Vesić u Kini potpisao Sporazum o međusobom priznavanju ovlašćenja pomoraca! (FOTO)

Autor:

Vesti

24.09.2023

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sporazum će omogućiti pomorcima iz Srbije da u potpunosti slobodno, sa srpskim diplomama i ovlašćennjima, rade na teritoriji Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine.

Vesić u Kini potpisao Sporazum o međusobom priznavanju ovlašćenja pomoraca! (FOTO)

Foto: Ministarstvo građevinarstva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, danas je u Pekingu sa kineskim kolegom, ministrom saobraćaja Li Sjaopengom potpisao Sporazum o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca dve zemlje.

Sporazum će omogućiti pomorcima iz Srbije da u potpunosti slobodno, sa srpskim diplomama i ovlašćennjima, rade na teritoriji Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine, što važi i kineske pomorce koji mogu da rade i na brodovima pod zastavom Srbije.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

 

- Na taj način smo olakšali mogućnost pomorcima da na jednostavan način imaju veću mogućnost zapošljavanja - rekao je Vesić nakon sastanka sa kineskim kolegom.

To je, dodao je, samo jedan u nizu sporazuma između Kine i Srbije.

- Trudimo se da u skladu sa politkom Srbije potpuno omogućimo slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, da ljudi sa našim diplomama mogu slobodno da rade u čitavom svetu. Takođe, trudimo se da dobijemo što više dozvola i za drumske prevoznike - istakao je ministar.

Vesić je preneo da je sa Lijem razgovarao i o kineskim kompanijama koje rade u Srbiji, a koje su posebno prisutne u sektoru infrastrukture.

- Razgovarali smo posebno o projektima koji su u toku i zahvalio sam  na tome što kompanije iz Kine daju veliki doprinos da bi se realizovala politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a to je da kroz razvoj infrastrukture i saobraćaja mi obezbedimo ubrazani razvoj naše zemlje i ekonomije. Tako da je ovo bio jedan razgovor sa prijateljima - rekao je on.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

 

Vesić je dodao da je dogovoreno da kineske kompanije koje rade u našoj zemlji studentima sa univerziteta u Srbiji, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omoguće stručnu praksu na svojim projektima.

Podsetio je da Ministrstvo sarađuje sa univerzitetima, te da studenti Beogradskog univerziteta imaju šansu da dobiju stipendije i obave praksu u javnim preduzećima.

- Zato je ovo važan dogovor, jer kineske kompanije rade na projektima izgradnje brzih pruga, brana, auto-puteva, pa će studentima takvo iskustvo pomoći da postanu bolji stručnjaci - rekao je Vesić.

Ministar boravi u Pekingu u radnoj poseti povodom Globalnog foruma održivog transporta, tokom kojeg će se sastati i sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

 

Domaćin foruma, čija je tema ove godine "Održivi transport: Zajednički rad na podršci globalnom razvoju", je Kineski međunarodni centar za inovacije i znanje o održivom saobraćaju.

Na Forumu se istovremeno održava i 15. Međunarodna izložba transportne tehnologije i opreme. Tokom foruma biće najavljeno i osnivanje Globalne alijanse za inovacije u održivom transportu.

Delegaciju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koju predvodi ministar Vesić čine državni sekretari Vladimir Džamić i Mihajlo Mišić, pomoćnici ministra Tanja Popović i Ivan Divac, specijalni savetnik  Dobrila Ponorac, šefica kabineta ministra Aleksandra Aćimović i izvršni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" AD Milan Novović.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading