ŠTA ZNAČI KADA DANAS, NA SVETOG ILIJU PADA KIŠA? Ovo verovanje ne bi trebalo tek tako odbaciti

Autor: N.J.

Lifestyle

02.08.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Ilija Gromovnik kako ga zovu u narodu pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju.

ŠTA ZNAČI KADA DANAS, NA SVETOG ILIJU PADA KIŠA? Ovo verovanje ne bi trebalo tek tako odbaciti

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine.

Sveti Ilija je bio rodom iz Aronoba iz grada Tesvita. Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

Ime mu potiče od Peruna, staroslovenskog boga gromova, koji je imao najveći utićaj u verovanju srpskog naroda, pa su njegove osobine preneli na Svetog Iliju, kojeg u narodu nazivaju još i Gromovnik.

Prema narodnom verovanju Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja iz čijih nozdrava izbija plamen, a kretanje kočija po nebu i oblacima stvara grmljavinu. Na dan kad se slavi Sveti Ilija u dosta gradova i sela organizuju se vašari, a on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima.

Foto: youtube.com/printscreen

Sveti Ilija

Šta znači kada pada kiša na današnji dan?

Za Svetog Iliju veruje se da je svetac koji ne menja tek tako svoju odluku već će bez problema kazniti svakog grešnika, odnosno da gromovima "prži i pali" svakoga. Veruje se da je on taj koji odlučuje gde će i kada padati kiša, kada će biti oluje, grmljavine i munja.

Smatra se takođe da on tako gađa đavole, jer narod tvrdi da svako mesto gde je pogodio munjom je mesto gde je zapravo đavo. Njegova sestra inače je Ognjena Marija, koju on pita kada je njegov praznik, a ona slaže da je prošao kako ne bi naneo veliku štetu.

Kada zagrmi na današnji dan narod kaže: "Prisetio se Ilija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading