ZLOSTAVLJANJE PSA MOGLO BI LIDERA SSP DA KOŠTA POLITIČKE KARIJERE! Na osnovu svedočenja u Srpskom telegrafu tužilaštvo dužno da GONI Đilasa

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo, tužilac mora da reaguje, kaže advokat Boško Žurić.

ZLOSTAVLJANJE PSA MOGLO BI LIDERA SSP DA KOŠTA POLITIČKE KARIJERE! Na osnovu svedočenja u Srpskom telegrafu tužilaštvo dužno da GONI Đilasa

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ, Instagram/Printscreen

Da je pravde, lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas odgovarao bi zbog zlostavljanja svog psa, kažu pravni eksperti za naš portal.

Naime, samo svedočenje samostalnog poslanika Dejana Bulatovića za Srpski telegraf o ovom incidentu dovoljno je da tužilaštvo pokrene istragu o ovom događaju.

Đilasa su i ranije pratila svedočenja da je izazivao nasilne incidente, a prema Bulatovićevim rečima, brutalno je 2021. pesnicama po glavi pretukao psa kog je prethodno udomio, pokazujući se dobrim čovekom, i to naočigled jedne od njegovih ćerki koja je doživela traumu. Podsetimo, Bulatović je rekao da je Đilas pobesneo kada je pas zgrabio ćurana u voćnjaku.

Foto: Instagram

Zlostavljanje psa Dragana Đilasa

DOVOLJNA I IZJAVA

Bulatović je rekao za naš list da postoji i video-zapis koji sve to dokazuje. Međutim, prema rečima pravnika, i sama Bulatovićeva izjava dovoljan je osnov da tužilaštvo reaguje. Kako objašnjava advokat Boško Žurić, nije važno kako je tužilac došao do saznanja o događaju, da li iz medija ili na bilo koji drugi način.

- Kada je reč o bilo kom krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti, javni tužilac je dužan da preduzme krivično gonjenje kada god postoji osnov sumnje u izvršenje tog krivičnog dela. Sam način saznanja tužilaštva za postojanje osnova sumnje u izvršenje tog krivičnog dela nije od važnosti za odlučivanje da li će se preduzeti krivično gonjenje ili ne - ističe Žurić.

Svaki čovek koji zlostavlja životinju mora za to da odgovara, a naročito bi to morao neko ko pretenduje na vlast. Problem je što neko ko je krivično odgovarao ne može da obavlja javnu funkciju, a i birači ne vole one koji zlostavljaju životinje, što je možda i razlog Đilasovog upornog izbegavanja da odgovori na naša pitanja o incidentu. Naime, na prvu poruku nam nije ni odgovorio, a u drugoj je, umesto komentara na konkretan događaj, poručio da već 10 godina pišemo brutalne laži o njemu.

ŽULJA GA SNIMAK

Razlog je više nego jasan. Bulatović je još prvog dana rekao da je njegovo imanje, na kom se desio incident, opasano kamerama i najavio da će objaviti snimak ukoliko Đilas kaže da laže. Ali ćutanje ga ne može spasti.

Podsetimo, prema važećem Krivičnom zakoniku (a u pripremi je izmena člana koji uređuje ovo delo s pooštrenim kaznama jer je ono uzelo maha), kazne za maltretiranje životinja su do dve godine zatvora ili novčana kazna do 100.000 dinara. Iz tužilaštva nam nisu odgovorili ovim povodom.

2 godine zatvora je najteža zaprećena kazna

Činjenice:

Svi incidenti vođe SSP

1. Pretio direktoru Srpskog telegrafa Saši Milovanoviću pred ćerkom
2. Napao ženu, pretukao tasta
3. Psovao policajca, pretio mu otkazom

Golub i mače šarmiranje za birača

Đilas često koristi životinje, a posebno napuštene, u svrhu svoje promocije. Tako neretko obilazi azile, posebno pred izbore, a osim psa, svojevremeno je u svom kabinetu udomio goluba i mače. On je čak kao novoizabrani gradonačelnik zabranio ubijanje pasa bez vlasnika. Upravo zbog ovoga, ali i saznanja da je zlostavljao udomljenog psa pozvali smo nekoliko udruženja za zaštitu životinja, ali su svi poručili da će se oglasiti tek pošto vide snimak.

Mita Romnija razapeli zbog ljubimca

Koliko je u demokratskom svetu briga o životinjama važna, ona može da bude i razlog za propast. To pokazuje i primer Mita Romnija, koji je dva puta bio kandidat za predsednika SAD (2008. i 2012) Naime, Romnija je američka javnost razapela kada je u intervjuu rekao da svog irskog setera Šejmusa vozi na krovu automobila na kom je postavio nosač opremljen vetrobranom. Prema tamošnjem zakonu, to se smatra zlostavljanjem.

Prilikom jednog porodičnog putovanja Šejmus je na krovu proveo čak 12 sati i tom prilikom se razboleo. Romnijevo priznanje postalo je predmet negativne medijske pažnje i političkih napada. Reagovali su PETA i druga udruženja za zaštitu životinja koja su organizovala proteste s transparentima "Psi protiv Romnija", "Ja se vozim unutra" i slično. Negativan publicitet koji je dobio zbog ovoga jednim delom ga je koštao i glasova na izborima.

Đilas opet ćuti

Draganu Đilasu poslali smo poruku u kojoj smo ga ponovo zamolili da prokomentariše tvrdnje Dejana Bulatovića, kao i mogućnost da bude procesuiran u ovom slučaju. Lider SSP opet nam nije odgovorio do zaključenja broja.

Šolakovi mediji prave se gluvi i slepi

Iako su Dragan Đilas i slučaj prebijanja psa dva dana na naslovnoj strani Srpskog telegrafa, Nova S, ni N1, niti Danas, sve mediji tajkuna Dragana Šolaka, nisu objavili ni reč o ovom incidentu. To bi bilo očekivano da se ovi mediji ne izdaju za profesionalne i nezavisne. Ovako, samo su potvrdili da predstavljaju upravo ono što prebacuju takozvanim režimskim medijima, ali i svoje licemerje jer je za pretpostaviti s apsolutnom izvesnošću da bi se i te kako bavili ovom temom da je u centru skandala predsednik Srbije Aleksandar Vučić ili neko iz njegovog okruženja.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da nije iznenađen.

- Oni svesno skrivaju tu stranu njegove ličnosti, a to je nedostatak kontrole. Kako se ophodimo prema životinjama, tako ćemo sutra prema ljudima. Ako već ne može da se kontroliše, trebalo bi da zna da se zlostavljanje životinja sankcioniše. Upravo je u njegovo vreme doneta prva presuda za ubistvo psa. Slučaj nije preporuka za njega kao aspiranta na visoke funkcije, mada je on, nažalost, bio i na takvoj. Ovim se samo udaljava od svojih snova - kaže Stanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (26)

Loading
Andrea

02.08.2023 20:08

Đilas je nasilnik i dostavljač i zbog toga mora da odgovara

Anisa

02.08.2023 20:10

Gde su sad tajkunski mediji da naprave interviju sa zaštitnicima životinja

Anisa

02.08.2023 20:11

Čovek je nasilnik i siledžija tako da me ova vest uopšte nije iznenadila

Anisa

02.08.2023 20:12

Nasilan prema životinjama nasilan i prema ljudima to je pravo lice Dragana Đilasa