AMERIČKI LIST OBJAVIO OŠTAR ČLANAK PROTIV KURTIJA: Tenzije na severu dovele do zastrašujućeg gušenja slobode izražavanja

Autor:

Vesti

17.07.2023

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Čuveni američki list The Brunswick News objavio je članak o nedavnim dešavanjima na tzv. Kosovu i o tome kako je to dovelo do "zastrašujućeg gušenja" slobode izražavanja.

AMERIČKI LIST OBJAVIO OŠTAR ČLANAK PROTIV KURTIJA: Tenzije na severu dovele do zastrašujućeg gušenja slobode izražavanja

Foto: Tanjug/AP

Vređanje novinara na tzv. Kosovu je već postala nova normalnost. To je tek prošle nedelje podsticao čak i ministar unutrašnjih poslova g. Dželjaj Svečlja, koji je označio dvojicu kosovskih novinara dok je govorio o "srpskom hibridnom ratu".

Dagan Flanakin je takođe pisao o gušenju slobode izražavanja na tzv. Kosovu za ovaj američki list.

Njegov članak je naslovljen: "Komentar: Tenzije na (tzv.) Kosovu između Albanaca i Srba dovele su do zastrašujućeg gušenja slobode govora" .

U njemu se pominje kako su akcije premijera Aljbina Kurtija osudili američki državni sekretar Antoni Blinken i francuski predsednik Emanuel Makron. Flanakin čak piše o dolasku američkog predsednika Bila Klintona u nadi da će uticati na smirivanje situacije.

- Njihove zajedničke brige i otpor etničkih Srba do sada nisu promenili mišljenje premijera. Naprotiv, Kurti je koristio državne agencije da pokuša da napadne medije koji su izveštavali o krizi - navodi se u članku između redova.

Foto: TANJUG/AP

Aljbin Kurti

U članku se takođe pominje suspenzija poslovnog sertifikata za Klan Kosova. Pominje se kako kompanija koja je vlasnik ove televizije ima saradnju sa velikim kompanijama kao što su Soni, Paramount i NBC Universal.

- Akcija ove vlade je mrlja na tvrdnji (tzv.) Kosova da je demokratska država - nastavlja ovaj članak koji je pripremio Dagan Flanakin.

- Lako je Albancima, koji su sada u većini (na KiM), da pokušaju da iskoriste trenutak da iznesu svoju tačku. Ali prava stvar koja treba da se uradi jeste da se zaustavi ova glupost - dodao je Bil Klinton.

- Ta "glupost" svakako uključuje i neprijateljske akcije preduzete protiv najpopularnije kablovske mreže u državi - piše dalje.

Podsećamo da su postupci Vlade prema Klanu Kosova naišli na kritike međunarodnih udruženja za zaštitu novinara i slobodnih medija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading