KFOR DODATNO JAČA SNAGE NA KIM! Komandant upravo saopštio: Dolaze britanski i rumunski vojnici na sever Kosova

Autor:

Vesti

06.10.2023

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO je slanjem dodatnih trupa pokazao da je potpuno posvećen smirivanju situacije - ukazao je komandant Ristuća

KFOR DODATNO JAČA SNAGE NA KIM! Komandant upravo saopštio: Dolaze britanski i rumunski vojnici na sever Kosova

Foto: Tanjug-AP

Odlazeći komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća poručio je danas, komentarišući aktuelnu bezbednosnu situaciju na Kosovu, da ova misija ne planira izgradnju nove baze na severu.

Ristuća, koji je danas, na kraju svog mandata, održao konferenciju za medije u Prištini, tako je odgovorio na pitanje Kosovo onlajn da li, s obzirom na trenutnu situaciju, Kfor razmišlja o izgradnji nove baze na severu Kosova.

- Imamo sve potrebne kapacitete, organizovani smo, trenirani, imamo dovoljno ljudi i opreme. Velika Britanija i Rumunija su poslali dodatne trupe. U ovom trenutku ne razmišljamo o izgradnji nove baze, imamo sve što je potrebno. Kao što znate, tu smo od 1999. godine i u prethodnom periodu tokom vremena broj snaga se smanjivao, tako da imamo sve što je potrebno od kapaciteta i ne razmišljamo o izgradnji nove baze - naveo je Ristuća.

Na pitanje s kim je sve bio u kontaktu tokom incidenta u Banjskoj, 24. septembra, kada su poginula trojica Srba i albanski policajac, komandant Kfora je rekao da je bio u kontaktu sa svima sa kojima je bilo potrebno u toj situaciji.

Foto: Tanjug/STR

 

- Bio sam u kontaktu sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, sa Euleksom, generalom Milanom Mojsilovićem, ambasadorima. Bio sam u kontaktu sa svima u pokusaju da pronađemo najbolji način da rešimo situaciju. Naša zabrinutost je bila da situacija može da eskalira i želeli smo da izbegnemo civilne žrtve. U tom trenutku je u manastiru Banjska bilo 40 hodočasnika - istakao je on.

Ristuća je ponovio izjavu koju je dao u intervjuu za Kosovo onlajn, da je "prisustvo trupa Kfora u oblasti Banjske sprečilo da događaji eskaliraju u još ozbiljniju situaciju", kao i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i da samo političko rešenje može doneti mir u regionu.

Naveo je da je istraga o dešavanjima u Banjskoj u toku.

- Čekamo rezultate i onda ćemo donositi zaključke. Uradićemo najbolje što možemo da obezbedimo sigurnost na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, uključujući i bezbednost na administrativnoj liniji. Teren je težak ima mnogo ilegalnih puteva - rekao je Ristuća, a o opremi koja je zaplenjena u Banjskoj naveo je da je "namera onih koji su izazvali incident bila da naprave haos i nestabilnost".

On nije želeo da komentariše da li je cilj u Banjskoj bila da se izvrši aneksija severa, kako tvrde predstavnici kosovskih vlasti. 

Na pitanje da li Kfor može da učini više za bezbednost svih zajednica na Kosovu, Ristuća je rekao da su oni tu da učine sve što mogu kako bi se svi osećali sigurno.

- Ne pitajte me šta Kfor može više da uradi, nego pitajte obe strane zbog čega nisu konstruktivnije. NATO je slanjem dodatnih trupa pokazao da je potpuno posvećen smirivanju situacije - ukazao je Ristuća. 

Ristuća je ocenio da je situacija na Kosovu sada mirnija nego pre nekoliko nedelja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading