ESKOBAR PREVASPITAO KURTIJA! Ne može on da ukine dijalog, jasno je šta su obaveze Prištine

Autor:

Vesti

21.09.2023

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Precizirao je da, nakon još jednog kraha u razgovorima Beograda i Prištine, pristup treba da menja strana koja, kako je naznačio, deluje po principu - uzmi ili ostavi.

ESKOBAR PREVASPITAO KURTIJA! Ne može on da ukine dijalog, jasno je šta su obaveze Prištine

Foto: Printskrin/Youtube/24 sata Vesti

Vreme je za novi pristup partnera unutar dijaloga Beograda i Prištine, stav je zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, koji je precizirao da je jasno koje su obaveze Prištine (koje ne ispunjava) i Beograda (koji se drži dogovorenog).

U razgovoru za Glas Amerike precizirao je da, nakon još jednog kraha sastanka u Briselu, pristup treba da menja strana koja, kako je naznačio, deluje po principu - uzmi ili ostavi, a to je Priština.

- Jasno im je šta su njihove obaveze. I mislim da je izjava Borelja bila veoma jasna. Srbiju nastavljamo da ohrabrujemo da bude konstruktivna i strpljiva. Od nje nastavljamo da tražimo da ne čini ništa što doprinosi destabilizaciji Kosova. Moramo da nastavimo da radimo na dijalogu. Nema alternative za region, osim evropskih integracija -  rekao je Eskobar koji u Njujorku boravi povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kada je reč o kritikama na račun posrednika u  dijalogu, iz redova Evropske unije, a koje uputio Aljbin Kurti, rekao je da ih ne prihvata te da Lajčak uživa puno poverenje Evropske unije i Sjedinjenih Država.

- Posle kraha razgovora, 27 država članica Evropske unije javno je Lajčaku uputilo podršku. Dakle, to je nešto sa čime će on (Kurti, prim.nov.) morati da se nosi. Lajčak i dijalog neće nestati. Neće zemlja od million i po stanovnika ubediti transatlantsku zajednicu sa 700.000.000 ljudi da promeni taktiku - naveo je Eskobar.

Istakao je da smatra kako Priština mora zauzeti pragmatičniji pristup i da su ga uznemirile su me informacije da se Lajčak našao na meti napada na mrežama.

- Tražio sam od predsednice Osmani i premijera Kurtija da ih osude. Ne kažem da dolaze iz redova vlade Kosova, ali potrebno jasno istaći da su neprihvatljivi napadi lične prirode na specijalnog izaslanika - precizirao je Eskobar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading