ZAŠTO NIKAKO NE SMEMO DA PUSTIMO VODU DOK SEDIMO NA WC ŠOLJI? Doktorka UPOZORAVA - prvo STRADA jedno, a posle se razvijaju i drugi SIMPTOMI

Autor: N.J.

Lifestyle

26.08.2023

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledeći put ćete dobro razmisliti pre nego što pustite vodu dok sedite na wc šolji.

ZAŠTO NIKAKO NE SMEMO DA PUSTIMO VODU DOK SEDIMO NA WC ŠOLJI? Doktorka UPOZORAVA - prvo STRADA jedno, a posle se razvijaju i drugi SIMPTOMI

Foto: Shutterstock, Tiktok/Mehraveh seyyed sayyah

Da li vam se nekad desilo da prvo pustite vodu na WC šolji, pa tek onda ustanete. Na prvi pogled samo navika, ne tako opasna, mogla bi da stvori određene zdravstvene probleme. Na to upozorava i doktorka Mehraveh Sejed Sajah, studentkinja medicine i influenserka, i objašnjava zbog čega nikako ne smete pustiti vodu dok sedite na WC šolji.

- Kada se pušta bez zatvaranja poklopca, male kapljice koje sadrže bakterije mogu se ispustiti u vazduh i putovati do dva metra - ističe.

Na WC šolji ima mnogo bakterija, a pogotovo nakon što ste je koristili. Opasne bakterije poput E.coli i stafilokoka mogu ostati u vazduhu i završiti na koži. Prva bakterija uzrokuje jake bolove u stomaku, kravavu stolicu, pa čak i oslabljen rad bubrega.  Simptomi obično traju do sedam dana ako nema komplikacija, ali neke infekcije mogu biti teške i opasne po život.

Foto: shutterstock

Devojka na wc šolji

Stafilokok ili stafilokok obično uzrokuje samo kožne probleme poput čireva, fleka i osipa. Ali ako dospe u krvotok, može izazvati infekcije krvotoka, upalu pluća ili infekcije kostiju i zglobova.

- Da biste to sprečili, preporučljivo je uvek zatvoriti poklopac pre ispiranja - rekla je ona u videu na Instagramu.

Takođe, pokazala je kako izgleda koža koja je inficirana nakon što je došla u dodir sa bakterijama iz WC - a, odnosno kako su "prošle" osobe koje su sedele na WC šolji i pustile vodu dok su na njoj. Osim na zadnjici, sitne, crvene bubuljice prisutne su svuda po butinama, kako sa spoljašnje, tako i sa unutrašnje strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading