ŠEIK BIN ZAJED PRAVI PRIJATELJ I VEZA SRBIJE ZA BRIKS! Naša zemlja dobila nove saveznike u moćnoj organizaciji: Predsednik UAE svaki put poručuje da naše zemlje povezuje strateško partnerstvo

Autor: T. B. - I. K.

Vesti

25.08.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom poslednjeg susreta u Beogradu, šeik Muhamed bin Zajed istakao je da dve zemlje povezuje strateško partnerstvo i prijateljstvo, što se može videti i iz mnogobrojnih ulaganja u Srbiju.

ŠEIK BIN ZAJED PRAVI PRIJATELJ I VEZA SRBIJE ZA BRIKS! Naša zemlja dobila nove saveznike u moćnoj organizaciji: Predsednik UAE svaki put poručuje da naše zemlje povezuje strateško partnerstvo

Foto: Tanjug/AP

Mohamed bin Zajed

Srbija ima odlične odnose s pet starih članica BRIKS Brazilom, Rusijom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom, ali i s novih šest država upravo primljenih na samitu u Johanesburgu u članstvo ove organizacije, od koje se u svetu mnogo očekuje.

Među njima su i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), s kojima Beograd neguje strateške odnose, a predsednik Aleksandar Vučić i lične prijateljske veze s predsednikom šeikom Muhamedom bin Zajedom.

PITANJE ZA NOVE GENERACIJE

Podsetimo, osim UAE, u BRIKS su primljeni i Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija i ove zemlje će, uz osnivače, učestvovati na sledećem samitu naredne godine u ruskom Kazanju. BRIKS ima nameru da se širi i to ne samo na još 24 države, koje su formalno izrazile želju da se učlane, a dobre odnose i stremljenja Srbije u odnosu na ovu organizaciju svakako će pomoći i prijateljstvo s UAE.

Predsednik Aleksandar Vučić bio je čest i rado viđen gost u Abu Dabiju, kao i šeik Muhamed bin Zajed u Beogradu. Prilikom poslednjeg susreta u Beogradu, u junu ove godine, šeik Muhamed bin Zajed istakao je da dve zemlje povezuje strateško partnerstvo i prijateljstvo, što se može videti i iz mnogobrojnih ulaganja u Srbiju.

Republika

Foto: printscreen/pink

Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je naglasio da su partnerstvo i prijateljstvo Srbije i UAE utemeljeni, pre svega, na međusobnom uvažavanju, a ne samo na ekonomskoj saradnji. Vučić je istog meseca predvideo da će se u svetu dogoditi dramatične promene ako se BRIKS priključe UAE, Saudijska Arabija i još neke zemlje, a to se i dogodilo.

On je tada poručio da će BRIKS biti pitanje za neke nove generacije Srba za 10 i 20 godina. 

- Dok sam ja predsednik, Srbija će biti na evropskom putu. Hoćemo li postati članica EU u tom periodu, očigledno je da ne. Zato što nas ne žele - rekao je tada Vučić i dodao da BRIKS mora prvo čvršće da se poveže i prevaziđe unutrašnje protivrečnosti da bi postao konkurentan Zapadu.

Zoran Spasić, predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, ističe za Srpski telegraf da je BRIKS još u razvoju, tako da se o njemu ne može govoriti kao o pandanu zapadnom svetu.

- Za takav sud je potrebno vreme, da se posmatra u kom pravcu će ta organizacija da se razvija. Svakako, pozitivno je to što je zemlja koja je nama prijateljska (UAE) pozvana da bude članica jer to onda ide u istom smeru u kom ide i politika Srbije, a to je da imamo dobre odnose sa svima - smatra Spasić.

DOBAR SIGNAL

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, naglasio je da je dobro da se zemlje koje nisu priznale Kosovo okupljaju i jačaju svoju organizaciju.

- To je dobar signal, naročito za nas, jer oni nisu izvršioci niti produžena ruka bilo kakve politike. Značajno je i to što su UAE, kao jedna od nama prijateljskih zemalja, pozvane da budu deo ove organizacije jer to sve vodi samo ka još bližim odnosima - naglašava Miletić za Republiku.

Egipat: Pravilno izabran strateški partner

Nova članica BRIKS je i Egipat, a predsednici Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi prošlog jula potpisali su u Beogradu deklaraciju o strateškom partnerstvu, u kojoj je izražena međusobna podršku nezavisnosti i teritorijalnoj celovitosti, što je dovelo do toga da je Egipat zamrzao, pa time u praksi i povukao priznanje Kosova.
Deklaracija obuhvata, osim političkih pitanja, i bezbednost i saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, saobraćaja, nauke, tehnologije, telekomunikacija, industrije. Informacione i komunikacione tehnologije takođe su zastupljene, kao i energija i druge oblasti.

ASEAN: Prodor u Jugoistočnu Aziju

U julu je Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti jednoglasno odobrile pristupni zahtev Srbije. Mada zvuči neverovatno da će naša zemlja verovatno u septembru postati deo organizacije ovako dalekih zemalja, za to ima mnogo razloga.
Države članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar. Osim što je reč o našim prijateljima još iz vremena kada je SFRJ predvodila Pokret nesvrstanih, prognozira se da će ASEAN 2030. biti četvrta najrazvijenija ekonomija na svetu. Pristup otvara brojne mogućnosti Srbiji u ekonomiji. Robna razmena naše zemlje i članica ASEAN prošle godine već je premašila 700 miliona evra.
Osim toga, šest od 10 članica ASEAN nije priznalo Kosovo. Na diplomatskom planu, reč je o neutralnoj organizaciji koja se zalaže za saradnju sa svima, kao i Srbija. Oni takođe osuđuju agresiju na Ukrajinu, ali ne uvode sankcije Rusiji. Pritom, pristupanje ASEAN ne ugrožava evropski put Srbije pošto od 2012. EU ima isti status s ASEAN kao i mi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Dragan

25.08.2023 21:27

TO.....NEMA PREDAJE.......TREBA VRENE DA KOLEKTIVNI ZAPAD ŠTO VIŠE OSLABI A BRIKS POSTANE NAJAČI SAVEZ....ŽIVELA SRBIJA! IDEMOOOOOOO