"PITAJTE GOSPODINA VUČIĆA" Američki ambasador o sastanku srpskog i ukrajinskog predsednika: Bio sam ekstremno zadovoljan kada sam video da PRIČA ZA ZELENSKIM

Autor:

Vesti

23.08.2023

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Hil je istakao da Sjedinjene Američke Države podržavaju brži napredak u Briselskom dijalogu između Srbije i Kosova.

"PITAJTE GOSPODINA VUČIĆA" Američki ambasador o sastanku srpskog i ukrajinskog predsednika: Bio sam ekstremno zadovoljan kada sam video da PRIČA ZA ZELENSKIM

Foto: ST/D. KADIĆ

U intervjuu za Glas Amerike, američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, izneo je nekoliko stavova u vezi sa situacijom na Zapadnom Balkanu, Briselskim sporazumom i odnosima Srbije i Kosova.

Ambasador Hil je istakao da Sjedinjene Američke Države podržavaju brži napredak u Briselskom dijalogu između Srbije i Kosova. On je naglasio važnost postizanja dogovora koji bi uključivao formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kako bi Srbi na severu Kosova imali jasno razumevanje "pravila igre" i budućnosti koja ih očekuje.

U vezi sa Kosovom, ambasador Hil je potvrdio da SAD priznaju nezavisnost Kosova i da bi volele videti Kosovo kako se pridružuje međunarodnim organizacijama, smatrajući to korisnim za stabilnost regiona.

Na pitanje o sastanku između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kao i pitanju poziva za uvođenje sankcija Rusiji, ambasador Hil je izrazio stav da bi sve zemlje, posebno one koje teže pridruživanju Evropskoj uniji, trebale da podrže sankcije protiv Rusije.

Ovi stavovi odražavaju poziciju Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa situacijom na Balkanu, odnosima između Srbije i Kosova, kao i geopolitičkim izazovima u regionu.

- Moraćete da pitate gospodina Vučića, ali naša pozicija je veoma jasna: svi treba da se priključe sankcijama Rusiji, posebno zemlje koje teže da se pridruže EU. Mislimo da je to ispravna stvar. Mnoge male zemlje su uvele sankcije iako im to nanosi štetu, ali su to ipak uradile jer je to u višem interesu i u interesu veće grupe kakva je EU. Voleli bismo da Srbija uradi isto i da to bude deo njenog puta ka evro-atlantskom sistemu. Kada je reč o sastanku sa Zelenskim, ja sam bio ekstremno zadovoljan kada sam video da su srpski i ukrajinski predsednik seli da razgovaraju. Srbija i Ukrajina imaju dugu istoriju, uvek su se dobro slagale, imale dobre odnose, i zato mislim da je važno što su se sreli, razmenili mišljenja i razgovarali o tome šta budućnost donosi. Jer, biće promena, ovaj rat neće trajati zauvek i videćemo kako će se stvari razvijati. Ali, verujem da su protekli meseci bili važni za narod u Srbiji da vidi kakva je zaista Rusija, i da Srbija treba da se pomeri zapadno, ka evro-atlantskim sistemima.

Republika

Foto: Printscreen/Tanjug

Aleksandar Vučić

Na pitanje da uporedi bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, kojeg je upoznao, i Vučića, sa kojima sada radi, i da kažee sa kim je lakše sarađivati, Hil je rekao da nisu za poređenje.

- Ne mogu da ih uporedim, oni su veoma veoma različiti, i vreme je drugačije. I ne mogu da govorim o sličnostima i razlikama aktuelnog predsednika sa nekim poput Miloševića, ostaviću to vama i istoričarima - rekao je Hil.

Komentarišući pismo kojim su parlamentarci iz SAD i evropskih zemalja sugerisali Zapadu da promeni politiku prema Srbiji, tvrdeći da je aktuelna ne funkcioniše i da je zapadni pristup Vučiću "mek“ u kontekstu Kosova, rekao je da bi SAD volele da se Briselski dijalog odvija mnogo brže, kao i da podržavaju gospodina (Miroslava) Lajčaka jer "mislimo da je to pravi pristup".

- I voleli bismo da vidimo dogovor zasnovan na formiranju Zajednice srpskih opština, kako bi Srbi na severu Kosova znali koja su pravila igre i kako će izgledati njihovi životi, to nam je veoma važno. Mi priznajemo Kosovo i voleli bismo da se pridruži međunarodnim organizacijama jer mislimo da je to najbolje za Kosovo, ali i za stabilnost regiona. To je naša politika, i mislim da je ispravna bez obzira na to da li je uspešna ili ne. Igra nije završena - ocenio je Hil.

Na pitanje da li očekuje novu krizu oko Kosova u septembru, kazao je da očekuje pokušaje da dođe do pomaka u dijalogu.

- Ne mogu da predvidim krizu, ali ono što mogu da vidim je novi pokušaj da se problemi reše. Svi su imali šansu da razmisle tokom leta i nadam da ćemo moći da napredujemo. Srbija je najveća zemlja na Balkanu, ima ambicije da se približi Zapadu, ima ambiciozne ekonomske planove, sledi Expo 27, da sam ja na mestu Srbije želeo bih da rešim problem sa Kosovom, da pokažem da i dalje podržavam srpsku zajednicu na Kosovu, ali, konačno, da gledam koji su širi, strateški potezi koje treba povući da bi se približili Zapadu - rekao je Hil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (18)

Loading
Luka99

23.08.2023 09:58

Možda Vučić i Milošević nisu isti, ali i Vučić pamti bombardovanje i nikad ne bi izdao svoj narod zarad hira SAD-a.

Daca

23.08.2023 10:00

Hvala predsedniku Vučiću što je postigao konstruktivan dijalog sa ukrajinskim predsednikom.

Daca

23.08.2023 10:01

Ovo je primer diplomatske veštine i sposobnosti predsednika Vučića.

Daca

23.08.2023 10:02

Zadovoljstvo američkog ambasadora sastankom je dokaz efikasnosti liderstva gospodina Vučića.