GOMILAJU SE SKANDALI JUNAJTED GRUPE: Tačka na Šolakovu pljačku!

Autor:

Vesti

08.10.2023

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Makedonija, Švajcarska, Bugarska, Grčka… gde god ovaj milijarder i njegova grupacija imaju biznis prate ih ogromne afere.

GOMILAJU SE SKANDALI JUNAJTED GRUPE: Tačka na Šolakovu pljačku!

Foto: Profimedia

Nakon što su makedonske vlasti pokrenule istragu protiv Junajted Grupe, koju sumnjiče za organizovani kriminal, ponovo su aktuelizovane afere sa mutnim poslovima Dragana Šolaka širom Evrope.

Višegodišnje malverzacije u vezi sa poslovanjem “Total TV Makedonija” bile su razlog da prošle srede finansijska policija uđe u prostorije te firme iz sastava Junajted Grupe i izvrši pretres. Istraga, kojom se bavi čak 38 finansijskih inspektora, vodi se kao slučaj protiv udružene organizovane kriminalne grupe, a njome su obuhvaćeni i vlasnici kompanije Dragan Šolak i BC Partners.

Državni organi Severne Makedonije očigledno su rešili da u slučaju Šolaka stave tačku na pljačku, ali ovo je samo delić skandala bahatog milijardera i njegove grupacije u zemljama u kojima imaju biznise. Dugi niz godina Šolak je pokušavao da vuče konce iz senke, međutim, tajne koje je brižljivo skrivao počele su da izlaze na videlo! Najveću međunarodnu pažnju privukla je afera u kojoj je glavni akter famozni Volfram Kuoni - ovaj dugogodišnji najbliži saradnik Dragana Šolaka predmet je istražnih radnji u rodnoj Švajcarskoj, Nemačkoj i Lihtenštajnu zbog sumnji da se bavio pranjem para za ruske tajkune i političare bliske Kremlju, kao i skrivanjem njihove imovine od zapadnih sankcija. Najbliži je saradnik proruskog tajkuna Konstantina Ževaga, protiv koga je u Ukrajini podignuta optužnica zbog iznošenja 113 miliona evra iz zemlje.

Foto: Profimedia, Wikipedia

 

O vezama “bankara Kremlja” sa Šolakom izveštavali su mediji u Sloveniji, Italiji i SAD, a njegovim ruskim vezama prvi su se bavili mediji u Švajcarskoj. Kuoni je u periodu 2015-2022. bio na čelu firme “United Media AG” u Cirihu, koja je deo Junajted Grupe, a u isto vreme je bio potpredsednik UO Gasprombanke Švajcarska. Kako bi se nekako ogradio od proruskog Kuonija, Šolak ga je sklonio sa zvanične funkcije u maju 2022, puna tri meseca nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu, ali do danas su ostali vrlo bliski - između ostalog, ovaj Švajcarac je i danas ovlašćeno lice firmi na koje se vode dve poslovne zgrade SBB u Beogradu. Volfram Kuoni i njegova supruga srpskog porekla Marija, investicioni bankar, zaduženi su za upravljanje mrežom ofšor firmi širom sveta na koje se vodi lično bogatstvo Dragana Šolaka, poput superluksuzne vile na Floridi, kao i novac koji Junajted Grupe ispumpava iz zemalja u kojima posluje. Delijan Peevski, proruski političar i “kontroverzni biznismen” sa crne liste SAD, omogućio je Šolaku i Junajted Grupi da “na velika vrata” uđu na bugarsko tržište 2020. i 2021. godine.

Peevski je dugi niz godina bio glavni medijski tajkun u Bugarskoj i upravo sa njim je Šolak dogovorio kupovinu holdinga Nova u januaru 2021. za 290 miliona evra, što je za čak 105 miliona evra više od sume za koju su je dobili prethodni vlasnici samo godinu dana ranije - delom pranje pare, delom korupcija - tako su glasili komentari u bugarskoj javnosti.

Takođe početkom 2021. od Peevskog je Junajted Grupa kupila novinski lanac od šest dnevnih listova i magazina za nepoznatu sumu novca. Sve to vreme Peevski je pominjan kao “gospodar korupcije” u bugarskoj politici i medijima, a u junu 2021. protiv njega su zbog toga SAD uvele “personalne ekonomske sankcije”. Sumnja se da je Šolak preuzimanjem medija od Peevskog za velike pare praktično spasao njegovu imovinu od sankcija.

U februaru 2023. protiv Delijana Peevskog sankcije je uvela i Velika Britanija. Takođe: Junajted Grupa je avgusta 2020. u Bugarskoj kupila medijsku kompaniju Vivakom za astronomskih 937 miliona evra od grupe vlasnika tesno povezanih sa vlastima Rusije, među kojima su ruska VTB banka i ruska državna kompanija Delta Kapital Internešenel.

Trenutno se protiv Junajted Grupe u Bugarskoj vodi pravni postupak zbog sumnje za nezakonito preuzimanje telekomunikacionog operatera Bulsatkom. Grčka je poprište trenutno najveće medijske afere Dragana Šolaka - najugledniji mediji u Atini vec mesecima ne prestaju da se bave mutnim poslovima i lošim finansijskim stanjem Junajted Grupe u toj zemlji, uključujući prekršeno obećanje o investiciji od dve milijarde evra. Junajted Grupa je u septembru 2022, prilikom kupovine medijske kuće i operatera Nova u Grčkoj, obećala da će zauzvrat investirati dve milijarde evra za razvoj optičke infrastrukture i uvođenje 5G mreže, ali do danas se ništa nije dogodilo.

Posebno skandalozno je to što su predstavnici Šolakove grupacije ovo obećanje dali na sastanku sa lično premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom. Dodatno, kompanija Nova je u ime Junajted Grupe dobila čitavih 100 miliona evra iz fondova EU (“Recovery Fund”) na ime podnetih projekata za razvoj optike i 5G u Grčkoj, ali “i deset meseci kasnije nije napravljen bilo kakav napredak”, upozorio je najugledniji grčki nedeljnik To Vima. Grke posebno brine kako Junajted Grupa uopšte može da finansira ceo projekat, “s obzirom da njen kreditni profil prikazuje veliko opterećenje dugovima, zbog čega je bankarskom sistemu Grčke dosad nanela štetu koja se meri stotinama miliona evra”.

Foto: Promo/United Grupa

 

Grčki mediji se redovno bave lošim finansijskim stanjem Junajted Grupe - ukupno opterećenje od preko 7 milijardi evra, dugovi po osnovu obveznica od 4,7 milijardi evra, veliki poslovna minus i slaba likvidnost.

A u Srbiji izbacuje novinare na ulicu

Što se tiče Srbije, Dragan Šolak sa saradnicima pravi skandale na dnevnom nivou. Ipak, o licemerju ovih boraca za “slobodne medije” možda najbolje govore dešavanja od pre samo mesec dana - početkom septembra menadžment Junajted Grupe u Beogradu, kojim iz skupocene vile na Ženevskom jezeru komanduje milijarder Šolak, odlučio je da oko 25 novinara ostane bez posla! Kako su preneli Udruženje novinara Srbije i portal Cenzolovka, silni otkazi su podeljeni u Šolakovim medijima portalu Nova S i dnevnom listu Danas. Iz redakcije Nove na ulicu je oterano dvadesetak novinara, a u Danasu je odlučeno da se raskinu ugovori sa četvoro stalno zaposlenih dopisnika.

Urednici i urednički kolegijumi ovih medija nisu našli za shodno da stanu u zaštitu svojih novinara, naprotiv, slepo su slušali odluke vlasnika. Posebna ironija je da je baš u danima deljenja otkaza u Novoj i Danasu objavljeno da je bahati Šolak u Francuskoj postao vlasnik Fudbalskog kluba Valensijen, za nepoznatu sumu novca.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vasilija

08.10.2023 16:44

Kako je moguće da se ukradu toliki milioni ,milijarde a da niko ne odgovara u ovoj našoj napaćenoj zemlji ??? Baš se isplati krasti od Države ,Srbije ,to sam sada skapirala