ŽELIMO SRBIJU U EVROPSKOJ UNIJI! Ursula fon der Lajen: Proširenje je u vrhu naše agende

Autor:

Vesti

31.10.2023

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je, prema njenoj oceni, već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU zahvaljujući dobrom napretku postignutim u prošlosti.

ŽELIMO SRBIJU U EVROPSKOJ UNIJI! Ursula fon der Lajen: Proširenje je u vrhu naše agende

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da su imali odličan razgovor i njena prva poruka koju je poslala jeste da je proširenje na vrhu agende Evropske unije, a da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu.

- Ovo je vreme globalnih turbulencija, te moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost našeg kontinenta, a proširenje je način da se to postigne. Mi želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji, ova ponuda se bazira na poverenju, reciprocitetu i na partnerstvu. To je obećanje mira i prosperiteta i takođe jedinstvena prilika upravo sada kojoj niko drugi ne može da parira. Ja se zaista nadam i ubeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak - rekla je Fon der Lajen na zajednickoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

Srbija je, prema njenoj oceni, već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU zahvaljujući dobrom napretku postignutim u prošlosti.

- Ali želimo da nastavite sa koracima, da nam se približite uključujući i spoljnu politiku zato što EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog evropskog partnera koji deli zajedničke principe i vrednosti - istakla je predsednica EK.

Ona je ukazala na investicioni plan za zapadni Balkan od 30 milijardi evra koji, kako je rekla, brzo donosi rezultate kao što su vetro park u Kostolcu i gasni interkonektor između Srbije i Bugarske.

- Prošle godine smo imali ozbiljnu energetsku krizu, ali radeći zajedno na pomnogli smo da se prevaziđe kriza. Kroz vreme pokazaće se da zajedno možemo da prevaziđemo sve teškoće - rekla je fon der Lajen.

Odgovarajući na pitanje da li je realno da zemlje zapadnog Balkana postanu deo evropske zajednice do 2030. godine da je proširenje na vrhu agende EU, a da se proces pristupanja zasniva na zaslugama.

- Proces pristupanja se zasniva na zaslugama, neke zemlje napreduju brzo, neke su sporije, i smatramo da je fer da se takav proces zasniva na zaslugama - rekla je.

Ona je istakla da postoji i drugi element u procesu pristupanja kao što je rat u Ukrajini koji je doveo do dubokih geopolitičkih promena i turbulencija.

- Činjenica je takođe da se, kao što sam rekla da EU na vrhu svoje agende ima temu proširenja, ali mi momramo da se spremamo za proširenje i takođe zemlje kandidati moraju da budu spreme za proširenje. Sada postoji zamah koji je potrebno iskoristiti, jer kako je rekla pokazuje pozitivne stvari - kako to možemo da uradimo. Kako to možemo da realizujemo, da imamo proširenje ka zemljama u procesu. Mi moramo da uradimo domaći, i vi svoj i iskorisitimo ovaj trenutak - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (26)

Loading
Maja

31.10.2023 15:55

Srbija svoje obaveze ispinjava i teži ka EU. Ali priznati nešto što je lažno a to je tzv.Kosovo to ne. KiM je deo srpske teritorije i tako mora da ostane.

Vera

31.10.2023 15:56

Srbija ostaje na svom evropskom putu uprkos brojnim preprekama.

Danka

31.10.2023 16:01

И Србија не одустаје од свог европског пута.

Maja

31.10.2023 16:11

Ovo je vetar u ledja,da Srbija nastavi svoj evropski put