PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO DIREKTNO IZ NJUJORKA: Vodimo fer politiku, znamo kako smo prošli sa sankcijama, ne mogu da mi drže čas morala o Rusiji

Autor:

Vesti

19.09.2023

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Sjedinjenim Američkim Državama do 22. septembra, gde će učestvovati na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO DIREKTNO IZ NJUJORKA: Vodimo fer politiku, znamo kako smo prošli sa sankcijama, ne mogu da mi drže čas morala o Rusiji

Foto: Printscreen/Pink

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Sjedinjenim Američkim Državama do 22. septembra, gde će učestvovati na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će nastaviti lavovsku borbu za KiM i srpski narod.

- Imali smo juče i danas mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima koji su ovde prisutni. Još nisam video Đorđu Meloni, a ostale čini mi se da sve jesam. Imaćemo ručak predsednika sa Zapadnog Balkana. Imao sam susret sa Redžepom Tajipom Erdoganom i veoma važan i sadržajan sastanak sa predsednnikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, sa predsednikom Kube Miguelom Diazom Kanelom,. Očekujem izuzetno važan razgovor sa kineskim potpredsednikom Hangom Žengom i imaćemo još mnogo važnih bilateralnih sastanaka - započeo je predsednik.

- Čim završimo razgovor, imamo ručak zapadnih predstavnika. Sa turskim predsednikom sam razgovarao o regionalnim pitanjima, kao i o njegovoj skoroj poseti našoj zemlji. Biće još važnih bilateralnih sastanaka sa predsednikom Koreje, kao i sa svima onima sa kojima moramo da razgovaramo o situaciji na Kosovu i Metohiji. Danas ste mogli da vidite i američkog i brazilskog predsednika, kao i druge predsednike da imaju različite poglede. Čini mi se da jo po prvi put brazilski predsednik dobio veći aplauz od američkog što nikada nije bio slučaj.Vidi se nova promena raspoloženja kod dela azijskih i afričkih zemalja, pre svega Azije - poručio je predsednik Vučić.

O sankcijama Rusiji

- Držaće mi predavanje gde me zvao Borelj, pa će svi da mi drže pridike. Kazaću im: Hvala vam na pridikama, ali Srbiju vodim ja. Već godinu i sedam meseci vodimo fer politiku, jer znamo kako smo mi prošli sa sankcijama. Što bismo mi u takvim stvarima učestvovali? Oni će mi pridikovati, ali mi ne mogu držati čas morala o Rusiji. 

On je ukazao na činjenicu da je Bajden na prvo mesto stavio teritorijalni integritet, na drugo suverenitet, a tek na treće ljudska prava.

- Više puta se pozivao na Povelju UN i na akte UN - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na protivpravnu agresiju na SRJ.

- I dalje ne priznaju Rezoluciju 1244. Velikima je sve dozvoljeno, a mi koji smo mali bolje da na vreme shvatimo koliko smo mali. Ja to još nisam shvatio, možda me pridikama ubede - kazao je on.

- Kako se ne setiše teritorijalnog integriteta pre 20 godina? - poručio je predsednik Vučić.

- Veoma važan će nam biti sutrašnji sastanak sa potpredsednikom Kine, naročito jer sredinom oktobra idemo u Kinu sa najvećom delegacijom dosad - kaže on.

Predsednik kaže da Vjosa Osmani ne može da sedne u sednici i drži govor u UN.

- Ali nju zovu na prijeme sve one zemlje koje su ih priznale - rekao je on.

Obraćanje ruskim medijima

Vučić je ruske medije podsetio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i rekao da se nada da će tako i ostati.

Kaže da se cela Srbija i cela region smeju onima koji su rekli da ima sat od 500.000 evra.

- Što više nastavljaju ukopavaju se u sve dublju rupu - metaforično je kazao Vučić.

Kaže da će javni dug ostati ispod 60 odsto BDP.

- Zaduživaćemo se onoliko koliko nam ide rast, što znači da neće biti suštinskog zaduživanja - rekao je on.

Predsednik je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet zemalja koje su članice UN.

- Smatramo da je to princip koji će uvek biti poštovan i kod nas i u svetu. Nadamo se da će naši prijatelji sve uraditi da dođe do mira. Potrebno je izbeći rat - kazao je Vučić.

Podsetimo, Tokom boravka u Njujorku, predsednik Vučić sastaće se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom, predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok Jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju Generalne skupštine.

Programom učešća predsednika Vučića planiran je i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (72)

Loading
Mila

19.09.2023 18:52

Očekujemo uključenje Vučića.

Olivera

19.09.2023 18:55

Tursku smatramo za prijateljsku zemlju

Maja

19.09.2023 18:57

Vučić će svoju zemlju Srbiju najbolje predstaviti u Njujorku.

Jelena

19.09.2023 18:58

Svi gledamo Vučića.