AMERIKA PREVASPITAVA KURTIJA, STIGLO OTVORENO PISMO! "Što pre primenite Briselski sporazum i formirajte ZSO"

Autor:

Vesti

01.09.2023

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pišem sa velikom zabrinutošću zbog eskalacije tenzija na severu Kosova i izostanka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine - navodi predsedica srpskog kokusa

AMERIKA PREVASPITAVA KURTIJA, STIGLO OTVORENO PISMO! "Što pre primenite Briselski sporazum i formirajte ZSO"

Foto: Ilustracija Republika.rs, ST/Nebojša Mandić, Pixabay

Predsedica srpskog kokusa Klaudija Teni objavila je otvoreno pismo lažnom premijeru takozvanog Kosova Aljbinu Kurtiju u kome je direktno i bez uvijanja ukazala na sulude poteze Prištine.

- Pišem sa velikom zabrinutošću zbog eskalacije tenzija na severu Kosova i izostanka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine - navodi na početku pisma.

Ona je izrazila zabrinutost zbog kršenja prava Srba sa severa KiM, što, kako je upozorila, ''nastavlja da destabilizuje bezbednost i sigurnost u regionu''. 

Takođe je zatražila potpuno povlačennje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz opština sa srpskom većinom.

- Kao što znate, kosovski Srbi bojkotovali su izbore za gradonačelnika 23. aprila na severu Kosova, kao rezultat diskriminatorske antisrpske politike i nedostatka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Ovo je dovelo do loše izlaznosti od samo 1.567 ljudi od otprilike 45.000 birača sa pravom glasa – stopa izlaznosti od 3,5 odsto. Uprkos očiglednom nedostatku mandata iz ovih rezultata, ovi gradonačelnici su nasilno postavljeni u Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – sve zajednice sa većinskim kosovskim Srbima - napisala je Teni u pismu.

Foto: Printscreen

 

 

Ona je istakla da je u cilju nasilnog postavljanja tih gradonačelnika, pozvana tzv. specijalna kosovska policija da uguši demokratske proteste Srba, i podsetila da su u ''Zajedničkoj izjavi o Kosovu'' SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija istakle da ''ne postoji uslov da gradonačelnici polažu zakletvu u opštinskim kancelarijama''.

- Priliv specijalne policije služi samo za rasplamsavanje tenzija i sukoba, a ne za pružanje dugoročno održivog političkog rešenja za ove zajednice - navela je i dodala da se tzv. Kosovo pre više od jedne decenije obavezalo na formiranje Zajednice srpskih opština kako bi pomoglo da se ''etničkim manjinskim zajednicama obezbedi adekvatna zastupljenost i zaštita njihovih prava''.

Navela je da Kosovo tek treba da napravi ozbiljan, značajan napredak u stvaranju ove zajednice.

Posle decenije čekanja, poručila je da su Srbi umorni od čekanja na punu primenu Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Ona je istakla da jednostrani koraci koje preduzima Priština za dalje podsticanje sukoba nisu prihvatljivi i da se sa njima odmah mora prestati.

- Vaše postojeće obaveze prema Briselskom sporazumu iz 2013. moraju biti ispunjene da bi se stvorio trajan mir na Kosovu. Nadam se da ću nastaviti da radim sa vama na rešavanju ovog sukoba jednom zauvek i željno iščekujem deeskalacijske akcije vaše vlade i formiranje Zajednice srpskih opština - napisala je Teni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading