MALI ODGOVORIO ĐILASU: Poslednji put kad ste Vi i Nikezić računali zajedno, na račune vam je LEGLO 619 miliona evra

Autor:

Vesti

03.08.2023

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, visoke devizne rezerve nam obezbeđuju dodatnu sigurnost u uslovima nestabilnih geopolitickih odnosa i spoljnih šokova.

MALI ODGOVORIO ĐILASU:  Poslednji put kad ste Vi i Nikezić računali zajedno, na račune vam je LEGLO 619 miliona evra

Foto: Tanjug/Tara Radovanvoić, Strahinja Aćimović

Kaže Dragan Đilas sve sam napisao osim jednog. Da je jedno... Nisam napisao ni da je Beograd, osim što je grcao u dugovima dok ste Vi upravljali njime, bio grad bez kreditnog rejtinga, nisam napisao da Beograd nije mogao ni da sanja da organizuje velike svetske izložbe kao što je Expo 2027 gde smo u jakoj konkurenciji izabrani da dovedemo ceo svet u našu prestonicu, nisam napisao ni da ste roditeljima toliko godina nezakonito skuplje naplaćivali vrtiće zbog čega su Vas tužili, a Beograd im je nakon Vašeg mandata isplatio skoro četiri milijarde dinara. Verujem da ste jedini gradonačelnik u istoriji koga su tužili njegovi građani, roditelji.

Nisam napisao ni da su škole koje ste gradili morale da se rekonstruišu nakon godinu dana od otvaranja, da ste otvorili vrtić Oblačak na Zvezdari bez kanalizacije, da plate zaposlenih nisu rasle, a da su komunalna preduzeća propadala dok su Vaše privatne firme cvetale. Mnogo toga nisam napisao.

Ali, drago mi je da bar pažljivo čitate moje odgovore, kad već tu dužnu pažnju niste posvetili upravljanju glavnim gradom Srbije koji je nakon završetka Vašeg mandata procvetao. Osim toga, kad ste poslednji put Nikezić i Vi nešto računali zajedno, na Vaše račune je bogami leglo 619 miliona evra.

Lepo je i što priznajete bar deo krivice za to što su Beograd i Srbija izgubili godine dok ste bili na vlasti, iz koje ste prosperirali samo Vi u tadašnjim foteljama, dok su građani čekali na razvoj, na ekonomski rast, na nova radna mesta, nove puteve, bolnice, škole i vrtiće.

Oni su to konačno dočekali, i ne zavaravajte se slabim sećanjem, jer nezaposlenost i siromaštvo Vam teško mogu oprostiti.

Kad se već interesujete sada za BDP, pojasniću Vam i to. Nivo nominalnog BDP u 2022. godini je povećan sa 53,3 milijardi evra na 60,4 milijardi evra, uz ostvaren realni rast BDP od 2,3 odsto i deflator BDP koji je iznosio 10,6 odsto. To su zvanični podaci koje su objavili Evrostat i Zavod za statistiku. Prema našim procenama, realni rast BDP u 2023. godini će biti 2,5 odsto, uz deflator BDP od 11,5 odsto, što rezultira nominalnim rastom BDP od 14,3 odsto odnosno u evrima 69 milijardi evra.

To se piše kao vaših 619, samo bez jedinice u sredini.

Takva procena nominalnog BDP je usaglašena i sa stručnjacima iz MMF. Reč je o istoj metodologiji po kojoj se radilo i pre 2012. godine, kada ste vi imali negativne realne stope rasta, ili jedva iznad nule. A nama BDP raste čak i u vreme višegodišnje svetske krize.

Kurs dinara prema evru je i u 2023. godiini, kao i u prethodnih šest godina stabilan, čime je obezbedjena potpuna predvidivost poslovnog i privrednog ambijenta. Kurs je ostao na istom nivou uprkos jakim aprecijacijskim pritiscima koji su uticali na značajan rast deviznih rezervi, koje su na istorijski najvišem nivou. Dakle, da NBS nije intervenisala kupovinom evra na međunarodnom deviznom tržištu, došlo bi do jačanja dinara i nominalna vrednost BDP bi bila još veća.

Danas, visoke devizne rezerve nam obezbeđuju dodatnu sigurnost u uslovima nestabilnih geopolitickih odnosa i spoljnih šokova. Stabilnost i sigurnost je sve što su i od Vas građani očekivali pre 2012. Nisu je dobili i na kraju se upravo na to svodi ova kratka lekcija metodologije obračuna BDP i agregata koji čine vrednosni nivo BDP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (16)

Loading
Deki

03.08.2023 22:04

Tako je Sinisa! Svaka cast na ovakvom odgovoru za ovog lazova i prevaranta!

Ljilja

03.08.2023 22:15

Siniša Mali je na jasan način odgovorio Djikiju.

Mila

03.08.2023 22:18

Svi dobro znamo da je Djilas najobicniji lopov

Keti

03.08.2023 22:33

Svima nam je poznato koliko su Djilas i njegova kompanija ojadili ovu državu i građane i napunili svoje džepove milionima