SAHRANJEN MILAN MILUTINOVIĆ, BIVŠI PREDSEDNIK SRBIJE I VISOKI FUNKCIONER SPS! U grob odneo Slobine tajne! ZAVET NIKAD NIJE PREKRŠIO!

Autor:

Vesti

08.07.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedok najburnijih događaja iz devedesetih godina do kraja života ostao veran obećanju koje je dao Miloševiću.

SAHRANJEN MILAN MILUTINOVIĆ, BIVŠI PREDSEDNIK SRBIJE I VISOKI FUNKCIONER SPS! U grob odneo Slobine tajne! ZAVET NIKAD NIJE PREKRŠIO!

Foto: printscreen, www.profimedia.rs

Milan Milutinović, bivši predsednik Srbije, ministar spoljnih poslova SRJ i potpredsednik SPS, poslednje dve decenije života proveo je u potpunoj ilegali. Time je, kako kažu njegovi prijatelji, ispoštovao zakletvu datu partijskom šefu Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku Srbije i SRJ.

On je sahranjen juče, uz najviše počasti (vidi okvir).

HRONIČAR

- Milutinović je bio jedan od saradnika iz neposrednog okruženja Miloševića. Tokom burnih devedesetih bio je akter ili svedok nekih od najznačajnijih događaja u savremenoj istoriji Srbije i Balkana. Učestvovao je u pripremi Dejtona, a bio je svedok propasti pregovora u Rambujeu. U jednom od njihovih poslednjih razgovora Miloševiću se zavetovao na ćutanje, zakleo da će neke stvari odneti u grob. I zaista, uprkos brojnim izazovima, odolevao je. Nijednu tajnu, a bio je hroničar mnogih prelomnih trenutaka u Miloševićevom režimu, nije odao - priča jedan od partijskih prijatelja Milutinovića.

Milutinović je bio i ambasador Jugoslavije u Grčkoj, sekretar za prosvetu i nauku Srbije, ali je, uz sve te funkcije, ispratio i unutarpartijske trzavice.

Slike sa sahrane pogledajte u galeriji:

 

- On se s Miloševićem razišao neposredno nakon Petog oktobra. Opisivan je kao "predsednik koji nije donosio odluke", "tih i sistematičan intelektualac", "karijerni diplomata", a zapravo se zbog njegovog ćutanja, nenametljivosti u javnosti sticao pogrešan utisak o manjku važnosti, njegove upućenosti u krucijalne događaje u državi. Takav imidž je sam negovao, između ostalog, i da bi ispoštovao dogovor sa Slobom - dodaje naš sagovornik.

Retko davao intervjue i izjave

Poslednje godine života provodio je gotovo u tišini. Retko je bio viđan u javnosti, a jedno od poslednjih njegovih pojavljivanja bilo je na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zabeleženo je da je 2017. bio na sahrani bivšeg grčkog premijera Konstantina Micotakisa, s kojim je bio porodični prijatelj.

Prisustvovao je i obeležavanjima praznika Dana državnosti, ali intervjue i izjave retko je davao, baš onako kako je činio i dok je bio predsednik države.

Tako se, recimo, tek godinama kasnije, i to iz serije BBC "Smrt Jugoslavije", saznalo da se s Madlen Olbrajt sreo četiri puta da bi joj, u dogovoru s Miloševićem, ponudio da NATO dođe u Srbiju pod komercijalnim uslovima. Bio je to jedan od njegovih pokušaja da nađu način da se izbegne bombardovanje. Bezuspešan doduše, ali govori o Milutinovićevoj konspirativi.

ČIST IZ HAGA

Milutinović, koji je na mestu predsednika Srbije bio od 1997. do 2002, do smrti se potpuno povukao iz javnog života. Bio je penzioner i u politici, u koju se po dolasku iz Haga nije vratio. Naime, Hagu, gde je bio optužen za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999, predao se januara 2003. i u Sheveningen je otišao redovnim letom. Šest godina kasnije, Haški tribunal ga je oslobodio optužbi.

Suze u Aleji velikana: Bio je hrišćanin koji se nije svetio

Milan Milutinović sahranjen je juče uz vojne počasti u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Na večni počinak ispratili su ga poštovaoci, rodbina, prijatelji, među kojima su bili i Dragan Hadži Antić, nekadašnji prvi čovek Politike, kao i advokat Miljko Živojinović, sin glumca Velimira Bate Živojinovića, ali i funkcioneri SPS Nikola Nikodijević, Zoran Anđelković...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je venac od cveća u bojama srpske zastave, uz poruku: "Bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću. Predsednik republike Aleksandar Vučić". U njegovo ime venac je predao predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Izraze saučešća primao je sin jedinac Veljko Milutinović:

- Ispraćate kolegu, prijatelja, državnika koga ste znali sa televizije. Ja ispraćam svog dragog oca. Ostao sam bez oslonca, čoveka čija je širina bila bez presedana. Strog, ali pravičan. Nije lako ispoljavao emocije, ali smo moja majka i ja bili sigurni u njegovu ljubav. Još tri života da živim, ne bih mogao da otplatim dug prema njemu. Nije bio zlopamtilo, nije voleo da se sveti. Bio je pravi hrišćanin, verovao u prolaznost svega, pa i života. Verujem da se preselio na bolje mesto, u carstvo nebesko. Hvala mu i slava.

Prethodno je opelo u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju služio vladika remezijanski Stefan (Šarić).

Tvrdio je da uživa u slobodi i miru i da se takvom povučenom životu posvetio nakon prestanka mandata predsednika Srbije i nakon što se iz Haga vratio potpuno oslobođen svih optužbi. Posebno se osamio nakon smrti supruge Olge.

- Nema me u javnosti. Ja sam svoje odradio. Nikoga nisam opanjkao ni protiv koga nisam svedočio. Kada su me oslobodili svih krivica, osetio sam da sam ponovo rođen, ali ne zbog sebe, već zbog porodice. Ja se lično nisam uzbuđivao jer nisu ništa mogli da mi prišiju iako su se trudili. Onda su digli ruke - kazao je svojevremeno Milutinović.

Biografija

- 1987. preuzeo mesto u saveznom sekretarijatu inostranih poslova, kao pomoćnik načelnika Uprave za štampu


- stigao u Grčku 1989, kao novi ambasador SFRJ, gde je ostao sve do 1995, iako je jedna Jugoslavija u međuvremenu prestala da postoji, a stvorena druga, koju su činile Srbija i Crna Gora

- avgusta 1995. postao ministar spoljnih poslova SRJ u kabinetu Radoja Kontića

- od 1995, kao šef diplomatije SRJ, učestvovao u usaglašavanju Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH

- govorio je da nije bio direktan učesnik u pregovorima, te da je njegova uloga više bila logistička, ali da je vršio pritisak na rukovodstvo Republike Srpske da sporazum prihvati

- u aprilu 1999. i jeku rata na Kosovu, Milutinović se sastao s Ibrahimom Rugovom, dugogodišnjim liderom kosovskih Albanaca, što je bio jedan od retkih javnih susreta političara dve sukobljene strane

- godinama kasnije je u kabinetu čuvao crnu kožnu kutiju s mineralom iz rudnika Trepča na Kosovu, poklonom od Rugove

- kao predsednik Srbije, bio je učesnik neuspešnih mirovnih pregovora u Rambujeu između političkih predstavnika vlasti u Beogradu i kosovskih Albanaca 1999, posle kojih je doneta definitivna odluka o NATO bombardovanju

- kao jedan od glavnih pregovarača u Rambujeu ostao upamćen po rečenici "Ke sera, sera", odnosno "Šta bude, biće", koju je rekao novinarima neposredno nakon propasti pregovora

- Milutinović je smatrao da Miloševićev poraz na izborima i svrgavanje s vlasti nije bio samo običan puč, već je ceo proces izazvan, pored ostalog, uzajamnim zajedničkim delovanjem brojnih procesa koji su se dešavali devedesetih poput ratova, raspada zemlje i loše ekonomske situacije

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading