OD KURTIJA JE I RANIJE BILO OBEĆANJA KOJA NISU ISPUNJENA: "EU i SAD moraju da shvate ko izbegava implementaciju prethodno postignutih dogovora"

Autor:

Vesti

22.10.2023

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemam nikakvih očekivanja što se tiče Kurtija, bez obzira šta je on njima možda rekao ili obećao na sastanku. I predsednik Francuske je rekao da je i ranije bilo obećanja, koja nisu ispunjena. Zato ne očekujem da će se nešto promeniti - rekao je Dalibor Jevtić

OD KURTIJA JE I RANIJE BILO OBEĆANJA KOJA NISU ISPUNJENA: "EU i SAD moraju da shvate ko izbegava implementaciju prethodno postignutih dogovora"

Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo online

Kosovska Mitrovica, srpske zastave na KiM

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je za Kosovo onlajn da od specijalnih izaslanika EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, koji su juče posetili Beograd i Prištinu, očekuje da konačno stvore mehanizme koji će omogućiti da dođe do uspostavljanja Zajednice srpskih opština, dok od samog Aljbina Kurtija – nema nikakva očekivanja.

- Prvo, nemam nikakvih očekivanja što se tiče Kurtija, bez obzira šta je on njima možda rekao ili obećao na sastanku. I predsednik Francuske je rekao da je i ranije bilo obećanja, koja nisu ispunjena. Zato ne očekujem da će se nešto promeniti - rekao je Jevtić.

Od "velike petorke", ipak, očekuje da u najmanju ruku razumeju da izbegavanje implementacije prethodno postignutih dogovora, znači da neko, ne samo da ne želi mir i stabilnost, dijalog, već da želi raspirivanje sukoba i eksalaciju situacije na terenu.

- Ova ‘petorka’ treba konačno da stvori mehanizme koji će omogućiti da dođe do uspostavljanja ZSO. Lično sam, sa kolegama, od Lajčaka i Eskobara, početkom godine, čuo da će ZSO biti formirana, kao preduslov rešavanja drugih pitanja i novih dogovora i kao nešto što je, ne političko, već pitanje opstanka i života Srba - istakao je Jevtić.

U tom smislu, navodi da od međunarodne zajednice očekuje da učini nešto na ispunjavanju i njihovog dela obaveza, jer su oni bili garant ispunjavanja onoga što je dogovoreno.

- I 2019. godine sam, ovde u Vašingtnu, na pitanja sagovornika iz Bele kuće oko očekivaja, pre nego što je Kurti postao premijer, rekao da nemam nikakva očekivanja. I to je potvrđeno - rekao je Jevtić, koji je u Vašingtonu učestvovao na konferenciji “Molitva za mir, stabilnost i pravdu”, posvećenoj Kosovu, koju je organizovala Ambasada Srbije u SAD.

Na pitanje u vezi sa izborima na severu, na čije je raspisivanje Prištinu pozvala Srpska lista, Jevtić odgovara da su bili svesni toga da Priština ne želi izbore.

- Jedina reakcija je da gradonačelnici neće da podnesu ostavke, jer žele da vladaju sa 2-3 odsto podrške - primetio je Jevtić.

To, dodaje, samo dodatno opisuje odnos prema Srbima i, ako je neko i imao sumnju, razotkriva da Kurti ne želi da normalizuje, stabilizuje i deeskalira situaciju na severu Kosova, već radi sve suprotno tome.

- Nema reakcije, neće je ni biti. Oni ne da ne žele izbore, već će raditi i dalje na svemu što će eskalirati situaciju. Krajnje je vreme da međunarodna zajednica reaguje i stane na put svemu tome. Jer ako se to ne desi, situacija može da bude samo gora, a to nam ne treba - zaključio je Jevtić.

On kaže da važno što se u Vašingtonu govori o položaju Srba, njihovom životu, o situaciji na Kosovu, kako bi se srpska dijaspora u SAD iz prve ruke upoznala sa činjenicama.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

- Velika je stvar što je Ambasada Srbije organizovala ovu konferenciju, jer je to i jasna poruka da se zalažemo za mir i stabilnost situacije na Kosovu i Metohii. A, naši sunarodnici koji ovde žive, u kapacitetu kojim mogu, mogu da pomognu da našu poruku mira, normalizacije života na KiM, prenesu američkoj javnosti - rekao je Jevtić.

Uveren je da se mora čuti istina, kako bi se promenila situacija, dodajući da međunarodna zajednica, SAD, treba da bude aktivnija u rešavanju ovog problema.

- Da ne dođemo u situaciju da imamo neki konflikt, pa da neko kaže - sad je kasno - upozorio je Jevtić.

On je poručio da Srbi na Kosovu žele normalan i miran život, da budu svoji na svome, ne ugrožavaući nikoga, dok, kaže, u Prištini postoji neko ko želi sve suprotno tome, a posebno želi da Srbi napuste prostor Kosova.

- Moramo da učinimo sve da sprečimo novi konflikt, jer smo na ivici konflikta. Da sprečimo sukobe, jer je nama Srbima najmanje u interesu da imamo sukob. A, naše sunarodnike u SAD da pozovemo da urade sve što mogu da se spreči potencijalni konflikt i ono čega se bojimo, dalje raseljavanje Srba sa KiM. To mogu i rečju i delom, a mnogo njih to i čini, na čemu smo im zahvalni. Reč naših sunarodnika i SAD je važna, jer našu zemlju ne predstavlja samo Ambasada u SAD, to čini svaki naš sunarodnik i očekujem da taj glas bude snažniji i da se istina čuje više i češće nego pre ove konferencije - rekao je Jevtić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (8)

Loading
Borivoje

22.10.2023 10:51

Kurti ne zeli deeskalaciju situacije jer se on najbolje snalazi u haosu i teroru jer je najobicniji terorista i kriminalac.

Radica

22.10.2023 10:53

Nadam se da ce "petorka" shvatiti da je Kurti najodgovorniji za tesku situaciju na KiM.

Lola

22.10.2023 10:53

Kurti je taj koji je svakim svojim potezom izbegavao implementaciju svega dogovorenog.

Stole

22.10.2023 10:54

Nista se nece promeniti na KiM dok se ne formira ZSO.