PREDSEDNIK SRBIJE SUTRA NA SAMITU EVROPSKE POLITIČKE ZAJEDNICE: Vučiću spremaju klopke, biće izložen nikad opasnijim pritiscima!

Autor:

Vesti

04.10.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na forumu u španskom gradu Granadi Vučić će se prvi put, posle obračuna u Banjskoj, sresti sa najvažnijim liderima političkog zapada. Neki od njih to vide kao idealnu priliku da izvrše pritisak na predsednika Srbije, zbog KiM, ali i odnosa prema Rusiji

PREDSEDNIK SRBIJE SUTRA NA SAMITU EVROPSKE POLITIČKE ZAJEDNICE: Vučiću spremaju klopke, biće izložen nikad opasnijim pritiscima!

Foto: Printscreen/Happy TV

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića sutra očekuje jedan od težih dana na trećem Samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u španskom gradu Granadi. Tamo će se Vučić prvi put, posle obračuna u Banjskoj i incidenata na severu Kosova i Metohije, sresti sa najvažnijim liderima političkog zapada. Neki od njih to vide kao idealnu priliku da izvrše najjači pritisak na predsednika Srbije.

- Vučić može biti direktno izložen pretnjama, i to u dva prvaca. Nije isključeno da učesnici foruma uz svesrdnu podršku antisrpskih centara iz regiona - Sarajeva, Zagreba i Podgorice, osude "akciju Srba na teritoriji nezavisne države", uz upozorenje sankcijama protiv Beograda. Takva mogućnost je već nagoveštavana i na nedavnom zasedanju Komitetu za politiku i bezbednost EU, kad je najmanje sedam država, predvođenih Litvanijom, Estonijom i Letonijom, zatražilo mere protiv Srbije, ako se dokaže da smo povezani sa incidentom - priča upućeni sagovornik Republike iz diplomatskih krugova.

Nije ni tad, pa neće ni sad uzeti u obzir da specijalci tzv. kosovske policije Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, nemaju pravo da uđu na sever, niti da je njegov višemesečni teror prethodio događajima u Banjskoj, sa kojima Beograd nema nikakve veze.

- Istovremeno na Vučića će u Granadi, kao i svugde, vršiti pritisak i zbog odnosa Srbije prema Rusiji, odnosno da se Beograd uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede embargo Moskvi - dodaje naš sagovornik. 

I predsednik je govorio o izazovima koji ga očekuju na Pirinejskom poluostrvu.

- Idem u Španiju da se na mene sruči sav bes povodom svega što se zbivalo - slikovito je najavio Vučić. 

U razgovoru za Republiku Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je izvesno da će se pritisci na predsednika pojačavati u narednom periodu i to kombinovano: 

Foto: Media centar

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost: Pritisci će biti sve jači

 

- Spolja i iznutra.  Predsednik Vučić vodi politiku koja jača Srbiju. Snažna Srbija odgovara samo Srbima. 

Inače, Samit Evropske političke zajednice osmislio je predsednik Francuske Emanuel Makron. U središtu je dijalog i saradnja u rešavanju pitanja od zajedničkog interesa. 

 

Činjenice 

- čelnici 44 evropske zemlje (osim Rusije i Belorusije) okupiće se sutra u Španiji u okviru ovog trećg po redu foruma 

- osim 27 zemalja članica EU pozvani su čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, tzv. Kosovo, Severna Makedonija i Srbija)

- kao i Ukrajina, Norveška, Švajcarska, Island, Jermenija, Azerbejdžan, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Turska i Velika Britanija

 

 

"Gardijan": Lideri EU rade na sastanku 
Osmani i Vučića u Granadi

Ulažu se, piše britanski list "Gardijan", da se tokom sastanka Evropske političke zajednice u Granadi, sastanu Vučić i tzv. kosovska predsednica Vjosa Osmani.

- Vučić i Osmani će u četvrtak prisustvovati samitu evropskih lidera u Granadi, a izvori kažu da postoje napori da se uredi njihov sastanak uprkos političkom neprijateljstvu između dve zemlje - navodi "Gardijan".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (86)

Loading
mile

04.10.2023 14:17

Nas predsednik je spreman na sve, branice Srbiju

Nedica

04.10.2023 14:17

Velika podrska predsedniku Vucicu!

Toma

04.10.2023 14:19

Ne sumnjamo da ce Vucic izdrzati sve pritiske,uvek se borio za Srbiju i interese svog naroda.

Ljiljana

04.10.2023 14:20

Vucic sutra na jos jednom samitu gde ce biti izlozen naravno brojnim pritiscima i zelimo mu srecu i uspeh naravno.