AMERIKA ZABRINUTA ZBOG ZAPALJIVIH PORUKA IZ PRIŠTINE: Nema uklanjanja sankcija EU dok se Kurti ne opameti

Autor:

Vesti

22.09.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sankcije Prištini su uvedene na neodređeno vreme dokle god se ne krene ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju - rekao je Gabrijel Eskobar

AMERIKA ZABRINUTA ZBOG ZAPALJIVIH PORUKA IZ PRIŠTINE: Nema uklanjanja sankcija EU dok se Kurti ne opameti

Foto: Youtube/ATV

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je "pomalo zabrinut" porukama iz Prištine u kojima se kritikuje evropski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Eskobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da kod Lajčaka ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti.

- Ne nalazim nikakve dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome - rekao je Eskobar.

Dodao je da SAD očekuju da obe strane pojačaju svoju posvećenost i da Priština "pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU".

Na pitanje šta vidi kao izlaz iz zastoja u kom se trenutno nalazi dijalog Beograda i Prištine, Eskobar je odgovorio da trenutno nema alternative za dijalog, da je važna stvar za obe strane da nastave da se drže dijaloga i pozvao Prištinu da bude konstruktivnija.

Govoreći o merama koje je Evropska unija uvela Prištini, on je rekao da su to posledice.

- Ne bih rekao mere, rekao bih posledice. A ja ću vam reći da posledice sa kojima se suočava Kosovo jesu da ako odbiju da sarađuju, EU se neće angažovati na dodatnoj pomoći i dodatnim merama za integraciju - rekao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će barem bilateralno Sjedinjene Države moći da rade sa Prištinom na pronalaženju načina da se te mere uklone u 2024. godini.

Odrično je odgovorio na pitanje da li postoji rok za to, i ukazao da su te mere na neodređeno vreme dokle god se ne krene ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading