PREDSEDNIK VUČIĆ NA MIROVNOM FORUMU U PARIZU! Sastanci sa Makronom i De Kroomom u fokusu! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.11.2023

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tema ovogodišnjeg foruma je "Pariski pakt za ljude i planetu", a sam događaj otvoriće predsednik Makron u 9.30 sati.

PREDSEDNIK VUČIĆ NA MIROVNOM FORUMU U PARIZU! Sastanci sa Makronom i De Kroomom u fokusu! (FOTO)

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas prisustvuje otvaranju Mirovnog foruma u Parizu, gde se okupila značajna međunarodna politička elita. Tokom foruma, predsednik Vučić će imati odvojene sastanke sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i belgijskim predsednikom Aleksanderom de Kroom.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Pariski pakt za ljude i planetu", a sam događaj otvoriće predsednik Makron u 9.30 sati. Pored Makrona, na forumu će biti prisutni i predsednici Nana Akufo-Ado iz Gane, Maki Sal iz Senegala, Vilijam Ruto iz Kenije, kao i visoki zvaničnici poput Kristaline Georgijeve, generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda, Adžeja Bange, predsednika Svetske banke, Nand Kišore Singa, predsednika Instituta za ekonomski rast, Mia Amor Motli, predsednika Vlade Barbadosa, i Matiasa Kormana, generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Iako su postojale neke naznake o dolasku predstavnika Prištine, predsednik Vučić je ranije izjavio za TV Prva da nema potvrde o tome. Ipak, očekuje se da će se tokom foruma razgovarati o pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju i stabilnost.

Analitičari smatraju da EU želi brze političke pobede, koristeći Mirovni forum kao platformu za slanje poruka regionu da prihvati predloge Evropske unije koji se trenutno razmatraju. Teme kao što je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) biće aktuelne, a očekuje se da će biti iznete i pretnje u vezi s eventualnim sankcijama za one koji ne budu konstruktivni u pregovorima.

Foto: Printskrin/instagram/Buducnostsrbijeav

 

Predsednik Vučić će takođe imati sastanke sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dmitrijem Kovačevskim, kao i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, ali ne na odvojenim sastancima kao sa Makronom i De Kroomom.

Situacija na Kosovu će svakako biti jedna od ključnih tema na forumu, a očekuje se da će se razgovarati o predlozima i rešenjima koja EU nudi. Istraga i diplomatski napori se ubrzavaju kako bi se postigao napredak pre kraja godine, imajući u vidu izborne izazove koje donosi 2024. godina za EU i SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (63)

Loading
Sinisa

10.11.2023 06:54

Predsednik Vučić pokazuje značajnu diplomatsku aktivnost učestvujući na Mirovnom forumu u Parizu.

Sinisa

10.11.2023 06:54

Sastanci sa liderima poput Makrona i De Krooma sugerišu na važnost regionalne i globalne saradnje.

Sinisa

10.11.2023 06:55

Očekuje se da će se razgovori fokusirati na ključna pitanja mira i stabilnosti u regionu.

Sinisa

10.11.2023 06:56

Diplomatija je ključna u rešavanju međunarodnih izazova, a ovakvi forumi pružaju priliku za konstruktivan dijalog.