SITUACIJA NA KOSOVU LAKO MOŽE DA ESKALIRA! "Zapaljiva retorika vodi u novi sukob"

Autor:

Vesti

06.10.2023

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opterećena nepoverenjem među stranama, dugotrajnim i nerešenim pitanjima, te zapaljivom i pristrasnom retrorikom, pozivajući na vraćanje dijalogu što pre.

SITUACIJA NA KOSOVU LAKO MOŽE DA ESKALIRA! "Zapaljiva retorika vodi u novi sukob"

Foto: Tanjug/B. Slavković

Odlazeći komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da situacija na Kosovu i Metohiji može lako da eskalira, opterećena nepoverenjem među stranama, dugotrajnim i nerešenim pitanjima, te zapaljivom i pristrasnom retrorikom, pozivajući na vraćanje dijalogu što pre.

Navodeći događaje koji su obeležili njegov jednogodišnji mandat, rekao je da su se međunarodni vojnici susreli sa mnogim poteškoćama "pitanjem registarskih tablica, povlačenjem Srba iz prištinskih institucija, organizacijom opštinskih izbora na severu Kosova, blokadom puteva, pitanjem eksproprijacije, neopravdanim napadima na osoblje KFOR-a u maju, događajima u junu sa tri kosovska policajca i najnovijima nasilnim napadom na policiju 24. septembra".

Preneo je da je tokom sukoba u Banjskoj bio u kontaktu sa svima sa kojima je bilo potrebno u toj situaciji, sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, sa Euleksom, generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorima.

- Svi ovi događaji potvrđuju da situacija ostaje krhka i može lako eskalirati. U svetlu nedavnih događaja, Kfor je povećao svoje prisustvo i aktivnosti na Kosovu, a Severnoatlantski savet je odobrio angažovanje dodatnih snaga na Kosovu da bi se suočili sa situacijom - rekao je Ristuča na konferenciji za medije u Prištini.

Foto: Printscreen

 

Prema njemu, samo političko rešenje može doneti nepovratan i dugoročan mir u regionu.

- Zbog toga Kfor podržava i nastavlja da pruža bezbednosni okvir u dijalogu uz posredovanje EU. Kfor radi na održavanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve građane. Mandat Kfora je jasan i ne uključuje aktivnosti za sprovođenje zakona. Ovo ostaje isključivi zadatak kosovske policije. Možete biti sigurni da će Kfor nastaviti da igra svoju ulogu u podršci miru i stabilnosti na Kosovu, i u širem regionu - rekao je Ristuči.

Najavio je da će dalja pojačanja uskoro uslediti od strane drugih saveznika, uključujući Rumuniju, tvrdeći da su to "pravovremeni koraci koji će osigurati da Kfor ima snage, sposobnosti i neophodne fleksibilnosti da ispuni svoj UN mandat i da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na KiM".

Dodao je da Kfor nema nameru da gradi novu bazu na severu Kosova, jer već imaju "sve potrebne kapacitete".

- Organizovani smo, trenirani, imamo dovoljno ljudi i opreme. Velika Britanija i Rumunija su poslali dodatne trupe. U ovom trenutku ne razmišljamo o izgradnji nove baze, imamo sve što je potrebno. Kao što znate, tu smo od 1999. godine i u prethodnom periodu tokom vremena broj snaga se smanjivao, tako da imamo sve što je potrebno od kapaciteta i ne razmišljamo o izgradnji nove baze - naveo je Ristuča.

Upitan da li je Kfor mogao više da bi se smanjio broj incidenata, rekao je da oni rade najviše što mogu i da su u potpunosti posvećeni.

- Ovde smo da bi smo se brinuli o svim ljudima na Kosovu, ali kao što sam pomenuo događaju se vremenom povećavaju, zahvljujući tome što ne postoji volja obe strane da nađu rešenje. Tako da ovo pitanje ne bi trebalo da bude postavljeno meni. Trebalo bi da pitate obe strane, zašto ne prilaze situaciji na konstruktivniji način - naglasio je Ristuča.

On će sledeće nedelje i zvanično okončati jednogodišnji mandat na čelu Kfora. Bio je 13. italijanski komandant NATO misije na Kosovu i Metohiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading