NEĆU IZDATI VUČIĆA, MOGU DA STAVIM RUKU NA PANJ! INTERVJU: Ivica Dačić, lider SPS i ministar spoljnih poslova

Autor:

Vesti

14.11.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne pada mi na pamet da pravim koaliciju s neprijateljima Srbije, bilo da su lažni evropejci ili lažne patriote.

NEĆU IZDATI VUČIĆA, MOGU DA STAVIM RUKU NA PANJ! INTERVJU: Ivica Dačić, lider SPS i ministar spoljnih poslova

Foto: Tanjug-J.Ilić

Saradnja SPS i SNS je ista kao prvog dana, kategorički poručuje Ivica Dačić, lider socijalista i šef diplomatije.

U intervjuu za Srpski telegraf Dačić govori o predstojećim izborima, rejtingu socijalista i bici za Beograd... Naravno, počinjemo onim što javnost najviše zanima: odnosima SPS i naprednjaka i pričama da bi, zavisno od rezultata izbora, socijalisti mogli da pređu na drugu stranu.

Kakva je saradnja sa SNS? Da li je izvesno da nastavljate saradnju posle izbora?

- Kao i prvog dana, kada smo se predsednik Vučić i ja dogovorili o strateškoj saradnji. Mi smo strateški, dugoročni partneri, imamo zajedničke interese koji se tiču isključivo napretka Srbije. Imamo i svoje razlike, ali one služe samo da se što bolje ostvare ovi glavni nacionalni i državni ciljevi koje imamo pred sobom, a ne da se između nas pravi pukotina. Nastavićemo saradnju i posle izbora, o tome smo se jasno i čvrsto dogovorili Vučić i ja. Izlazimo pred narod s jasnim ciljevima za budućnost i s očiglednim velikim rezultatima koje je naša saradnja do sada ostvarila. I zato očekujem da ćemo ponovo dobiti ubedljivo poverenje građana da nastavimo s takvom politikom.

Mada stalno potencirate da ste lojalni partneri SNS, naprednjaci neretko pokazuju nepoverenje, čemu doprinosi i to što vas istovremeno opozicija hvali. Možete li da stavite ruku na panj da nećete u savez s nekim iz opozicije?
- Mogu da stavim ruku na panj da neću s opozicijom. Ne pada mi na pamet da pravim koaliciju s neprijateljima Srbije, bilo da su lažni evropejci ili lažne patriote. Mi smo na glavnom odboru SPS već odlučili, i to jednoglasno, da u obzir dolazi samo koalicija s Vučićem jer je to u najboljem interesu Srbije. Ne obazirem se na to što povremeno neko priča o našoj lojalnosti ili nelojalnosti. Imam kao jedino važno to što se dogovorimo Vučić i ja, a to je uvek čvrsta saradnja dva poštena i odgovorna partnera. Pa od prvog dana, pre deset i više godina, kada smo se Vučić i ja dogovorili oko zajedničke politike, počeli su da govore da će neko da okrene leđa, da izda. Slušam te priče već deset godina, slušate ih i vi i opet pričamo o njima. Gubimo vreme oko toga. Pa zar stvarno mislite da bih menjao politiku u koju verujem i otišao negde gde tu politiku ne mogu da sprovedem zato što je neko u kafani ili na televiziji smislio da bi to nekom trećem moglo da donese korist?

Da, ali 2008. ste promenili stranu.

- Nije situacija za poređenje, akteri su tada bili Šešelj i Koštunica, a sigurno sa Šešeljem ni danas ne bismo mogli da pravimo koaliciju.

Provejava i priča da bi Đilas mogao da uđe u koaliciju sa SNS i SPS posle izbora u gradu. Šta kažete na to?
- To su nečije puste želje, da se bude na vlasti po svaku cenu. Ni mi, a, koliko znam ni SNS, ne razmišljamo o tome.

Opet vam se lista zove "Ivica Dačić - premijer", je li ovo ta vaša godina, hoćete li sesti u tu fotelju?
- Podsetiću vas da sam već bio premijer i da sam lično već jednom ostvario tu ambiciju koju prirodno ima svaki političar. Tako da, nemojte kod mene da tražite nekog ko nije ostvaren u politici, pa mu za namirivanje lične sujete treba zvanje premijera. Osim Vučića, Ane Brnabić i mene, svi ostali imaju tu ambiciju i ona je dobrim delom lična. Naša lista se zove tako zato što idemo otvoreno pred naše birače, hoćemo da znaju na početku šta mogu od nas da očekuju posle izbora. Za razliku od opozicije, mi se ne skrivamo iza nekog drugog. Kod nas je što u izlogu, to i u radnji. Imate kod opozicije da predsednici partija ne samo što ne smeju da kažu da hoće da budu premijeri, ako pobede, nego čak i njihove liste vode neki iz drugog, trećeg reda. Zašto se sklanjaju i poturaju neke druge kao nosioce lista, a oni, u stvari, vode celu listu? Neka to odgovore svojim biračima.

Šta su okosnice vašeg predizbornog programa?
- To su, pre svega, naš dosadašnji rad, naša zajednička politika koju vodimo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i partijom čiji je doskora bio predsednik. To je jasna politika očuvanja države Srbije, njene celovitosti i punog međunarodnog uvažavanja. To su jaka ekonomija, velike investicije, veliki rast životnog standarda i jedna ukupna stabilnost našeg života, posle godina i godina tavorenja. Socijalisti su u centru te politike, mi smo njeno sidro, koje za građane znači stabilnost da mogu da planiraju, da imaju jasnu budućnost i budu spokojni oko svoje egzistencije.

Očekujem i u Beogradu pobedu s naprednjacima

Šta je s Beogradom? Šta tu očekujete?
- Očekujem našu zajedničku pobedu sa SNS i u Beogradu. I, takođe, očekujem kontinuitet dosadašnje politike, koja je uspešno vodila Beograd. Imamo velike poslove pred nama, pre svega, organizaciju EXPO 2027, kao jedan od najvećih događaja koji je došao u Srbiju i u Beograd u poslednjih 50-60 godina. Mi smo doveli EXPO u Beograd i mi ćemo da ga organizujemo i sprovedemo na ponos i Beograda i Srbije. Ključ političke stabilnosti je naša pobeda u Beogradu, a tu se i najbolje vidi koliko je svaki glas za desnicu, u stvari, glas za Đilasa.

Prave staru grešku oni koji nas potcenjuju

Radite li istraživanja, kakav izborni rezultat očekujete? Koji rezultat biste smatrali neuspehom?
- SPS je ubedljivo druga po snazi partija u Srbiji, godinama već. Razni su nam predviđali propast kad god se išlo na izbore, pa se to nije desilo. Znači, nije problem u našim očekivanjima, nego u njihovoj mašti. Imam utisak da i sada prave istu grešku kad nas potcenjuju. Očekujem odličan izborni rezultat, ne zato što smo sad počeli da radimo istraživanja, nego zato što neprestano razgovaramo s građanima i slušamo njihov puls, bilo izbora ili ne. Mi uvek znamo na čemu smo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading