KRIK OSUĐEN PO KOLUVIJINOJ TUŽBI! Viši sud u Beogradu doneo presudu!

Autor:

Vesti

17.08.2023

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predrag Koluvija, optužen za vođenje kriminalne grupe koja je navodno proizvela više od tona marihuane, podneo je tužbe protiv KRIK-a tvrdeći da su njegovi tekstovi sa suđenja izazvali duševne bolove i narušili njegov ugled.

KRIK OSUĐEN PO KOLUVIJINOJ TUŽBI! Viši sud u Beogradu doneo presudu!

Foto: A. Popović

Bojana Čogurić, sudija Višeg suda u Beogradu, je donela prvostepenu presudu kojom je osudila istraživački novinarski portal KRIK zbog objavljivanja vesti pod nazivom "Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2" u vezi suđenja Predragu Koluviji. Presuda tvrdi da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti u toj vesti. KRIK je uložio žalbu na presudu i očekuje da će apelacija preinačiti ili ukiniti ovu odluku.

Predrag Koluvija, optužen za vođenje kriminalne grupe koja je navodno proizvela više od tona marihuane, podneo je tužbe protiv KRIK-a tvrdeći da su njegovi tekstovi sa suđenja izazvali duševne bolove i narušili njegov ugled. Koluvija je smatrao da ga nazivanje "optuženim narko-bosom" krši pretpostavku nevinosti.

Koluvija je naveo da je zbog KRIK-ovih tekstova bio izložen neprijatnostima u društvu, čak i od strane komšija koje ga izbegavaju i kolega u banci koji odbijaju kontaktirati ga. U sudnici je bio sa svojim advokatom Vladimirom Đukanovićem, koji je istaknuti član Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe.

Urednik KRIK-a, Stevan Dojčinović, je na suđenju objasnio da novinari koriste razumljive jezičke formulacije kako bi čitaocima preneli značenje, a ne dugačke pravne termine. Dojčinović je istakao da je KRIK koristio termin koji se koristi i u svetskim medijima poput "Vašington posta", "Gardijana" i "Rojtersa" za optužene u sličnim slučajevima organizovanog kriminala.

 

 

Dojčinović je naglasio da je nejasno zašto KRIK biva tužen dok su drugi mediji, kao i zvaničnici države, koristili znatno ozbiljnije nazive za Koluviju, ali nisu podneli tužbe.

- U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je - optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga - objasnio je Dojčinović. 

Ovo je treća presuda kojom je KRIK osuđen zbog svojih tekstova. Prethodno je osuđen po tužbi ministra policije Bratislava Gašića. 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading