"CEPANJE MOJE DOMOVINE POČELO JE 2008. GODINE": Vučić svetu rekao istinu o KiM! Poštovanje Povelje UN nije izbor nego obaveza

Autor:

Vesti

21.09.2023

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog prava ima užasne posledice - rekao je predsednik na zasedanju Generalne skupštine UN.

"CEPANJE MOJE DOMOVINE POČELO JE 2008. GODINE": Vučić svetu rekao istinu o KiM! Poštovanje Povelje UN nije izbor nego obaveza

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, održao je istorijski govor na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Na početku obraćanja, predsednik je rekao da stoji pred svima kako bi govorio u ime jedne nezavisne države koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno, kako je rekao, “nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“.

- Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i sampostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije - rekao je Vučić.

- Svi koji govorimo u ovoj organizaciji suočavamo se sa pitanjima kako izleda budućnost sveta, hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog prava ima užasne posledice, cepanje moje domovine pocelo 2008. i sa kršenjem Povelje UN na slučaju Srbije suočavamo se i danas, a svet nije postao bolje mesto, globalni mir izložen stalnoj pretnji - rekao je on.

Srbija nije kročila na teritoriju neke druge države

- Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre 24 godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji - naveo je Vučić.

 

https://www.instagram.com/explore/locations/322800512/united-nations-headquarter/?utm_source=ig_embed&ig_rid=d7a7bc5d-f84d-4b0a-9fd3-0ee1489f3db1

 

Kada su "taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima“.

- A onda su odlučili da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova - rekao je predsednik.

 

"Dižem glas u ime onih koji veruju u mir"

Predsednik je rekao da želi da podigne glas u ime Srbije, ali i u ime svih onih koji i 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i zalog samog opstanka ljudske civilizacije.

Dvostruki aršini

Predsednik je rekao da se već tri dana za redom sa govornice svi zaklinju na poštovanje principa i pravila Povelje UN upravo je kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava ali i bazične ljudske moralnosti ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese.

Svi govornici do sada, kaže predsednik, govorili su o neophodnosti promena u svetu ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi.

Foto: media.un.org

 

- Danas neću ovde govoriti mnogo u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama kilometara izgrađenih auto-puteva i železničkih pruga, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, institutu za veštačku inteligenciju, jer se podrazumeva da štitim njene interese i da je volim najviše na svetu, ali ću govoriti o principima, koji su prekršeni i koji su nas doveli u današnju situaciju, i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta - istakao je Vučić.

Posebno onih, kako dodaje, koje su sebi dale za pravo da celom svetu, svaka iz svog ugla drži političke i moralne lekcije.

- U ovoj sali, samo pre dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I, činilo mi se da je svako u ovoj sali to mogao da podrži - kaže predsednik.

Ja, kao predsednik Srbije, sa neskrivenom radošću sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Srbije- dodao je.

Poštovanje Povelje UN nije izbor nego obaveza

Poštovanje Povelje UN nije izbor nego obaveza, Srbija od početka poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta svih članica UN, uključujući i Ukrajinu, zahvalni svima koji poštuju i teritorijlani integritet Srbije

 

On je ogolio laži Aljbina Kurtija i lažne slike koju Priština pokušava da šalje u svet, govoreći o trenutnoj bezbednosnoj situaciji i ugrožavanju bezbednosti Srba koji žive na KiM.

- Upravo sada dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatvore odvodi se novi kontigent Srba uhapšenih pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora. Mnogo gora su dakle dela koja evo već dvadeset meseci u kontinuitetu sprovodi na terenu Kurtijev ekstremistički režim, a koja se u praksi zajedno sa ponovnim ubrzanim iseljavanjem preostalih Srba pretvaraju u puzajuće etničko čišćenje u srcu Evrope. Koliko daleko ide cinizam Kurtijevog režima zaključićete i iz sledeće činjenice – od kako su Evropska Unija i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenja u kome osuđuju jednostrane akcije tzv. "vlade Kosova" , zabeležen je skok etnički motivisanih napada nad Srbima u našoj južnoj pokrajini za preko 50%, dok su u istom peridu vlasti u Prištini preuzele čak 22 nova eskalatorna poteza. Srpski dečaci Stefan Stojanović i Miloš Stojanović od 11 i 21 godina ranjeni su na Badnje veče od strane pripadnika ilegalnih tzv. Kosovskih snaga bezbednosti, u čijem naoružavanju učestvju neki od prisutnih u ovoj sali, znajući dobro da je to duboko protivpravno i da je i samo postojanje KSB suprotno R1244 SB UN - rekao je.

Republika

Foto: Kosovo Online

 

-  Sedam nevinih civila upucanih od strane predstavnika tzv. kosovskih institucija, ometanje snabdevanja bolnica, zabrana glasanja na izborima samo za Srbe, potpuna ekonomska blokada za srpsku robu, napadi na crkve, groblja, škole, deo su tužne svakodnevice mog naroda na ovom delu naše teritorije odvojenom nasilnom secesijom suprotnom Povelji UN - rekao je Vučić i dodao da "iako ne postoji ni jedan ranjeni Albanac, niti jedan uhapšeni, nijedan povređeni Albanac – krive su obe strane.

Govoru prethodio novi teror Prištine nad Srbima

Ovo obraćanje desilo se nakon novih ekstremističkih poteza Prištine, gde su pod palicom političara, uhapšeni i bez pravnih osnova odvedeni u pritvor Srbi koje Kurti i njegovi istomišljenici terete za ratne zločine bez ikakvih dokaza.

Iz tog razloga, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je najavio da su, po nalogu predsednika Vučića, krenuli sa pripremama i procedurama za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije na KiM.

Srbija će zatražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog namere Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor Kosova i Metohije gde srpski narod živi na svojim vekovnim ognjištima. Samo je pitanje dana kada ćemo uputiti zahtev i kada će ta sednica biti održana - dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (127)

Loading
Rada

21.09.2023 17:18

Sa nestrpljenjem ocekujemo ukljucenje!

Ana

21.09.2023 17:18

Cekamo obracanje naseg predsednika, nema predaje.

Mali

21.09.2023 17:18

Нестрпљење је велико,сигуран сам да ће данас многима уши звонити од оног што буду чули у Вучићевом обраћању.

Sara

21.09.2023 17:19

Verujem da će govor biti u najboljem svetlu Srbije.