PENDAROVSKI O PROSLAVI ILINDANA U SRBIJI: Nadam se da će opstati tradicija obeležavanja važnog praznika u Prohoru Pčinjskom

Autor:

Vesti

02.08.2023

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je naglasio da je Ilinden od najvećeg značaja za Severnu Makedoniju i njen narod.

PENDAROVSKI O PROSLAVI ILINDANA U SRBIJI: Nadam se da će opstati tradicija obeležavanja važnog praznika u Prohoru Pčinjskom

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je danas, prilikom posete Manastiru Prohor Pčinjski, da se nada da će opstati dobra tradicija proslave Ilindena, najvećeg državnog praznika te zemlje, "na mestu gde je makedonska republika formirana".

On je naveo da se nada da će se sledeće godine na istom mestu ponovo proslaviti Ilinden, kako bi se odala pošta najvećim nacionalnim velikanima Severne Makedonije.

Pendarovski je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegovom ličnom zalaganju da Severna Makedonija svoj najveći državni praznik slavi na mestu na kojem je formirana, kao i na tome što on lično ove godine predvodi srpsku delegaciju.

- Prva makedonska republika je formirana u ovom manastiru koji se sada nalazi na teritoriji Srbije. Kada je formirana, to je bila jedna državna zajednica - rekao je Pendarovski na zajedničkoj konferenciji za medije sa Vučićem.

On je dodao da, i pored toga što se manastir nalazi u drugoj državi, to ne znači da Makedonci ne treba da dolaze u Prohor Pčinjski i da odaju poštu onima koji su osnovali makedonsku republiku.

Naglasio je da je Ilinden od najvećeg značaja za Severnu Makedoniju i njen narod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading