novi saveznik postao je i zvanični Zagreb.

Naime, proustaško glasilo Dnevno.hr objavilo je tekst pod naslovom "Šef SOA-e najavio zaoštravanje odnosa sa Srbijom, a ni na Bosnu ne gleda s mirom", u kome se napada predsednik Aleksandar Vučić i njegova politika, a Srbija se predstavlja kao "baza za ruske medije". Autor teksta, Danijel Markić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Hrvatske, preti Srbiji zaoštravanjem odnosa, optužujući je za "ruski uticaj" i "snu o Velikoj Srbiji".

Očigledno je da srpska opozicija ne bira saveznike, te se udružuje sa onima koji otvoreno pokazuju neprijateljski stav prema Srbiji. Međutim, ovo nije nova pojava. Već nekoliko meseci unazad, hrvatski mediji i pojedinci iz te zemlje podržavaju politizaciju tragedija u Srbiji, sa ciljem da se iskoriste u političke svrhe.


Naravno, ova podrška ne dolazi slučajno. Kako se bliže izbori zakazani za 17. decembar, srpska opozicija očajnički traži načine da poveća svoje šanse za pobedu, pa se udružuje sa svima koji mogu da im pomognu u tom cilju.

Treba podsetiti da su hrvatski propagandisti već podržali politizaciju tragedija u Srbiji, te je ova nova podrška iz Zagreba samo nastavak iste strategije. U prethodnom periodu, hrvatski mediji i internet portali bili su puni naslova koji su optuživali srpsku vlast i predsednika Vučića za sve nesreće u našoj zemlji. Takođe, neki pojedinci iz Hrvatske bili su prisutni na protestima opozicije u Srbiji, što je još jedan pokazatelj da se radi o otvorenoj podršci protivniku aktuelne vlasti.

Foto: printscreen/dnevno.hr

Đilasovi sledbenici i hrvatska propaganda protiv predsednika Vučića

Đilasovi sledbenici su tokom protesta u Srbiji vodili kampanju koja je imala za cilj da dehumanizuje predsednika Aleksandra Vučića. Kako bi podržali svoju propagandu, oni su se oslanjali na podršku bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor, koja je poznata po tome što je otela stan u Zagrebu od dva maloletna Srbina nakon smrti njihovih roditelja.


Pored toga, hrvatski državljanin Zdravko Ponoš je u svojim izjavama uporedio Vučića sa nacističkim liderom Adolfom Hitlerom, čija je politika dovela do smrti desetina miliona ljudi. On je izjavio da je režim u Srbiji uzdrman i da nema povratka, te da je samo pitanje vremena kada će se stići do "Berlina", što je metafora za kraj Vučićevog političkog života. Takođe, Ponoš je uporedio Vučićevu situaciju sa situacijom u Berlinu tokom Drugog svetskog rata.

Interesantno je da je Vikiliks objavio depeše koje jasno pokazuju da je NATO gledao na Ponoša kao na svog "čoveka" u Vojsci Srbije. U jednoj od depeša se navodi da je tadašnji predsednik Boris Tadić imenovao novog načelnika Generalštaba Miloja Miletića, ali da će on biti manje proaktivan u saradnji sa NATO-om od Ponoša. U drugoj depeši se navodi da je Ponoš bio više naklonjen saradnji sa NATO-om od Miletića.

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Marinika Tepić pre politike širila hrvatsku propagandu

Nakon što je bivši general Momčilo Perišić javno izneo svoje mišljenje o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, i lider pokreta Dveri Boško Obradović se pridružio njegovim stavovima. Međutim, on nije jedini opozicionar koji se zalaže za prozapadnu politiku i širi hrvatsku propagandu.

Naime, nedavno se u medijima pojavila informacija da je i Marinika Tepić, koja je pre ulaska u politiku bila novinarka, manipulisala javnošću izmišljajući zločine za koje je optužila srpski narod. Konkretno, Tepićeva je tvrdila da su srpske vlasti tokom rata u Hrvatskoj na teritoriji Srbije, tačnije u Vojvodini, držale koncentracione logore u kojima su mučeni hrvatski zarobljenici.

Ova informacija je izazvala veliku pažnju javnosti, ali se ispostavilo da je reč o lažnim vestima koje je Tepićeva plasirala radi širenja hrvatske propagande. Nažalost, ovakvi pokušaji manipulacije često prolaze neprimećeno, a njihov cilj je da se srpski narod prikaže u lošem svetlu.

Treba naglasiti da ovo nije prvi put da se Marinika Tepić lažno predstavlja kao novinarka i širi neistinite informacije. Ona je već bila uhvaćena u izmišljanju događaja i manipulisanju istinom, ali se čini da joj to ne smeta u političkom angažmanu.

I dok se Ponoševa izjava o NATO bombardovanju može tumačiti kao individualni stav, koji je izazvao podele u javnosti, Tepićeva svojim delovanjem pokušava da utiče na javno mnjenje i pravi negativnu sliku o Srbima. Ovakvo ponašanje nije samo neprofesionalno i neetično, već može imati i opasne posledice po nacionalnu bezbednost.

Foto: ATA Images

Hrvat iz Nemačke širi antisrpsku propagandu

Josip Juratović, nemački poslanik hrvatskog porekla, nedavno se na tajkunskoj televiziji N1 obrušio na vladu Srbije, tvrdeći da je nesposobna i da se treba osloboditi Vučića. Ovo nije prvi put da Juratović iznosi ovakve optužbe na račun Srbije, što ne čudi s obzirom na njegovo poreklo.


Uprkos tome što bi se moglo pomisliti da Hrvatima zaista stalo do srpskog naroda, istina je da je njihov cilj već decenijama slabljenje i destabilizacija Srbije. Na taj način, Hrvatska pokušava da gurne Srbiju u NATO i oslabi uticaj srpskog faktora u regionu. Kao deo ovog plana, hrvatski političari koriste opoziciju u Srbiji kao sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva.

 


Međutim, ova strategija ne bi bila uspešna bez podrške koju hrvatski političari dobijaju od određenih grupa u Srbiji. Takođe, ne treba zanemariti ni činjenicu da su upravo Hrvati bili jedni od najvećih neprijatelja Srba u nedavnoj prošlosti, kada su izvršili etničko čišćenje na teritorijama gde su Srbi vekovima živeli.

Juratovićevi napadi na Vučića i sadašnju vladu Srbije samo su deo šire antisrpske propagande koja se širi iz Hrvatske. Njihov cilj je da se Srbi prikažu kao neprijatelji i da se podstakne nepoverenje prema vlasti, što bi dovelo do dalje destabilizacije zemlje.

Srbija se već suočava sa brojnim izazovima, a ovakvi napadi samo dodatno otežavaju situaciju. Umesto da se bavimo svojim unutrašnjim problemima i radimo na jačanju ekonomije i društva, moramo da se bavimo spoljnim pretnjama i dezinformacijama koje dolaze iz susednih zemalja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (40)

Loading
Slavica

17.11.2023 15:25

Nepotrebno je da tim skotovima dajete prostor. Ovo im samo podiže perje. Najbolje je da im se ne daje prostor. Nebitni su i oduvek srbomrsci. Od njih ne treba očekivati ništa dobro.

Filip

17.11.2023 15:42

Svi će ustati protiv predsednika,jer im se ne svidja jaka i stabilna Srbija

Ankica

17.11.2023 15:43

Predsednik gradi i ulaže u Srbiju i svima kojima smeta jaka i stabilna Srbija ustaće protiv

Rade

17.11.2023 15:44

Naravno,ustašama smeta Srbija jaka i stabilna