EULEKS U MANASTIRU VISOKI DEČANI: Šef misije se oglasio, pomenuo bezbednost svetinje

Autor:

Vesti

09.10.2023

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manastir Visoki Dečani nalazi se na listi najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi i gotovo svakodnevno je na meti Prištine, koja pokušava da preotme i prisvoji kao nasleđe nepostojeće države.

EULEKS U MANASTIRU VISOKI DEČANI: Šef misije se oglasio, pomenuo bezbednost svetinje

Foto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)

Šef misije Euleks Đovani Pjetro Barbano posetio je manstir Visoki Dečani na KiM, gde je razgovarao sa igumanom Savom Janjićem.

Momente razgledanja svetinje ovekovečene su fotografijama koje je objavio na mrežama uz komentar da su sa igumanom Savom imali pozitivan susret.

- U ovim izazovnim vremenima, ključno je nastaviti sa jačanjem bezbednosti svih zajednica na Kosovu, u kojima verski lideri mogu da igraju važnu ulogu u negovanju miroljubivih poruka i odnosa među zajednicama - napisao je Barbano na svom nalogu na mreži X.

 

 

Manastir Visoki Dečani nalazi se na listi najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi i gotovo svakodnevno je na meti Prištine, koja pokušava da preotme i prisvoji kao nasleđe nepostojeće države.

U proteklom periodu privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost manastira umanjila, već i dalje odbijaju da sprovedu odluku čak i sopstvenih institucija kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta, a nastavlja se sa dodatnim ugrožavanjem manastira izgradnjom puta kroz zaštićenu zonu manastira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading