KOLEGAMA PAKUJE AFERE! Diplomatska muljačina ambasadora Dušana Spasojevića! NAMESTIO PRIČU O KRAĐI DVA MILIONA!

Autor:

Vesti

26.08.2023

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog laži ambasadora u Grčkoj o krađi goriva, tri osobe povučene sa svojih pozicija, a istina utvrđena tek na sudu.

KOLEGAMA PAKUJE AFERE! Diplomatska muljačina ambasadora Dušana Spasojevića! NAMESTIO PRIČU O KRAĐI DVA MILIONA!

Foto: mfa.gov.rs, Tanjug/D.Kujundžić

Diplomatska muljačina! Tako bi se u najkraćem opisalo ono što je uradio ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević. Da bi se ratosiljao kolega koje mu nisu po volji, preko veza i prijateljstva koje ima u medijima, plasirao je izmišljotine o kolegama koji su bile deo naše diplomatske misije u Atini. Uporedo je svoje "dokaze" dostavio Vladi Srbije, BIA i ostalim nadležnim organima.

- Malo je takvih igrača kao što je on. Tako perfidno, iza leđa, ume da spakuje ljudima da ne znaju šta ih je snašlo. Ne samo da ostaju bez posla nego ih njegovi mediji etikatiraju kao lopove, prevarante... Konkretno, najbliže saradnike iz ambasade koju on vodi već osam godina provukao je kroz blato. Na osnovu njegovih dojava, neki mediji su ljude optužili za krađu i da su napravili štetu Grčkoj, ali i Srbiji - navodi izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Republika

Foto: Printskrin/MSP

Biografija Irene Šarac

 

TAČKA NA IZMIŠLJOTINE

Naime, 2018. tadašnji otpravnik poslova u Atini Branko Lazarević, konzul Jelena Srdanović Dželebdžić i Irena Šarac, službenica ambasade, optuženi su da su u malverzacijama s gorivom (pogledajte okvir) oštetili budžet Grčke za oko dva miliona dinara, a ugled Srbije doveli u pitanje.

Država je reagovala brzinski s obzirom na to da se protiv jednog od njih, Lazarevića, vodio postupak zbog odavanja informacija narko-bosu Darku Šariću. Svi zaposleni u ambasadi povučeni su s poslova koje su obavljali, dok je u Atini ostao diplomata koji je postavljen 2015, odlukom tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića.

Supruga Britanka i veze s lažnom državom Kosovo

Spasojevićevo ime povezano je sa skandalom koji je potresao celu državu. Naime, njegova supruga Britanka Justin je na humanitarnom skupu u njenoj organizaciji dozvolila prisustvo takozvane države Kosovo.

Spasojević je pokušao to da demantuje, da objasni da ni on ni njegova žena ne vode politiku suprotnu onoj koja zastupa zvanični Beograd.

Međutim, na ovog ambasadora žalila se zajednica Srba u Grčkoj. Kako je Dušan Spasojević uopšte mogao da dobije status ambasadora i prođe sve bezbednosne provere ako se uzme u obzir to da mu je supruga radila u britanskoj ambasadi neposredno oko NATO bombardovanja, pitanje je na koje su Srbi tražili odgovor.

Međutim, neki od njih nisu pristali na širenje laži o njima. Irena Šarac je jedna od njih, podnela je tužbu, a posle svih dokaza koji su predstavljeni sudu, stigla je presuda: priča o krađi goriva je apsolutna laž.

Republika

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Ivica Dačić

 

To tvrdi i šef diplomatije Ivica Dačić:

Lična karta

- Dušan Spasojević je rođen 1974.
- diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu
- magistrirao međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka
- pre diplomatske karijere radio u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova i u Ministarstvu odbrane
- od 2010. do 2013. bio je ambasador Srbije u Turskoj
- oženjen, otac dvoje dece

- Želim da istaknem da je Irena Šarac, v. d. pomoćnica ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju, jedna od naših najboljih karijernih diplomata, čije je imenovanje na mesto pomoćnika naišlo na nepodeljenu podršku zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova. Pored profesionalnih zasluga, njeno imenovanje je pratila i bezbednosna provera i provera da li se vodi bilo kakav postupak protiv nje. Uostalom, sama Irena Šarac je tužila sve koji su objavljivali neistine o njoj i taj spor dobila.

ODVRATNA HAJKA

Ministar inostranih poslova poručuje da zbog hajke i laži koje šire neki mediji neće odustati od namere da Irena Šarac bude ambasadorka Srbije u Španiji.

Dogovor za štednju

U diplomatskoj praksi širom sveta postoji dogovori po kojima diplomate mogu da kupe gorivo po povoljnijim cenama. To donosi smanjenje troškova državama.

Te pogodnosti ambasade i konzularna predstavništa koriste da bi uvek mogli da stignu do naših građana koji se nađu u nevolji u nekoj stranoj zemlji, ali i da organizuju prevoz za delegacije, umetnike, naučnike koji pod okriljem države posećuju neku stranu zemlju.

- Reč je o osobi koja ceo život radi u Ministarstvu spoljnih poslova i obavljala je razne odgovorne dužnosti, dobijajući priznanja i od naših državnih organa i predstavnika diplomatskog kora za svoj rad. Žalosno je da se o takvoj osobi iznose gnusne laži. Time se pokušava baciti ljaga ne samo na Irenu Šarac nego i na celo Ministarstvo spoljnih poslova i karijerne diplomate koje u njemu rade, što s gnušanjem odbijam. I apsolutno stojim iza nje - poručio je Dačić.

Opozvan s funkcije

U julu je u Službenom glasniku objavljeno da je opozvano nekoliko ambasadora, među kojima je bio i Spasojević, koji je punih osam godina vedrio i oblačio u Atini.

- Rekao sam da će se poštovati dužina mandata, a to su četiri godine i svi koji su razrešeni, razrešeni su zbog isteka mandata. Sada će uslediti imenovanja novih ambasadora na upražnjena mesta i to će biti završeno do kraja ove godine - rekao je Dačić.


Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading