U KOSOVSKOJ MITROVICI NEMA LEKOVA! Oglasila se doktorka: Na našem odeljenju leče se pacijenti koji su u jako lošem stanju (VIDEO)

Autor:

Vesti

10.10.2023

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka apeluje pre svega na međunarodnu zajednicu, Euleks i vlasti u Prištini da im se omogući rad, lečenje, život.

U KOSOVSKOJ MITROVICI NEMA LEKOVA! Oglasila se doktorka: Na našem odeljenju leče se pacijenti koji su u jako lošem stanju (VIDEO)

Foto: youtube.com/Anel Grbovic

Problemi u radu Internog odeljenja Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica bliže se humanitarnoj katastrofi, za najteže pacijente nedostaju lekovi, sanitetski materijal čak i infuzioni rastvori i analgetici, a najveći problem je trenutno nedostatak kiseonika.

Dr Bojana Bojković, načelnik internog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica, za Kosovo onlajn kaže da je rad posebno otežan unazad nekoliko meseci i ukazuje da se na njihovom odeljenju, koje ima 83 postelja, ne leče samo pacijenti iz Kosovske Mitrovice, već i iz drugih gradova na Kosovu.

- Pre svega imamo malo infuzionih rastvora, antibiotika, analgetika, a preko potrebna nam je primena kiseonika. Na našem internom odeljenju leče se pacijenti koji su u jako lošem stanju i to ne samo iz našeg grada. Na našem odeljenju se leče pacijenti koji dolaze i iz unutrašnjosti Kosova i Metohije, a za njihovo lečenje je kiseonik preko potreban - ukazuje dr Bojković.

Internistička služba KBC Kosovska Mitrovica poseduje koronarno odeljenje i poluintenzivnu jedinicu gde se leče pacijenti kojima je neophodna primena pre svega infuzionih rastvora, antibiotika, trombolitičkih terapija - terapija koje se koriste za lečenje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda.

- Takve pacijente zbrinjavamo u našoj službi, a za njihovo lečenje je neophodan pre svega kiseonik - ističe.

 

 

Prema njenim rečima, na tom odeljenju uvek je bio veliki broj pacijenata, ali u poslednjih nekoliko nedelja opao je taj broj, kako broj pregleda pacijenata, tako i broj ležećih pacijenata. Kako kaže, sa tačke gledišta lekara jako je teško boriti se sa ovom situacijom jer osim što su ograničeni da pruže pomoć svojim pacijentima u punom kapacitetu, nailaze i na nerazumevanja pacijenata.

Ipak, kako kaže, to što pacijenti ne razumeju da je njihovo lečenje na neki način ograničeno je normalno jer svi imaju pravo na lečenje bez obzira da li se leče u Srbiji, na Kosovu.

- Vrlo malo razumevanja imamo i nadam se da će naša uprava sa direktorom omogućiti i nama i pacijentima da u što skorijem vremenu to bude bolje i adekvatnije. Nadam se da će to biti bolje u narednom periodu i da će nam omogućiti bolji rad i opstanak na ovim prostorima - navodi.

Apeluje pre svega na međunarodnu zajednicu, Euleks i vlasti u Prištini da im se omogući rad, lečenje, život.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

- Nadam se da će čuti apel jer ovo zaista jeste humanitarna katastrofa zato što predstavlja zabranu ostvarivanja prava na život, lečenje, rad na ovim prostorima. Naš direktor i uprava se veoma trude i apelujemo pre svega na međunarodnu zajednicu, Euleks, vlasti u Prištini da omoguće rad, lečenje i život na ovim prostorima - poručila je dr Bojković.

Odluka Prištine da zabrani dopremanje lekova i kiseonika u Kosovsku Mitrovicu zastrašujuće podseća ratne godine u Banjaluci 1992. godine, kada je zbog slične odluke umrlo 12 beba u porodilištu, zbog čega sa strepnjom gleda u pravcu Mitrovice!

Da strahuje od istog scenarija, ali se najdublje nada da do toga neće doći, rekao nam je direktor KBC dr Zlatan Elek, koji je portal Republika rekao da je situacija alarmantna.

Kao i pre 31 godinu u Banjaluci i nama sada ponestaje kiseonika. Tada je zbog nedostaka kiseonika umrlo 12 tek rođenih beba, kiseonik je i nama danas problem. Osim za bebe, preko je potreban i za ostale pacijente i komplikovane operacije koje sprovodimo - rekao je u nedavnoj izjavi dr Elek za naš portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (37)

Loading
Nikola

10.10.2023 14:34

Kurtijev režim želi na sve načine da ugnjetava Srbe na KiM.

Seraa

10.10.2023 14:34

Niva sramotamefjunaroxne zajednice. Hunanitarno pravo za njih ne postoji

Đorđe

10.10.2023 14:36

Međunarodna zajednica treba da reaguje na Kurtijevo nehumano ponašanje prema nedužnom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

Milica

10.10.2023 14:36

Jadni ljudi,nemaju pravo da se normalno leče i žive kao i svi ostali ljudi... Užas...