BORIO SE ZA VREDNOSTI I U NJIH VEROVAO! Pastora poštovali i Srbi i Mađari: Brojni zvaničnici u Novom Sadu na njegovoj komemoraciji

Autor:

Vesti

04.11.2023

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pastor bio cenjen i poštovan od srpskog i mađarskog naroda.

BORIO SE ZA VREDNOSTI I U NJIH VEROVAO! Pastora poštovali i Srbi i Mađari: Brojni zvaničnici u Novom Sadu na njegovoj komemoraciji

Foto: ATA Images

Skupština AP Vojvodine održala je danas komemorativnu sednicu povodom smrti predsednika pokrajinskog parlamenta i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, na kojoj je predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović istakao da je Pastor bio dosledan prijatelj koji je doprineo i verovao u pomirenje Srba i Mađara.

- Umesto da danas zajedno kao i prethodnih osam godina pripremamo odluke za poslednju sednicu saziva, činićemo to samo naizgled bez njega - rekao je Mirović.

Rekao je da je Pastor bio cenjen i poštovan od srpskog i mađarskog naroda.

- Borio se za vrednosti i u njih je verovao. Bio je uporni i brižni zastupnik Mađara u Vojvodini koji stvara mostove. Ako budućnost budemo gradili po meri dela koje je on ostavio, često ćemo se podsećati njegovih vizija - istakao je Mirović.

Kako je rekao, Pastor je govorio o meri, vrednostima, princima, redu i zajedništvu. 

- Pastor je govorio o potrebama svih, posebno mađarske zajednice za koju je dao sve. Njegovo pregalaštvo je ostavilo dubok trag. Bio je pravi drug, dosledan i predan prijatelj, sledbenik istine i činjenice - rekao je Mirović.

Naglasio je da im je Pastor "predao važnu misiju srca".
- Molim vas da nastavimo da je predajemo dalje u godina koje nailaze", zaključio je Mirović.

Potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica je istakao da je Pastora video kroz tri uloge, kao predsednika Skupštine AP Vojvodine, kao lidera Mađara u Vojvodini i kao čoveka.

Kako je naglasio, zahvaljući njemu vojvođanski parlament je mesto dijaloga i pristojnosti. 

- Niko nije dovodio u pitanje njegovu odanost i nameru u zaštiti interese i Mađarske i Srbije - rekao je Zobenica.

Zobenica je istakao da je upisao u knjigu žalosti reči "maniri, obrazovanje, inteligencija i mudrost".
Predsednik poslaničke grupe Stranke vojvođanskih Mađara Bojan Bagi je rekao da je Pastor svu svoju snagu uložio u očuvanje zajednice a da su njegovu političku aktivnost  karakterisali traženje kompromisa i pomirenje.  

- Proces pomirenja između Srba i Mađara koji je on pokrenuo bio je prekretnica u odnosima", rekao je Bagi. "Cela zajednica bila je potresena vešću o smrti predsednika Pastora. Njegova smrt nas ispunjava dubokom tugom. Njegov karakter je bio blag, a njegove reči uvek bile dirljive i srdačne".

Komemoraciji su prisustvovali sin Ištvana, Balint Pastor, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka kulture Maja Gojković. 

Pastor će biti sahranjen danas na Bajskom groblju u Subotici u 14 sati.

- Na moju molbu, od njega će se govorom oprostiti mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Republike Aleksandar Vučić, Hunor Kelemen, predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (DSMR) u ime mađarske zajednice van matične države i Balint Juhas predsednik Izvršnog odbora SVM-a u ime stranke. Hvala im!", objavio je sin Ištvana Pastora, Balint Pastor na svom Fejsbuk nalogu.

Pastor je preminuo 30. oktobra u 68 godini života.

Bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine do danas.

Odlikovan je sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading