PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO IZ REPUBLIKE SRPSKE: Za Srbiju sankcije SAD NE POSTOJE, sve osobe pod sankcijama su dobrodošle (VIDEO)

Autor:

Vesti

04.08.2023

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije sa Miloradom Dodikom obeležava Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom akcije "Oluja"

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO IZ REPUBLIKE SRPSKE: Za Srbiju sankcije SAD NE POSTOJE, sve osobe pod sankcijama su dobrodošle (VIDEO)

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Prijedoru gde prisustvovuje obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe tokom akcije "Oluja".

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom položio vence na krst na Petrovačkoj cesti, on je svečano dočekan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske odakle se obratio medijima.

Obraćanje Milorada Dodika

- Republika Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju koja nije usmerena ni protiv koga. Razgovarali smo o preduzetim sankcijama. Ta ista sila pokušava da izvrgne Dejtonski sporazum, da Republiku Srpsku dovode uvek u neku negativnu stranu. Pre sat vremena smo bili na Petrovačkoj cesti. Niko za zločin nije odgovarao. Da nije bilo Srbije, taj zločin bi bio zaboravljen. Sa srpske strane nema nigde da neko onemogućava bilo kakvo obeležavanje. RS ima svoju zakonodavnu i izvršnu vlast.

- Juče smo bili u vrtiću u Srbcu. U svakoj opštini u RS i 4 u Federaciji mi ćemo završiti paket i obnoviti program. Veoma je važno potpisivanje memoranduma danas, kako bi se prikazao obim stradanja. Želim da kažem da RS podržava Otvoreni Balkan. Međutim, vidimo da sve što dolazi iz Srbije ima patološki odnos. Moram da izrazim zadovoljstvo današnjim i jučerašnjim radom. Zahvalnost predsedniku Srbije što je mobilisao pažnju prema Srpskoj. Nama odnos u psihološkom moralnom smislu ima veliki značaj. Vučić je kreirao nešto od velikog značaja, da obeležimo stradanja našeg naroda. - rekao je Dodik.

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Pre svega, u ime cele naše delegacije koja je stigla iz Srbije, želim da se zahvalim rukovodstvu RS na izuzetnom i srdačnom dočeku, znam koliko ste truda i energije uložili. Na mnogo mesta smo na poseban način dočekali, ali nikada nismo kao ovde. Za sve poštovanje i možda i nešto i više od toga. Mi moramo da naglasimo da će Republika Srbija poštovati sve obaveze iz Dejtonskog sporazuma - kaže Vučić.

- Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN i ne bira da li joj odgovara ili ne odgovora, poštuje principe međunarodnog prava. U skladu sa tim, RS poštovala je i poštovaće teritorijalni integritet BiH - dodao je predsednik Vučić. 

Foto: Tanjug

 

 

- Kada vam najmoćnija zemlja sveta uvede sankcije najpre protiv dela Srba sa Kosova i Metohije želeći da kažu kako su krivi, a nijednog sekunda ne kažnjavaju Svećju a trebalo bi. U međuvremenu su bile sankcije prema predsedniku Dodiku, a to su za naš narod loše vesti za koje moramo da nađemo pragmatična i racionalna rešenja. Ne možemo da kažemo da je to dečja igra. Dovoljno je jasno da vidite protiv koga su podignute sankcije da Zvaničan stav je sledeći: Politika sankcija uvek proizvodi pogrešne efekte, sankcije rukovodstvu Republike Srpske smatramo neprimerenim i u skladu sa tim odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da nisu sankcionisane. To je za nas teška odluka ali pravična. Sve osobe koje su pod sankcijama su u Srbiju dobrodošle - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

 

 

Odgovori na pitanja

O optužbama iz Sarajeva da "kreira srpski svet", Vučić kaže:

- Danas smo posetili Petrovačku cestu, užasno mesto. Rekao sam samo da nećemo okretati glavu našem narodu, a danas se pojavili naslovi "Vučić preti". Koliko puta ste čuli eno ga Vučić sa puškom iznad Sarajeva. Lažu sve vreme. Što više lažu, to se bolje osećaju. Nastaviće da lažu, tako im lakše. Meni morate da predstavite kao monstruma, kako bi rekli kako se kreira politika velike Srbije. Juče su rekli Nemci Vučić sanja veliko srpsko carstvo. Zašto je to potrebno? Da bi se vodila kampanja besmisla i laži.

- Suština je ne daj Srbiji da bude jaka. Oni nemaju ništa racionalno, RS i Srbija će ostati u tome da odbrane Dejtonsku poziciju - dodao je Dodik.

- Mi sasvim normalno želimo sradnju sa ljudima iz Sarajeva. Uvek smo spremni za svaki razgovor, samo ako neko hoće da razgovara. Da glumatam ko će kome jače da stisne ruku, popreko pogleda...sit sam toga - kazao je Vučić.

- Skup koji smo zakazali večeras neće biti odložen bez obzira na vreme - naveo je Dodik.

Oni su ranije položili vence na krst na Petrovačkoj cesti, na kojoj su hrvatski piloti 1995. godine bombardovali izbegličku kolonu i ubili 10 ljudi, među kojima četvoro dece.

Događaju je prisustvovao i episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom.

Celu ceremoniju polaganja venca i obraćanja dva predsednika pročitajte OVDE.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (34)

Loading
NadjaMil

04.08.2023 14:21

Neposivo mi je drago što nas vidim ujedinjene i što se držimo kao braća sa Srbima u Republici Srpskoj Srbija što i jesmo, a sve zahvaljujući Vučiću Tako i treba, da se dele informacije sa narodom.

Jovana

04.08.2023 18:21

Srbija nikada neće primenjivati sankcije koje su SAD uvele rukovodstvu RS.

Ljilja

04.08.2023 18:27

Naravno da ćemo zanemariti sankcije koje je SAD uveo političarima iz BiH!! Ni oni sami ne znaju pravi razlog što su to uradili a tek mi nemamo razloga da se vodimo njihovom politikom!

Anja

04.08.2023 18:45

Neki bi ih pustili niz vodu, igrali po taktu onih koje uvode sankcije, ali Vučić je kategoričan i oni koji su sankcionisani neće biti diskriminasani od strane Srbije.