"Možemo da živimo u 1000 zemalja, ali imamo jednu zastavu i svoje ime! Vučić pozdravljen ovacijama na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Autor:

Vesti

15.09.2023

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na dva važna događaja.

"Možemo da živimo u 1000 zemalja, ali imamo jednu zastavu i svoje ime! Vučić pozdravljen ovacijama na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Foto: Tanjug

U Nišu se su se danas odvijale dve važne manifestacije na kojima je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić - prikaz naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Tvrđave i svečana manifestacija posvećena obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

 

U Nišu je posle prikaza vojne opreme, počelo obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Praznik zajedno obeležavaju Srbija i Republika Srpska, a svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića:

Republika

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

 

- Teško je govoriti posle Dodika i patrijarha. Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Slavimo je sa RS i tu odluku smo zajednički doneli Dodik i ja. Doneli smo je jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili lako tuđe prihvatamo. Imamo bosanske Srbe, hrvatske Srbe..., kada ste čuli za srpske Hrvate, srpske Bošnjake.  Samo ste mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi ali možemo imati 1000 zemalja, ali imamo jednu zastavu i svoje ime.

 

On je izjavio da u Crnoj Gori Srbi ne mogu da budu u vlasti jer nisu dovoljno uverljivi da će se boriti protiv omraženog Beograda i još omraženije Moskve.

- Šta će Srbi u Vladi? Oni mogu da budu samo remetilački faktor. Tako vam je svuda. Kažu da vole Srbe, ali one koji ne vole Beograd i Srbiju. To su nam radili i od Pavelića i pre Pavelića - kazao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug

Proslava u Čairu

 

On je pozvao sve građane koji nisu Srbi da budu ponosni pripadnici svog naroda, ali da našem narodu ne oduzimaju pravo da se zovu Srbima, ponosnim na svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

- Ništa više od toga ne tražimo - rekao je Vučić.

Kaže i da zadugo pravde za Srbe neće biti.

- Nas optužuju da pravimo Veliku Srbiju, a lažu... - kazao je Vučić. On je rekao da na Kosovu i Metohiji nema ranjenih Albanaca, ali zato ima sedmorica ranjenih Srba, od toga dvoje dece.

- I ko je kriv? Ili obe strane ili Srbi. To se neće uskoro promeniti - kazao je on.

Kaže da sada vlast ispunjava naloge svojih građana.

- Danas nije važno ko je odakle. Kad me pitaju odakle sam, ne znam šta bih rekao. Otac je preko Drine, majka je starosedelac iz Vojvodine... Ja sam pomalo iz Niša, iz Leskovca, Valjeva, Čačka, Banjaluke, Berana, Pljevalja, Herceg Novog... Od svuda sam gde ima srpskog roda - rekao je Vučić.

Kaže da je dobro da u Srbiji imamo različita mišljenja po mnogim pitanjima, ali da uvek moramo da čuvamo svoju otadžbinu.

- Sramota me je bilo kad sam video da ima onih koji su na strani Kurtija, ali sam znao da su naši ljudi na strani svoje zemlje, da žele da sačuvaju mir, ali da neće dati da naš narod bude proteran sa svojih vekovnih ognjišta - rekao je Vučić.

Ističe da je u svakom ratu najveća čast i ponos bila čuvati srpsku zastavu.

- Ona je naša dika. Naša trobojna zastava je naš ponos. Iza nje stojimo, uz nju se radujemo. Voleli smo Jugoslaviju i bila je čuvena pesma da "Igra rokenrol igra cela Jugoslavija", a danas sam ponosan što svi pevamo "Veseli se srpski rode", "Lazaricu", što pamtimo junake sa Košara - kazao je Vučić.

Prisutnima se obraća predsednik RS Milorad Dodik:

- Pre četiri godine doneta je odluka da se ovaj dan obeležava jer nismo obeležavali dan proboja Solunskog fronta. To je bila ideja predsednika Vučića koji ima državnički pogled na stvari.

- Ja pripadam srpskom narodu i ne pripadam "bosanskim Srbima". Uvek žele da razbiju naše nacionalno jedinstvo, da mi priznamo i damo sve ono što imamo da bismo se nekome dopali - izjavio je Dodik.

Kaže da Nemci ne daju da Srbi na ovim prostorima ostvare ono što danas obeležavaju - srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu.

U toku je kulturno-umetnički program.

Obraća se patrijarh Porfirije:

Republika

Foto: Tanjug

Patrijarh Porfirije

 

- Radujem što sam ponovo sa vama ovde u Nišu, drage Nišlije, žitelji carskog Konstantinovog grada, grada koji je stamen i kamen crkve Božije u našem narodu. Ovde je svetlost Hristovog učenja zasjala utvrđena vernošću, junaštvom...

Patrijarh je podsetio na Čegar i ćele kulu i rekao da oni svedoče da srpski narod ovoga kraja nepogrešivo razume šta je to jedinstvo i šta je to sloboda.

- Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio. Jer po reči pesnika "i svuda gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište". Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Mi danas dižemo našu zastavnicu trobojku u ime Boga i za spasenje naše, za spas našeg ali i svih naroda koji sa nama žive što jemči dvoglavi orao sa štitom.

Patrijath je rekao da jedinstvo nije ogranično granicama već da je dijahrono i da se proteže kroz istoriju.

- I kad nije bilo srpske države bilo je jedinstva srpskog naroda, a hvala Bogu danas ima srpske države, a ima i Republike Srpske.

Republika

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić u Čairu

- Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio. Jer po reči pesnika "i svuda gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište". Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predsednik Srbije na početku je svim Srbima širom sveta čestitao Dan srpskog jedinstva.

- Srbija je mnogo snažnija i jača nego što je do pre nekoliko godina bila i nastaviće da se razvija u smislu puteva, pruga, bolnica i to je ono što našoj zastavi i našem jedinstvu daje smisao. Nastavljamo da se razvijamo. Ulažemo ogroman novac. Mi smo zemlja koja je jedino vojno neutralna u ovom delu.

- Što se tiče naše vojske, dobili smo značajna pojačanja, a dobićemo još, ulažemo ogroman novac. Mi smo zemlja koja je jedina vojno neutralna u ovom delu - rekao je Vučić i dodao da je to slučaj i sa BiH.

- Nećemo da pripadamo nijednom bloku - istakao je Vučić.

Republika

Foto: TANJUG/RADULE PERIŠIĆ

Nišlije dočekale Vučića

 

Vučić je nastavio obilazak naoružanja i vojne opreme, dok su nadletali avioni, a pogledao je i čuvene ometače.

Predsednik Vučić je u razgovoru sa vojnicima upitao kojim psima su najzadovoljniji, a dobio je odgovor nemačkim ovčarima.

Vučić je dodao i da se uskoro gradi i deseta fabrika u Nišu, te istakao da je u ovom gradu proveo mnogo vremena.

Upitao je vojnike da li imaju dovoljno bojeve i vežbovne municije, zatim je pogledao streljačko naoružanje specijalnih jedinica i puške Scar, hekler, kao i modularne, a zatim je gledao i naše vojnike koji na prikazu u mete gađaju noževima.Predsednik Srbije je gledao naše vojnike koji na prikazu u mete gađaju noževima.

- Retko gde se vojska voli kao na jugu Srbije - ocenio je Vučić, jer se na prikazu okupio veliki broj građana naše zemlje.

 Aleksandar Vučić podsetio je u Nišu da je Aljbin Kurti u Briselu rekao da "Srbi i Srpska lista treba da pate i plate".

- Zamislite da sam ja negde rekao da "Albanci treba da pate i plate". Možete da mislite kakav bi odgovor sveta bio - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da nikakva novost nije licemerje sa kojim se suočavamo.

Pre Vučića obratio se Milorad Dodik:

- Nema slobodne države koja nema sigurne oružane snage, zato je važno da danas našim ljudima, Srbima širom sveta kažemo da je ovo ogroman napredak.

Na Tvrđavi u Nišu okupio se veliki broj građana.

Prikazu naoružanja prisustvuje i Milorad Dodik.

Vučić svima čestita praznik i razgovara sa vojnim licima.

Izložena vojna oprema i naoružanje izazvali su veliku pažnju građana koji su se u velikom broju okupili na tvrđavi i razgledaju prikazanu opremu.

 

Prikazane su uniforme kopnene vojske, a predsednik Srbije je konstatovao da su uniforme lepe.

 

- Veoma je važno da svi vide ovo - istakao je predsednik tokom obilaska vojnih kapaciteta.

Republika

Foto: TANJUG/RADULE PERIŠIĆ

Aleksandar Vučić u Nišu

 

- Srbija je mnogo napredovala, mora još da napreduje namenska. Uskoro nam stiže nešto što je veoma važno za opstanak Srbije. Nešto mnogo važno i menja poziciju Srbije.

Republika

Foto: TANJUG/RADULE PERIŠIĆ

Aleksandar Vučić u Nišu

 

Vučić je sa pripadnicima vojske govorio o Kornetu (moderna ruska prenosiva protiv-oklopna vođena raketa (POVR) namenjena za upotrebu protiv osnovnih borbenih tenkova).

- Svojevremno kada sam razgovarao sa Putinom on mi je govorio o Kornetu. Ja sam tada pitao o Dževelinu (protovtenkovske rakete). On je rekao da je Dževelin odlično oružje, ali da je Kornet izuzetan.

Republika

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

 

U okviru prikaza biće izveden nalet vazduhoplova i ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Na danšnjem prikazu biće izložen velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naouružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Takođe, prikaz će izvesti i pripadnici 63. padobranske brigade.

Čestitku povodom praznika uputili su predsednici Vučić i Dodik.

Srbijo, srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – naveo je predsednik na Instagram profilu "avucic".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (32)

Loading
Milica

15.09.2023 15:58

Naša vojska ima najmodernije naoružanje.

Bojan

15.09.2023 15:59

Naša vojska predstavlja mir, slobodu, stabilnost i snagu.

Ana

15.09.2023 16:02

Opremljenost i sposobnost naše vojske su na visokom nivou Ponosni smo na njih

Mihajlo

15.09.2023 16:06

VS sve jača i opremljenija zahvaljujući ekonomskoj stabilnosti zemlje. Srećan praznik.