OGROMNA ČAST UKAZANA SRBIJI! Brnabić u Šangaju: Razgovaramo o investicijama preko dve milijarde evra u naredne tri godine

Autor:

Vesti

04.11.2023

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka je ukazala da Kina ovakvim sastancima pokazuje koliko je Srbija važna za tu zemlju.

OGROMNA ČAST UKAZANA SRBIJI! Brnabić u Šangaju: Razgovaramo o investicijama preko dve milijarde evra u naredne tri godine

Foto: Peđa Vučković/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja će se tokom posete Kini sastati i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, očekuje da će se na tom sastanku potvrditi čelično prijateljstvo dve zemlje.

Premijerka je ukazala da Kina ovakvim sastancima pokazuje koliko je Srbija važna za tu zemlju.

- Ogromna cast je ukazana Srbiji. Pre dve nedelje je predsednik Aleksandar Vučić imao sastanak sa predsednikom Si Đinpingom, sada sam ja kao predsednica Vlade imala sastanak sa kineskim premijerom, a imaću i sa predsednikom Si Đinpingom. To pokazuje uvažavanje Kine prema Srbiji - rekla je Brnabić novinarima u Šangaju.

Ona je prenela da joj je kineski premijer Li Ćiang rekao da je Vučić jedna od najpoznatijih ličnosti u Kini što, kako kaže, pomaže i u političkim i ekonomskim odnosima, ali i u promociji turizma.

Premijerka je rekla da sastanak sa kineskim predsednikom treba da služi na ponos svim građanima i da je politički jako značajan. Podsetila je i da je 2022. godine, prvi put posle 28 godina, uspostavljena direktna avio linija između Srbije i Kine.

Dobra vest za građane Bora

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je imala jako dobre sastanke sa kineskim kompanijama, među kojima je i Shanghai Fengling Renewable, koja ima strateško partnerstvo sa Ziđinom.

- Jako dobra vest za građane Bora zato što ta kompanija ima sada već strateško partnerstvo sa korporacijom Ziđin i razgovaramo o investicijama preko dve milijarde evra u naredne tri godine - rekla je Brnabić novinarima u Šangaju.

Ona je navela da će te investicije uglavnom biti u oblasti zaštite životne sredine, zelene energije i energetske tranzicije.

- Ako implementiramo to o čemu smo razgovarali jutros, Srbija može da bude jedan od lidera u Evropi u proizvodnji zelenog hidrogena iz zelene energije - rekla je Brnabić dodajući da se raduje povratku u Srbiju da se na tome radi "punom parom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Ena

04.11.2023 13:22

Čelično prijateljstvo Srbije i Kine sa svakom posetom Kini još više jača.

Mikica

04.11.2023 13:25

Veliki potencijali saradnje Srbije i Kine dolaze do izrazaja

Mili

04.11.2023 13:26

Saradnja sa Kinom je u interesu Srbije

Mila

04.11.2023 14:21

Kina je uvek bila uz Srbiju