DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Pobegli na TRAKTORIMA, a postali ŠAMPIONI! Srpski sportisti JAČI od svega!

Autor:

Sport

04.08.2023

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se obeležava godišnjica užasa.

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Pobegli na TRAKTORIMA, a postali ŠAMPIONI! Srpski sportisti JAČI od svega!

Foto: Starsport, Tanjug/AP, Profimedia

Pre tačno 28 godina desilo se nešto što ni jednom narodu ne sme da se desi, nikada i ni pod kojim okolnstima. Tog četvrtog avgusta 1995. godine počela je zločinačka akcija etničkog čišćenja Srba sa prostora Banije, Korduna, Like, severne Dalmacije i Republike Srpske Krajine pod nazivom "Oluja". Hrvatska vojska i policija ubila je 1869 Srba, a od toga su 1220 bili civili. Stradala je 551 žena. Proterano je iz svojih domova 220 000 ljudi, samo zato što su Srbi.

Oni "srećniji" koji nisu poginuli moraju da žive sa tim da ih je neko sklonio sa svog ognjišta, i naterao ih da bez ičega, na traktoru krenu u potragu za novim domom.

Jedna od preživelih je i Natalija Jokić, supruga NBA šampiona Nikole Jokića. Naslovna strana od 7. avgusta 1995. godine pokazuje kako je ona sa majkom Danicom bila prinuđena da beži iz Krajine.

Tada sedmomesečna beba bila je žrtva akcije "Oluja", a 6. avgusta porodica Maćešić bila je prinuđena na beg iz Hrvatske.

 

 

Prema rečima Natalijine majke, oni su najpre pobegli iz Karlovca u Slunj, a potom su bili prinuđeni da se isele iz Hrvatske. 

Ostalo je istorija. Natalija je danas u skladnom braku sa jednim od najboljih košarkaša planete.

Mnogi danas priznati sportisti preživeli su istu sudbinu.

Ognjen Dobrić košarkaš Virtusa je jedan od njih. Rođen u Kninu, sa porodicom je živeo u Šibeniku. Bio je beba kada je morao da beži i na sreću se ne seća tog perioda, ali je svestan tragedije.

Miloš Degenek fudbaler Crvene zvezde prisetio se sudbine svoje porodice.

Republika

Foto: Starsport

Miloš Degenek

 

Znam iz priča roditelja, babe i dede da smo devet dana išli traktorom. Tada smo imali samo hleb i mleko. Otac nikada posle "Oluje" nije otišao u Dalmaciju. Mene su dvojica deda odvela u Orlić kad sam imao deset godina. Kad sam otvorio vrata rodne kuće, počeo sam da plačem iako sam bio beba kad su me odneli odatle. Valjda se to oseti, sve ono što su mi roditelji pričali, kako smo otišli, sve ono što sam video na snimcima, sve je probudilo emocije u meni. Znam da su neke priče krajiških Srba mnogo teže i bolnije od mojih jer ima ljudi koji su izgubili svoje najmilije - rekao je svojevremeno Degenek.

Dao je i snažnu poruku Miloš.

- "Oluja" nikad ne sme da se zaboravi! Nikad! Treba da se sećamo, da je obeležavamo. Mi Srbi nikad ne smemo da odgajamo našu decu da mrze neki drugi narod. Mi to i ne radimo. Igram za Australiju, a za njenu reprezentaciju igraju katolici, muslimani, pravoslavci. Sjajno se slažem sa svima - zaključio je emotivni Degenek.

Sava Lešić, Predrag Šuput, Milan Borjan, Aleks Marić, Marta Drpa samo su neki od istaknutih sportista koji su preživeli.

Srbi nisu naučeni da mrze kao što kaže Miloš Degenek, ali moramo da zapamtimo, da se setimo stradalih i da nikada ne dozvolimo da se ponovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Стеван Млинаревић

05.08.2023 02:16

Погрешно је говорити да је наш народ побегао! Наш народ је протеран са својих огњишта од стране војне силе најмоћније