NE MOŽETE DA GRADITE ŽIVOT PREKO KOSTIJU MRTVIH SRBA! Obustavljeni radovi na izgradnji puta preko pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici!

Autor:

Vesti

25.10.2023

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovi na izgradnji puta preko pravoslavnog groblja u Mitrovici su obustavljeni, a kosovska policija je postavila trake za zabranu prilaska tom području.

NE MOŽETE DA GRADITE ŽIVOT PREKO KOSTIJU MRTVIH SRBA! Obustavljeni radovi na izgradnji puta preko pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici!

Foto: Printscreen/rts

Nikola Kabašić, bivši sudija u Mitrovici, podneo je krivičnu prijavu kako bi se sprovela istraga o odgovornima za naređenje za prekopavanje groblja.

Podneo sam krivičnu prijavu, jer je reč o jednom ne samo aktu vandalizma, jednom necivilizacijskom postupku vlasti i nekakvih kompanija da bi se preko kosti umrlih napravio put - kaže Kabašić.

Ko je odgovoran?

Ne možete da gradite neki život preko kostiju umrlih Srba, poručuje Kabašić.

- Tražio sam da se utvrdi ko je naručilac poslova, ko je finansijer i neposredni izvršilac. Tu postoji odgovornost lanca većeg broja ljudi - dodaje Kabašić, prenosi RTS.

Navodi da je groblje jasno obeleženo.

- Tu ima više od 30 nadgrobnih spomenika, nije moglo da dođe do slučajne zabune ili da ne znaju. Ne, znali su i uništili su ga. Da li je staro ili mlado groblje, ono uživa posebnu zaštitu, predstavlja i kulturno-istorijski spomenih od posebne važnosti koji se mora čuvati -objašnjava Kabašić.

Ističe da ima informacije da se to groblje vodi na Srpsku pravoslavnu crkvu.

- Piše pravoslavno groblje, 25 ari otprilike i to je posebna zona zaštite - kaže Kabašić.

Zemljani put nema dozvolu!

Zemljani put je izgrađen preko starog srpskog pravoslavnog groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice, nedaleko od Crkve Svetog Dimitrija.

Sveštenici iz tog područja su za RTS izjavili da je put kod Crkve Svetog Dimitrija, u severnom delu Kosovske Mitrovice, izgrađen bez prethodne dozvole, te da su radovi izvođeni mehaničkim sredstvima od strane radnika, verovatno albanske nacionalnosti, koji su i danas zapaženi na toj lokaciji.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading