Srpske haubice za Brazil

Autor:

Vesti

23.08.2023

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadmetanje za brazilski posao biće snažno jer učestvuju svi vodeći proizvođači.

Srpske haubice za Brazil

Foto: yugoimport.com

Na tenderu za nabavku 36 samohodnih haubica kalibra 155 mm za oružane snage Brazila učestvovaće javno preduzeće JUGOIMPORT-SDPR sa ponudom za Noru-B52.

Proceduru vodi komisija za nabavke za brazilsku kopnenu vojsku koja je locirana u Vašingtonu (Comisión del Ejército Brasileño en Washington) zadužena za ugovore u inostranstvu.

Do 17. avgusta bio je rok za odgovor na zahtev za dostavljanje tehničkih informacija i ponuda. Nadmetanje za brazilski posao biće snažno jer učestvuju svi vodeći proizvođači - francuski Nekster sa samohotkom CAESAR, švedska podružnica britanskog BAE sa haubicom Arčer i izraelska firma Elbit sistem sa oruđem ATMOS. To su favoriti sa vrha liste, ali na tederu će učestvovati i turska firma MKE sa haubicom Javuz, kineski Norinko sa SH-15 i slovačka Konštrukta sa haubicom Eva.

Brazilci traže da novi artiljerijski sistem kalibra 155 mm ima cev dužine 52 kalibra i postiže domete od preko 40 km. Haubica mora da bude izvedena na šasiji češkog kamiona Tatra 815 jer je on izabran i za brazilske višecevne lansere raketa i ostale potrebevojske za teškim vozilima.

Ranije su Brazilci koristili terenska vozila nemačkog porekla. Nemci su drastično suzili listu zemalja koje su prihvatljive za izvoz njihovog naoružanja i robe dvostruke namene i Brazilci neće dobiti nemačka vozila.

Svi izrađeni primerci haubice Nora-B52 bili su na vozilima ruskog porekla porodice KAMAZ. Jedan primerak usavršenog oruđa Nora-B52 M-21 izrađen je 2021. godine na nemačkom vozilu MAN za potrebe američke vojske za proučavanje savremenih artilkjerijskih sistema155 mm.

Na poligonu Juma Amerikanci su gađali iz Nore-B52 i haubica Arčer, ATMOS 2000 i CAESAR. Oni nisu nameravali da uvedu strano oruđe u naoružanje, ali četiri testirane haubice dobile su dobar marketing jer što je zanimljivo Amerikancima valjda je dobro i za sve ostale.

Nadmetanje za brazilski posao biće snažno jer učestvuju svi vodeći proizvođači - francuski Nekster sa samohotkom CAESAR, švedska podružnica britanskog BAE sa haubicom Arčer i izraelska firma Elbit sistem sa oruđem ATMOS.

To su favoriti sa vrha liste, ali na tenderu će učestvovati i turska firma MKE sa haubicom Javuz, kineski Norinko sa SH-15 i slovačka Konštrukta sa haubicom Eva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading